Newsitamea.gr
AMEA news

Νέους κανόνες που βελτιώνουν την πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε προϊόντα και υπηρεσίες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Πράσινο φως» στους νέους κανόνες άναψαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα ΑμεΑ

Νέους κανόνες, που βελτιώνουν την πρόσβαση περίπου 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε προϊόντα και υπηρεσίες, υιοθέτησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών, συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα οδηγία θα αποφέρει οφέλη και για πολλούς ηλικιωμένους στην Ένωση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ή να κατασκευάζουν, να πωλούν ή να εισάγουν προϊόντα σε ολόκληρη την Ε.Ε., επωφελούμενες από ενιαίες απαιτήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία περιλαμβάνει απαιτήσεις προσβασιμότητας για ορισμένα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως: τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τα τερματικά πληρωμών ή τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης για την αγορά εισιτηρίων μεταφοράς, τις τραπεζικές υπηρεσίες για καταναλωτές, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου, τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, την πρόσβαση σε υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, τα ηλεκτρονικά βιβλία, το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παραδείγματα Προσβασιμότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες
Ορισμένα παραδείγματα πιο συγκεκριμένων απαιτήσεων προσβασιμότητας που περιλαμβάνονται στην οδηγία είναι τα εξής: τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης, όπως για παράδειγμα οι μηχανές πώλησης εισιτηρίων ή οι αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης προσωπικών ακουστικών ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να ακολουθούν οδηγίες ήχου. Τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης που είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν οπτικούς τρόπους λειτουργίας πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον έναν τρόπο λειτουργίας που δεν απαιτεί από τους χρήστες αντίληψη των χρωμάτων. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 10 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, ενώ εκείνες που παρέχουν προϊόντα θα απαλλάσσονται από ορισμένες υποχρεώσεις. Στο σύνολό της, η οδηγία αποφεύγει τη «δυσανάλογη επιβάρυνση» των οικονομικών φορέων.

Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης κοινές απαιτήσεις προσβασιμότητας σχετικά με τη διεπαφή χρήστη και τον σχεδιασμό της λειτουργικότητας των προϊόντων, καθώς και ειδικότερες απαιτήσεις προσβασιμότητας για ορισμένα ηλεκτρονικά καταναλωτικά είδη. Για τα καταναλωτικά προϊόντα που καλύπτονται από την οδηγία, προσβάσιμες πρέπει να είναι και η συσκευασία, οι οδηγίες εγκατάστασης και άλλες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, προβλέπονται ορισμένες κοινές απαιτήσεις (π.χ. σχετικά με τις ιστοσελίδες). Ορίζει ακόμα ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης θα πρέπει επίσης να είναι προσιτές.

Πηγή: Του Νίκου Μπέλλου Εφημερίδα Η Ναυτεμπορική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων

newsitamea