Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Νόσος του Πάρκινσον: τα σημάδια που την προδίδουν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1

Νόσος του Πάρκινσον: τα σημάδια που την προδίδουν

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κινητικά συμπτώματά της είναι απόρροια του θανάτου των ντοπαμινεργικών κυττάρων της μέλαινας ουσίας, το στρώμα φαιάς ουσίας που διαχωρίζει την καλύπτρα του μεσεγκεφάλου από το εγκεφαλικό στέλεχος, με την αιτία αυτού του κυτταρικού θανάτου, πάντως, να μην έχει κατανοηθεί ακόμα από την επιστήμη.

 

Είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία (άνω των 50 ετών), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Στα πρώτα στάδιά της, τα πιο προφανή συμπτώματα είναι κινητικά και περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στην βάδιση. Αργότερα, μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις, με την κατάθλιψη να είναι το συχνότερο σύμπτωμα.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι περίπου 7-10 εκατομμύρια ασθενείς ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον, εκ των οποίων το 1,2 εκατομμύριο είναι στην Ευρώπη και οι 25.000 στην Ελλάδα. Είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, αλλά είναι συχνό να θυμόμαστε ότι μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, ούσα η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη “Χάρτα της EPDA” οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν, καθώς γερνά ο πληθυσμός της Γης, έχουν το δικαίωμα να: συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη νόσο, να λαμβάνουν σωστή διάγνωση, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης, να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα και να παίρνουν μέρος στη διαχείριση της ασθένειάς τους.

Έρευνα για τα πρώτα σημάδια

Επειδή η νόσος του Πάρκινσον εξελίσσεται προοδευτικά, είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της, ώστε να ακολουθηθεί άμεσα μια αποτελεσματική θεραπεία. Μελέτη του 2015, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, επιχείρησε να φωτίσει τα σημάδια που την “προδίδουν”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βλάβες τις οποίες προκαλεί η νόσος στον οργανισμό ξεκινούν πολύ πριν εκδηλωθούν τα πρώτα γνωστά μέχρι τώρα συμπτώματά της (π.χ. επιβράδυνση των κινήσεων) και επομένως η έγκαιρη αναγνώριση των προ-κλινικών ενδείξεων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των βλαβών.

Νόσος του Πάρκινσον: τα σημάδια που την προδίδουν

Όπως προέκυψε από τη νέα μελέτη, η νόσος εκδηλώνει σειρά από προ-κλινικά συμπτώματα, αρκετά χρόνια προτού ακόμα εμφανιστεί. Οι συγγραφείς της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 54000 εθελοντές, ελπίζουν ότι αυτή θα ανοίξει τον δρόμο προς την κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) υποστηρίζουν ότι περίπου μια πενταετία προτού γίνει διάγνωση της νόσου οι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Ζάλη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Υπόταση, ζάλη
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Κόπωση
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Προβλήματα στο ουροποιητικό
  • Απώλεια της όσφρησης
  • Διαταραχές στη φάση REM του ύπνου

Η 11η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον από το 1997, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, δόθηκε στη δημοσιότητα η “Χάρτα της EPDA”, η οποία είχε στόχο να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Η 11η Απριλίου επιλέχθηκε καθότι πρόκειται για την ημερομηνία γέννησης, το 1775, του Άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και είναι σήμερα, γνωστή με το όνομά του: νόσος του Πάρκινσον.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea