Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑ

«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, θα έκανα το εμβόλιο»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, θα έκανα το εμβόλιο»

Τις τύψεις της για την άρνησή της να εμβολιαστεί εναντίον του κοκκύτη δημοσιοποίησε μία νεαρή μητέρα από την Αυστραλία, η οποία μετέδωσε τη νόσο στο νεογέννητο μωρό της.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η υγειονομική Αρχή του Κουήνσλαντ, η κυρία Κόρμιτ Άβιταλ εξηγεί ότι αρνήθηκε να εμβολιαστεί επειδή ήταν μία υγιής, με πολύ καλή φυσική κατάσταση γυναίκα που είχε επιλέξει να ζει με φυσικό, οργανικό τρόπο.

Ωστόσο λίγο καιρό πριν γεννήσει, μολύνθηκε με το βακτήριο του κοκκύτη και το μετέδωσε στην μικρούλα Εύα, η οποία πέρασε εξαιτίας του ένα μήνα στην εντατική, παλεύοντας να κρατηθεί στη ζωή.

«Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, θα προστάτευα τον εαυτό μου» λέει στο βίντεο η κυρία Άβιταλ, προσθέτοντας ότι η όλη εμπειρία «είναι αληθινός εφιάλτης».

Μέσα σε δύο εβδομάδες από τη γέννησή της, ο βήχας της μικρούλας Εύας «είχε γίνει τρομακτικός, σαν ταινία θρίλερ, έβηχε μέχρι να γίνει μπλε και σπαρταρούσε στα χέρια μου, ανήμπορη να ανασάνει», λέει. «Υπήρχαν στιγμές που νόμιζα ότι έσβησε στα χέρια μου… Είναι μεγάλο μαρτύριο για ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι που το αγαπάς τόσο πολύ».

Ο δρ Πωλ Βαν Μπάιντερ, εκπρόσωπος της υγειονομικής Αρχής Gold Coast Health δήλωσε στο BBC ότι ευτυχώς η κατάσταση της Εύας βελτιώνεται και είναι πιθανό να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πρόσθεσε επίσης ότι εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο κοκκύτης γίνεται ολοένα πιο συχνός στην Αυστραλία και τα ετήσια κρούσματά του υπερέβησαν πέρυσι τα 20.000.

Το κίνημα αυτό βασίζεται στους αναίτιους φόβους πολλών ανθρώπων για την ασφάλεια των εμβολίων, οι οποίοι παραβλέπουν το γεγονός ότι τα εμβόλια σώζουν ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Τα νεογέννητα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε νοσήματα όπως ο κοκκύτης και η γρίπη, έως ότου αρχίσουν να εμβολιάζονται εναντίον τους.

Στάδια και μετάδοση

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κοκκύτης είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στο βακτήριο αιμόφιλος του κοκκύτη (Bordetella pertussis).

Η νόσος έχει τρία στάδια. Το πρώτο λέγεται πρόδρομο ή καταρροϊκό, διαρκεί 1-2 εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από συνάχι (καταρροή) και ξηρό (χωρίς φλέγματα) βήχα που στην αρχή εμφανίζεται μόνο το βράδυ.

Το δεύτερο είναι το παροξυσμικό στάδιο που διαρκεί 1-6 εβδομάδες, με τον βήχα να γίνεται προοδευτικά εντονότερος, σπασμωδικός και να εμφανίζεται με παροξυσμούς (κατά μέσον όρο φθάνουν τους 15 το 24ωρο) οι οποίοι οδηγούν σε κυάνωση λόγω παρεμπόδισης της αναπνοής και συχνά τελειώνουν με έμετο.

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό της αποδρομής, που διαρκεί 2-3 εβδομάδες, με τους παροξυσμούς να γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά να σταματούν.

Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, περνώντας από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του βήχα και του φταρνίσματος, ενώ οι έγκυοι μπορούν να τον περάσουν στα μωρά τους, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση της κυρίας Άβιταλ.

Εάν ένας μολυσμένος άνθρωπος έρθει σε επαφή με ένα ανεμβολίαστο νήπιο ή εξασθενημένο παιδί, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, κατά τον δρα Τζέιμς Ντ. Τσέρυ, καθηγητή Παιδιατρικής & Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και παγκοσμίου φήμης ειδικός στον κοκκύτη.

Οι επιπλοκές

Οι επιπλοκές του κοκκύτη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος).

Η συχνότερη είναι η δευτεροπαθής πνευμονία, η οποία εκδηλώνεται σε περίπου ένα στα δέκα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Η πνευμονία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου από κοκκύτη.

Μία άλλη σοβαρή επιπλοκή είναι η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια που επίσης προσβάλλει κυρίως τα βρέφη, ενώ άλλες, λιγότερο σοβαρές επιπλοκές είναι η μέση ωτίτιδα, η ανορεξία και η αφυδάτωση.

Επειδή, τέλος, ο δυνατός, παροξυσμικός βήχας οδηγεί σε ιδιαίτερα αυξημένες πιέσεις στο εσωτερικό του σώματος (π.χ. στην κοιλιά, στον θώρακα), είναι συχνό φαινόμενο επιπλοκές όπως η κήλη (π.χ. βουβωνοκήλη), η πρόπτωση του ορθού εντέρου και ο πνευμοθώρακας.

Για την προστασία από αυτόν τα παιδιά κάνουν πέντε δόσεις του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (στις ηλικίες 2, 4 και 6 μηνών, στη συνέχεια σε ηλικία 15-18 μηνών και τέλος στα 4-6 έτη).

Ωστόσο ούτε το εμβόλιο που κάνουν τα παιδιά ούτε η νόσος καθ’ εαυτή παρέχουν μόνιμη ανοσία, διευκρινίζει ο δρ Τσέρυ.

Οι άνθρωποι, όμως, που έχουν περάσει τη νόσο ή έχουν εμβολιαστεί εναντίον της, όταν μολύνονται εκ νέου συνήθως εκδηλώνουν συμπτώματα όμοια με εκείνα μιας απλής ίωσης του αναπνευστικού (συνάχι ή «μπούκωμα», λίγο ή καθόλου πυρετό και βήχα) τα οποία ξεπερνούν δίχως καν να πάνε στον γιατρό, καταλήγει.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

«Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα εδώ»: Το μήνυμα ενός μπαμπά προς τα παιδιά του

Efi Nika