Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδίδεται και με το στοματικό σεξ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Την πιθανότητα να μεταδίδεται ο ιός Ζίκα με το στοματικό σεξ και ίσως ακόμα με το φιλί εγείρουν επιστήμονες από τη Γαλλία, οι οποίοι περιγράφουν μία ανάλογη περίπτωση σε ένα έγκυρο ιατρικό περιοδικό.

Η ύπαρξη μίας περίπτωσης μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, αλλά έως πριν από λίγους μήνες και για τη μετάδοση με το σεξ υπήρχε μόνο μία περίπτωση που χρονολογείτο από το 2008.

Έκτοτε, όμως, πολλαπλασιάσθηκαν οι σχετικές αναφορές και πλέον η σεξουαλική μετάδοση θεωρείται παγκοσμίως μία σημαντική οδός εξάπλωσης του ιού και αιτία αρκετών από τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε χώρες όπου δεν υπάρχουν ακόμα μολυσμένα κουνούπια, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η περίπτωση της δυνητικής μετάδοσης με το στοματικό σεξ περιγράφεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM),  και αφορά έναν 46χρονο άνδρα ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 10 Φεβρουαρίου εφέτος.

Εν όσω βρισκόταν στη Βραζιλία, ο άνδρας είχε εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Ζίκα (πυρετό, πονοκέφαλο και εξάνθημα) που όμως είχαν περάσει όταν έφτασε στη Γαλλία.

Μεταξύ 11 και 20 Φεβρουαρίου έκανε στοματικό και κολπικό σεξ δίχως προφυλάξεις με την 24χρονη ερωτική σύντροφό του.

Η γυναίκα αρρώστησε στις 20 Φεβρουαρίου και τρεις ημέρες αργότερα υποβλήθηκαν και οι δύο σε εξετάσεις για τον ιό Ζίκα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας είχε υψηλά επίπεδα του ιού στα ούρα και στο σάλιο του, αλλά όχι στο αίμα ή στο σάλιο του. Η γυναίκα είχε τον ιό στα ούρα και στο σάλιο της, αντισώματα του ιού στο αίμα της αλλά το δείγμα από τον κόλπο της ήταν αρνητικό.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με την δήλωση του ζευγαριού ότι ο άνδρας δεν εκσπερμάτωνε κατά την κολπική επαφή, για να αποφύγουν μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Επομένως, η πιθανότερη οδός μετάδοσης είναι το στοματικό σεξ, γράφουν ο δρ Yazdan Yazdanpanah, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων από το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και οι συνεργάτες του.

Δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξε και μετάδοση με το φιλί ή, δυσκολότερα ίσως αφού δεν υπάρχουν ανάλογα ευρήματα, με τοπροεκσπερματικό υγρό κατά την κολπική επαφή.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο δρ Τζων Τ. Μπρουκς, επιδημιολόγος στα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάνταδήλωσε πως δεν τον εκπλήσσει το ενδεχόμενο μετάδοσης με το στοματικό σεξ, αν και θεωρεί απίθανο να υπήρξε μετάδοση με το φιλί.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika