Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ξηρός καρπός που κόβει άμεσα την πείνα και τις λιγούρες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο ξηρός καρπός που κόβει «μαχαίρι» την πείνα και τις λιγούρες.

Ορισμένες φορές τρώμε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και όχι μόνο αυτό αλλά έχουμε και την τάση να τρώμε με ένα ανεξήγητο άγχος που μας κάνει να μασουλάμε τα σνακ, να ανοίγουμε το ψυγείο τα μεσάνυχτα ενώ κανονικά θα έπρεπε να κοιμόμαστε .

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, όμως πράγματι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας ξηρός καρπός που «χτυπά» απευθείας το κέντρο του αυτοελέγχου στον εγκέφαλο κι έτσι μας αποτρέπει από την κατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών και γλυκών.

Ο ξηρός καρπός που κόβει «μαχαίρι» την πείνα και τις λιγούρες

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 αλλά και βιταμίνη Ε, προωθούν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν δραστικά τις λιγούρες.

«Γνωρίζουμε ότι τα καρύδια μάς κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι, όμως ήταν έκπληξη για εμάς να διαπιστώσουμε ότι ο ξηρός καρπός επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν έχουμε μπροστά μας φαγητό και, κατ’ επέκταση, να επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές και το πόσο πεινασμένοι νιώθουμε» δηλώνει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Δρ Ολίβια Φαρ.

«Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν καρύδια, μια περιοχή του εγκεφάλου τους “φωτιζόταν” και αυτό φάνηκε να σχετίζεται με το τι μας έλεγαν για το αίσθημα πείνας ή κορεσμού που ένιωθαν» προσθέτει ο Δρ Χρήστος Μαντζώρος, επίσης συντάκτης της μελέτης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από πείραμα σε 10 παχύσαρκα άτομα για διάστημα πέντε ημερών.

Για να μελετήσουν την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας.

Αν και δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι λόγοι που τα καρύδια έχουν αυτή την επίδραση στον εγκέφαλο, τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά για να τα τρώμε καθημερινά και χωρίς ενοχές!

Η σχετική μελέτη, η πρώτη του είδους της, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes, Obesity and Metabolism.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών

Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.

Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση από κάποιες μορφές καρκίνου καθώς επίσης φαίνεται πως μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.

Η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών στις τροφές και στο πεπτικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ενώσεις, που σχηματίζονται από την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.

Η θεραπευτική δράση των καρυδιών περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από διάφορες άλλες χρήσεις, όπως μας λένε οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, σε διάφορες ασθένειες. Έτσι, αναφορικά να πούμε πως χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για προστασία από την δημιουργία πέτρας, χολολιθίασης, και χολοκυστίτιδας, για θεραπεία του άσθματος, για το βήχα, την καούρα, την σεξουαλική ικανότητα, για καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, τους ρευματισμούς και για πολλά ακόμη.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Efi Nika

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Efi Nika

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται

Efi Nika