Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ο καημός μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο καημός μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία

Ο χαμός του/της συντρόφου μας μπορεί να προκαλέσει μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, η οποία συχνά απειλεί τη ζωή, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Ο κίνδυνος αυτός είναι μέγιστος τις πρώτες 8-14 ημέρες έπειτα από την απώλειά του/της. Στη συνέχεια αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, αλλά και πάλι χρειάζεται ένας χρόνος για να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την μεγάλη απώλεια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αρρυθμίας διατρέχουν οι νέοι άνθρωποι και οι μεσήλικες (ηλικίες κάτω των 60 ετών) που χάνουν ξαφνικά τον άνθρωπό τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή επιθεώρηση «Open Heart», την οποία εκδίδει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να διερευνηθεί το επονομαζόμενο «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το έντονο ψυχολογικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα, γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, στη Δανία.

Στην παρούσα μελέτη, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν στους δυνητικούς κινδύνους συμπεριλαμβάνεται η κολπική μαρμαρυγή – μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων μέσα στους κόλπους της καρδιάς, οι οποίοι μπορεί να φθάσουν στις αρτηρίες όλου του σώματος αλλά κυρίως του εγκεφάλου.

Αν συμβεί αυτό, το επακόλουθο είναι εγκεφαλικό επεισόδιο,ενώ άλλοι πιθανοί κίνδυνοι είναι εμβολές σε διάφορα όργανα (π.χ. νεφρούς) και αρτηρίες (κυρίως των ποδιών).

Οι επιστήμονες του Aarhus εξέτασαν στοιχεία από 88.612 ασθενείς που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία της πατρίδας τους με νεοδιαγνωσθείσα κολπική μαρμαρυγή την περίοδο 1995-2014 και από 886.120 υγιείς συνομηλίκους τους.

Όπως διαπίστωσαν, η απώλεια του/της συντρόφου σχετιζόταν σε άνδρες και γυναίκες με αύξηση κατά 90% των πιθανοτήτων εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής τις πρώτες 8-14 ημέρες από το θάνατό του/της.

Η αντίστοιχη αύξηση στις 30 ημέρες του πένθους ήταν 41%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι εθελοντές οι οποίοι δεν πενθούσαν.

Ωστόσο στους εθελοντές ηλικίας κάτω των 60 ετών, ο κίνδυνος να υποστούν κολπική μαρμαρυγή λόγω πένθους ήταν σχεδόν 2,5 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι σε όσους δεν πενθούσαν.

Επιπλέον, όσοι έχασαν απρόσμενα το ταίρι τους είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής, ενώ όσοι το έχαναν έπειτα λ.χ. από γνωστή ασθένεια είχαν αμελητέα αύξηση του κινδύνου (0,09%).

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Σίμον Γκραφ, από το Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Aarhus, επισημαίνουν ότι η απώλεια ενός συντρόφου είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, ιδίως όταν ο άνθρωπος που χάνεται είναι νέος και η απώλειά τους απρόσμενη.

Ωστόσο οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους το πένθος αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής παραμένουν άγνωστοι, όπως άγνωστο είναι γιατί άλλοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτήν όταν πενθούν και άλλοι όχι.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika