Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑ

Νεκρή στα 39 της από λιμοκτονία διάσημη influencer που προωθούσε την ωμή χορτοφαγία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα τελευταία χρόνια δεν έπινε καν νερό, περιοριζόταν σε μερικά τροπικά φρούτα και χυμούς. Τι δήλωσαν οι δικοί της.

Μία γυναίκα από τη Ρωσία που έγινε παγκοσμίως διάσημη προωθώντας την ωμή χορτοφαγία, πέθανε από λιμοκτονία όταν περιόρισε τη διατροφή της σε μερικά εξωτικά φρούτα, καταγγέλλει η οικογένειά της.

Η Zhanna Samsonova καταγόταν από την Ρωσία και ήταν μόλις 39 ετών. Τα τελευταία 17 χρόνια ταξίδευε στην Νοτιοανατολική Ασία όπου, όπως έλεγε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζούσε τρώγοντας αποκλειστικά «ωμά φρούτα, φύτρες  ηλιόσπορου, smoothies φρούτων και χυμούς».

Η άτυχη γυναίκα είχε γίνει αυστηρά χορτοφάγος πριν από μία δεκαετία. Σταδιακά όμως ενστερνίστηκε την ωμή χορτοφαγία, την οποία περιόριζε ολοένα περισσότερο.

Τα τελευταία έξι χρόνια είχε σταματήσει να πίνει νερό, ενώ υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες ακολουθούσε κάτι που ονόμαζε «ξηρά νηστεία». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν έτρωγε και δεν έπινε τίποτα για μέρες.

Η νεαρή γυναίκα ισχυριζόταν ότι χάρη στην εξαντλητική διατροφή της είχε άριστη υγεία και δεν αρρώσταινε ποτέ. Όταν όμως το 2021 ταξίδεψε πίσω στη γενέτειρά της στη Ρωσία, νόσησε αμέσως από κορωνοϊό. Ισχυρίστηκε ότι τον ξεπέρασε με την «ξηρά νηστεία» που ακολούθησε για 10 μέρες!

Τα τελευταία χρόνια είχε περιορίσει ακόμα περισσότερο τη διατροφή της σε μερικά εξωτικά φρούτα. Το επακόλουθο ήταν να παρουσιάσει τελικά ανήκεστες βλάβες στην υγεία της.

«Την είδα πριν από ένα-δυο μήνες στη Σρι Λάνκα. Έμοιαζε ήδη εξαντλημένη και είχε πρησμένα πόδια που έβγαζαν υγρό», δήλωσε ένας ανώνυμος φίλος της.

Χωρίς λάδι, αλάτι, πρωτεΐνες

Η Zhanna Samsonova πέθανε στις 21 Ιουλίου στη Μαλαισία, από μία ασθένεια σαν χολέρα που επιδεινώθηκε από την ακραία διατροφή της, δήλωσε η μητέρα της, Vera, στην ρωσική εφημερίδα  Vechernyaya Kazan.

Όπως εξήγησε δεν συμφωνούσε με την ωμή χορτοφαγία της κόρης της και προσπαθούσε να την πείσει να τρώει πιο ισορροπημένα. Εκείνη, όμως, αρνιόταν κατηγορηματικά και περιόριζε ολοένα περισσότερο τη διατροφή της.

Έτσι, πέρασε από την απλή χορτοφαγία στην ωμοχορτοφαγία, καταλήγοντας να τρώει μόνο ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα παρουσίαζε στα προφίλ της στο TikTok, το Facebook και το Instagram, όπου ήταν γνωστή ως Zhanna D’Art, τα «υγιεινά» γεύματά της. Αυτά μπορεί να ήταν π.χ. ένα ολόκληρο πεπόνι με χυμό καρότο ή ντοματάκια με αβοκάντο και χυμό αβοκάντο.

Ωστόσο καθώς περνούσε ο καιρός έτρωγε ολοένα λιγότερα πράγματα και έδειχνε ολοένα πιο αδυνατισμένη. Αυτό όμως δεν την εμπόδιζε να δηλώνει περήφανη που η διατροφή της ήταν απλή, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο, πρωτεΐνες και αλάτι.

«Λιμοκτονούσε, έλιωνε μπροστά στα μάτια μας, μα πίστευε πως ήταν μια χαρά», δήλωσε μία φίλη της. «Μόνο τα μάτια της και τα υπέροχα μαλλιά της έδειχναν υγιή και έκρυβαν το φρικτό θέαμα του βασανισμένου, αποστεωμένου σώματός της που εκείνη έβρισκε τέλειο».

Οι ειδικοί λένε πως η ωμή χορτοφαγία πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη από έναν ειδικό για να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ειδάλλως μπορεί να είναι πολύ στερητική.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος διαχωρίζεται από τη μάζα… είναι τρελός

Efi Nika

7 μύθοι για τον πόνο στην πλάτη – Τι ισχύει τελικά;

Efi Nika

Ποια πνευμονική νόσος αυξάνει 80% τον συνολικό κίνδυνο για καρκίνο

Γιώργος Newsitamea