Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Μπορείς να κολλήσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από ένα φιλί;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι τα φιλιά “αθώα” ή μπορεί να γίνουν η οδός για να κολλήσεις ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Ίσως στο μυαλό μας είναι αθώο. Ωστόσο ακόμη και ένα φιλί με τον “λάθος” άνθρωπο μπορεί να γίνει η αιτία να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό εξηγεί η παθολόγος Teena Chopra, ιατρική διευθύντρια στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Detroit στις ΗΠΑ και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne. O ιός του απλού έρπητα και η σύφιλη είναι δύο από τις περιπτώσεις που σχετίζονται με τα φιλιά.

Μπορεί να κολλήσεις έρπη από ένα φιλί;

Ο ιός του απλού έρπητα (HSV 1 και 2) είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μόλις τον κολλήσεις παραμένει για πάντα στον οργανισμό σου. Όταν κάποιος μολυνθεί, ο ιός μπορεί να παραμείνει κοιμισμένος για χρόνια. Περιοδικά θα ενεργοποιείται και θα προκαλεί τη νόσο. Και μάλιστα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν είναι ανενεργός, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων DCD. Κι ενώ ο HSV 1 ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπη, ο HSV 2 είναι αυτός που προκαλεί τον έρπητα στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, ο επιχείλιος έρπης μπορεί να μεταδοθεί από το στόμα στα γεννητικά όργανα ως αποτέλεσμα του στοματικού σεξ. Μπορεί φυσικά να συμβεί και το αντίθετο. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να μεταδοθεί από τα γεννητικά όργανα στο στόμα κάποιου, προκαλώντας επιχείλιο έρπη.

Μπορεί να κολλήσεις σύφιλη από ένα φιλί;

Η σύφιλη εκδηλώνεται σε 4 στάδια, με διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ένα. Μπορεί να είναι πληγές στα γεννητικά όργανα και/ή το στόμα, ενώ εάν η λοίμωξη αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα στο δέρμα, πρήξιμο στους λεμφαδένες και πυρετό. Και εάν φτάσει σε τελικό στάδιο χωρίς θεραπεία τότε σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία καθώς μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα, σύμφωνα με τον DCD. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από την άμεση επαφή με μια πληγή κατά τα πρώτα στάδια, μέσω του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ, αλλά ακόμη και από τα φιλιά. Σύμφωνα με την Chopra, o μόνος τρόπος να αποφύγει κανείς εντελώς τη σύφιλη είναι αποφεύγοντας το σεξ και τα φιλιά. Καθώς όμως αυτό δεν είναι πρακτικό, θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες λοίμωξης. Για παράδειγμα, θα πρέπει χωρίς δισταγμό να ζητάμε από έναν νέο σύντροφο να κάνει εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά να αποφεύγουμε την ερωτική επαφή και τα φιλιά εάν διαπιστώσουμε πληγές.

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika