Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του προστάτη με την πρωτοποριακή μέθοδο TURis

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι μια χειρουργική επέμβαση με χρήση πλάσματος που εφαρμόζεται σε ασθενείς με προβλήματα ούρησης τα οποία οφείλονται σε καλοήθη διόγκωση του προστάτη.

Η μέθοδος έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί την επέμβαση εκλογής για ασθενείς με διαταραχές πήξης του αίματος ή που λαμβάνουν αντιπηκτικά και δεν μπορούν να τα διακόψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πότε γίνεται TURP – διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη

Η επέμβαση αυτή γίνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς:

– που δεν βελτιώνονται με τη λήψη φαρμάκων

– που υπέστησαν επίσχεση ούρων (πλήρης αδυναμία ούρησης) πάνω από μία φορές

– με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα

– με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

– με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων

– με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα

– που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας

Η μέθοδος TURis επιλέγεται στους ασθενείς με προβλήματα ούρησης ασχέτως με το μέγεθος του προστάτη, γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στους ασθενείς, όπου δεν υποβάλλονται πλέον στην κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή ή ανοικτή επέμβαση που παρατείνει τη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Αν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή απαιτείται να τη διακόψετε κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η επέμβαση γίνεται με αναισθησία και συνήθως προτιμάται η ραχιαία. Η επέμβαση γίνεται μέσω ενός ειδικού εργαλείου που εισάγεται από την άκρη του πέους μέσα στην ουρήθρα. Στο εργαλείο αυτό υπάρχει μια ειδική κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας από την περιοχή της επέμβασης σε μια οθόνη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να χειρουργήσει τον προστάτη χωρίς να κάνει κάποια τομή στο δέρμα.

Από το ειδικό εργαλείο θα περάσει μια ειδική ίνα του λέιζερ. Το φως αυτό όταν πέφτει πάνω στον ιστό του προστάτη έχει την ιδιότητα να τον εξαχνώνει. Στο τέλος της επέμβασης θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας και θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση

Το επόμενο πρωί μετά το χειρουργείο θα αφαιρεθεί ο ουροκαθετήρας, θα ουρήσετε και θα πάρετε εξιτήριο από την κλινική. Με το εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

Αν παίρνατε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.

Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα

Για τον χρόνο που μπορείτε να ξεκινήσετε σεξ

Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ούρα θα έχουν ροζ χρώμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να έχετε συχνουρία και επιτακτική ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση.

Όσον αφορά τη διατροφή μετά την επέμβαση, για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1.500 ml υγρών την ημέρα.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τη καθοδήγηση του γιατρού σας μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Είστε καλοδεχούμενοι να επισκεφτείτε τους νέους ανακαινισμένους χώρους και να ενημερωθείτε έγκυρα και αποτελεσματικά από τον ιατρό για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
3ετής εξειδίκευση στην Ανδρολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ανδρολόγων-Χειρ. Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71 , Πειραιάς-Τηλ. 210-4520600
Ιατρείο 2: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς, Τηλ. 210-4523778,
Web: www.urologyclinic.gr,
Email: info@urologyclinic.gr

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea