Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι στην ευχή είναι το πιάσιμο στο σβέρκο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

piasimo-sto-sverko

Τι στην ευχή είναι το πιάσιμο στο σβέρκο;

Μπορεί να έχετε ακούσει μερικούς ανθρώπους να λένε ότι έχουν ‘’νευροκαβαλίκευμα’’ στο σβέρκο τους,όταν περιγράφουν τον πόνο στον αυχένα τους ή μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει κι εσείς αυτήν την έκφραση.Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει;Είναι τελικά ένας αληθινός ιατρικός όρος;

Το νευροκαβαλίκευμα δεν είναι μια πραγματική ιατρική διάγνωση και επομένως χρησιμποποιείται για να περιγράψουμε διαφορετικές παθήσεις.Ωστόσο,συχνά συνδέεται με ακαμψία ‘ή πόνο στον αυχένα ή πόνο στην περιοχή της πλάτης (οσφυαλγία), περισσότερες παθήσεις από τις οποίες προκαλούνται λόγω άβολης στάσης την ώρα του ύπνου.Αν τινάζεστε και στριφογυρνάτε στη διάρκεια της νύχτας και ξυπνάτε σκεβρωμένοι σαν τα πρέτζελ,πιθανά να έχετε πάθει πιάσιμο.Αλλά η μετακίνηση του αυχένα σας από το τίναγμα,όταν κοιμάστε δεν είναι η μόνη αιτία για το πιάσιμο.

Αλλες αιτίες συμπεριλαμβάνουν:

-Προβλήματα άρθρωσης στον αυχένα. Οι  αρθρώσεις είναι υπεύθυνες  για να κρατάνε την σπονδυλική στήλη σταθερή και αν αυτή η άρθρωση τραυματιστεί με κάποιον τρόπο,μπορεί να προκαλέσει το πιάσιμο.Ωστόσο,ο μόνος τρόπος για να διαγνώσετε πρόβλημα σ’αυτήν την άρθρωση είναι μέσω μιας διαγνωστικής ένεσης στον αυχένα.

-Μυικοί σπασμοί:Αυτή είναι μια κοινή αιτία για το πιάσιμο και στα παιδιά  και στους εφήβους και είναι υπεύθυνοι για περισσότερα από τα μισά πιασίματα που έχουν αναφερθεί συνολικά. Και οι μυικοί σπασμοί μπορούν να προκληθούν από προβλήματα άρθρωσης του αυχένα.

-Αυχενική ριζοπάθεια. Αυτός είναι πόνος στον αυχένα που προκαλείται από ερεθισμό νεύρου.

Αρθρίτιδα,πόνος σχετιζόμενος με τους σπονδυλικούς δίσκους και σύνδρομο πόνου μυοπεριτονίτιδος είναι μερικές άλλες κοινές αιτίες για το πιάσιμο.

Σημάδια που δείχνουν το πιάσιμο στο σβέρκο:

Ένα πιάσιμο στο λαιμό μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στο λαιμό.Ο πόνος μπορεί να απλώνεται ακτινωτά στον ώμο ή σ’όλη την πλάτη και θα έχετε δυσχέρεια να στρέφετε το κεφάλι σας  προς μια ή περισσότερες κατευθύνσεις.Πρήξιμο στο λαιμό ή στον ώμο είναι άλλο ένα κοινό σημάδι του πιασίματος και συνήθως συνοδεύει τα αναφερόμενα συμπτώματα.

Αλλά μερικές φορές το πιάσιμο δεν είναι πιάσιμο.Μπορεί να είναι πιο σοβαρό.Σ’αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να αναζητήσετε  ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να διευκρινιστεί  ποια είναι η αληθινή αιτία και ποια θεραπεία θα χορηγηθεί.Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε πότε το πιάσιμο είναι πιο σοβαρό;

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

-Τσιμπήματα ή μουδιάσματα  στους βραχίονες.Αυτό σημαίνει  ότι τα νεύρα  συμπιέζονται κάπου μεταξύ του σβέρκου και των ώμων σας.

-Οξύς πόνος στην πλάτη ή στους ώμους.Αν το πιάσιμο στον αυχένα φύγει αλλά ακόμα νιώθετε πόνο στην πλάτη ήστους ώμους,αυτό είναι ενδεικτικό προβλήματός σας για ένα από τους αυχενικούς  σας δίσκους.

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα,καλό είναι να επισκεφθείτε τον κλασικό σας γιατρό αλλά και τον φυσιοθεραπευτή σας ή το νευρολόγο σας ,ώστε να επισημάνουν το πρόβλημα και να σας παρέχουν την κατάλληλα θεραπεία.

Επιλογές θεραπείας.

Αν δεν θεωρείτε ότι το πιάσιμο έχει σοβαρή αιτία,μπορείτε να το θεραπεύσετε μόνοι σας.Μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα σπίτι σας για να απαλλαγείτε από το πιάσιμο,όπως:

-Μασάζ στην περιοχή. Για να απαλλαγείτε από το μυ’ι’κό πόνο ,κάντε μασάζ στην περιοχή με ειδικό τζελ.Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού,αν ο πόνος έχει εξαπλωθεί στους ώμους και στην πλάτη.

Εφαρμόστε ποικίλες ασκήσεις με κινήσεις: Για να ξανακάνετε το λαιμό σας να κινείται κανονικά,αργά κινήστε το σβέρκο σας από τη μια ακρη ως την άλλη,πάνω –κάτω,δεξιά-αριστερά.Το σημαντικό είναι  να γίνονται οι κινήσεις αργά και μαλάκα,ώστε να μην βλάψετε περαιτέρω το σβέρκο σας.

-Αλλάξτε το μαξιλάρι σας.Μπορεί να επιθυμείτε να κοιμάστε με ειδικό μαξιλάρι αντί για το κλασικό σας ,ενώ θεραπεύεται το πιάσιμο.Ή αν ο σβέρκος ακόμα πονάει,αφήστε τα μαξιλάρια τελείως κια ξαπλώστε χωρίς αυτά.

-Σταματήστε τη σωματική δραστηριότητα για μια ή δυο μέρες.Μπορεί να μην θέλετε να είστε αδρανείς αλλά αν έχετε πιάσιμο,μπορεί να επιδεινωθεί παίζοντας σπορ,κάνοντας αθλητικές ασκήσεις ή άλλες επίπονες σωματικές δραστηριότητες.

Ένα φάρμακο που πολλοί άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν για πληγωμένους μύες, είναι η ζέστη ή ο συνδυασμός θερμότητας και κρύου για δυο μέρες περίπου. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό για μερικούς ανθρώπους αλλά μερικοί γιατροί δεν συνιστούν αυτήν την πρακτική. Χρησιμοποιώντας ζεστές κομπρέσσες και ζεστά ντους μπορούν να μαλακώσουν για λίγο τους μύες του σβέρκου αλλά αφού περάσει η θερμότητα, το πιάσιμο θα επανέλθει και οι μύες μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν,ειδικά αν το πιάσιμο έχει προκληθεί από ρήξη του μυός.

Ενώ μπορεί το πιάσιμο στον αυχένα να είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά πονόλαιμος, δεν έχει τόσο σοβαρές αιτίες. Ωστόσο, καλό θα είναι να είσαστε σίγουροι και να κανονίσετε ένα τσέκαπ με επαγγελματία υγείας για να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος που νιώθετε δεν είναι κάτι σοβαρό.

Μ.ΣΟΦΙΑ

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι εξελίξεις στη θεραπεία

Penni Syggrou

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Efi Nika

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika