Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Ντροπαλό παιδί: Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους είναι ντροπαλό.

Θεωρούν ότι αυτή η συστολή μπορεί να κρύβει και άλλου είδους προβλήματα ενώ έχουν την τάση να απολογούνται για λογαριασμό του, λέγοντας « είναι ντροπαλό παιδί, γι΄αυτό δεν σας μιλάει».

Επίσης, πιστεύουν ότι ένα ντροπαλό παιδί έχει θέμα χαμηλής αυτοεκτίμησης αλλά και αυτοπεποίθησης χωρίς να αναλογίζονται ότι το ντροπαλό παιδί θέλει το χρόνο του για να ανοιχτεί σε άλλους ανθρώπους. Να κάνει το δικό του « σκανάρισμα» στο χώρο, να νιώσει ασφάλεια και άνεση με τους γύρω του.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ντροπαλά παιδιά είναι συνήθως εξαιρετικοί ακροατές, είναι προσεκτικά και ήρεμα, περνάνε καλά μόνα τους, είναι μεθοδικά, έχουν ήθος και ένα σταθερό τρόπο σκέψης.

Ντροπαλό παιδί: Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

Τι προκαλεί την συστολή;

Το πώς ένα παιδί γίνεται ντροπαλό δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν περιστατικά όπου ο γονιός μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνικός, επισκιάζοντας έτσι το παιδί, με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύεται να συναναστραφεί με τους γύρω του. Αντίστοιχα όμως, πολλές φορές, ένα παιδί που έχει έναν ντροπαλό γονιό, υιοθετεί τη συμπεριφορά του και γίνεται και αυτό με τη σειρά του ντροπαλό.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το ντροπαλό παιδί:

• Δεν θέλει να πάει στο σχολείο
• Έχει πρόβλημα να κάνει φίλους
• Δεν θέλει να συμμετέχει σε αθλητικές εκδηλώσεις ή να πηγαίνει σε πάρτι φίλων
• Είναι συνεχώς ανήσυχος

Ντροπαλό παιδί: Πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Η καλύτερη λύση σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, είναι να αφήσετε το παιδί σας να κινηθεί στους δικούς του ρυθμούς.
-Καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ανήσυχοι και ντροπαλοί όταν συναντάμε νέους ανθρώπου ή όταν βρισκόμαστε σε ένα καινούριο περιβάλλον.
– Δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις και αφήστε το να σας κρατάει το χέρι όταν χρειάζεται πρόσθετη επιβεβαίωση.
-Αν αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του αυτή ως κάτι το δεδομένο, οι τρίτοι δεν θα το κοροϊδέψουν και το ίδιο θα αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
-Μπορείτε να του πείτε ιδέες για το πώς να συστήνεται ή πώς να κάνει το πρώτο βήμα για να γνωρίσει νέα άτομα.
-Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες που θα του αρέσουν και θα του ταιριάζουν. Θα νιώσει πιο άνετα, θα έρθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο και θα μάθει να εξοικειώνεται με ένα καινούριο περιβάλλον.
-Αν αυτού του είδους η συμπεριφορά εξακολουθεί, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας. Αυτός θα σας δώσει μερικές συμβουλές και αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε κάποιον παιδοψυχολόγο.

 

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε παιδιά να δεις… Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι…

Efi Nika

Για γονείς: Πώς να διαχειριστείτε τις εκρήξεις και τα ξεσπάσματα του παιδιού σας

Efi Nika

Ξεσπά η μάνα του μικρού Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του: «Δε θέλω τα λεφτά τους, το παιδί μου θέλω πίσω» – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika