Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από μόνος του προκάλεσε ο Νόβακ. Γεμάτος έπαρση, ήθελε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες. Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο κάποιου ατόμου, εάν δεν πληροί τα κριτήρια που έχει αυτή θέσει. Κάθε χώρα κάνει κουμάντο στα δικά της χωράφια. Κάθε ένας που διαφωνεί με τα παραπάνω, απλά ας μην επισκεφτεί άλλες χώρες. Ή τουλάχιστον όχι τις χώρες που δεν του κάνουν τα χατίρια. Το ίδιο ισχύει και για τον τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο οποίος ξεσήκωσε την Αυστραλία και κυρίως τη Μελβούρνη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Μπορεί να έφτασε στη Μελβούρνη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όμως η ανακοίνωση του ότι έλαβε ιατρική εξαίρεση, έφερε σάλο στους Αυστραλούς. Όχι άδικα, όταν οι κάτοικοι της Μελβούρνης έχουν βιώσει το μεγαλύτερο λοκντάουν και μερικούς από τους σκληρότερους περιορισμούς στην ιστορία της πανδημίας. Υπάρχουν χιλιάδες Αυστραλοί και κάτοικοι της χώρας (π.χ. φοιτητές) που δεν έχουν ταξιδέψει εκτός της Αυστραλίας. Δεν έχουν δει τους δικούς τους ανθρώπους εδώ και δυο χρόνια.

Σίγουρα σε κάθε χώρα υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα δυσκολίες λόγω του Covid-19. Οι ταλαιπωρημένοι Μελβουρνιώτες όμως δε το πήραν ζεστά από την αρχή το θέμα της ιατρικής εξαίρεσης. Από καιρό περίμεναν να δουν αν ο σελεμπριτι-τενίστας θα κάνει το εμβόλιο. Αν θα καταφέρει να πάρει μέρος στο τουρνουά Australia Open 2022. Οι Αυστραλοί αγαπούν το τένις και τον αθλητισμό. Αγαπούν όμως και τη δικαιοσύνη. Απεχθάνονται την κοροϊδία, ειδικά μέσα στο σπίτι τους.

Στιγμιότυπο λίγες στιγμές μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

 

Τα δήθεν είδωλα ας γυρίσουν σπίτι τους αν δεν μπορούν να σεβαστούν τη χώρα που επισκέπτονται!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγα λεπτά μετα την ανακοίνωση της ιατρικής εξαίρεσης, πήραν φωτιά. Ως επι το πλείστων εναντίον του Νόβακ, καθώς χιλιάδες Αυστραλοί ένιωσαν να τους τρίβει την ιατρική εξαίρεση-βίζα εισόδου στα μούτρα. Περίμεναν να μπει στη χώρα αλλά ως εμβολιασμένος. Σε μια Αυστραλία που ο εμβολιασμός έγινε σχεδόν υποχρεωτικός για όλους. Όπου οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 19.8 εκατομμύρια. Δηλαδή το 77.2% της χώρας είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι.

Η ανακοίνωση ήρθε και σε μια άλλη κακή στιγμή για τη χώρα και ειδικά τη Μελβούρνη. Η τεράστια έλλειψη σε τεστ, την ίδια ώρα που τα κρούσματα εκτοξεύονται. Καθημερινά 1 στους 5 που κάνει το τεστ, βρίσκεται θετικός στον κορονοιό. Ξάφνου ο Νόβακ, χωρίς να μπορεί να αποδείξει τους λόγους της ιατρικής εξαίρεσης, πετάει για Μελβούρνη; Πως είναι δυνατόν; Η υπόθεση σίγουρα έχει μεγάλο δρόμο και για τις αρχές τις Αυστραλίας. Καθώς θα πρέπει να διευκρινιστούν οι αρχικοί οροί που του δόθηκε η ιατρική εξαίρεση και η άδεια να πετάξει.

Η ανακοίνωση απο τις Αυστραλιανές αρχές που απέρριψαν τη βίζα εισόδου του.
Το δράμα και η σαπουνόπερα.

Ο ίδιος και ο πατέρας του, ως κλασσικά είδωλα, ξεκίνησαν το δράμα. Ότι κρατείται χωρίς το τηλέφωνο του, ότι υπάρχουν άτομα που οπλοφορούν γύρω του, ότι του φέρονται σαν κοινός εγκληματίας. Δράμα και κακό δράμα μάλιστα. Στα αεροδρόμια παγκοσμίως, οι φύλακες οπλοφορούν. Το ίδιο ισχύει και στη Μελβούρνη. Δε θα πετάξουν ξαφνικά τα όπλα τους, τις στολές τους, τα καθήκοντα τους, επειδή ο κύριος νομίζει ότι είναι κάποιος. Το τηλέφωνο έχουν το δικαίωμα να στο κρατήσουν, να το ξεψαχνίσουν και να μη πεις κουβέντα.

Τα σύνορα της Αυστραλίας είναι από τα πλέον αυστηρά του πλανήτη. Θα σε υποδεχτούν με χαμόγελο, σας το επιβεβαιώνω μετά από αρκετά ταξίδια μου. Όμως αν δεν έχεις τα χαρτιά σου σωστά, αν υπάρξει η υποψία ότι παρανομείς με οποιοδήποτε τρόπο, το χαμόγελο κομμένο. Πηγαίνεις στην άκρη, ακολουθείς τις οδηγίες τους και συνεργάζεσαι μαζί με τις αρχές. Αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις φυσικά. Θυμάμαι στο πρώτο μου ταξίδι στη Μελβούρνη, που με σταμάτησαν να με ρωτήσουν τι έρχομαι να κάνω στη χώρα. Για 15-20 λεπτά, με απόλυτη ευγένεια και σεβασμό, με ανέκριναν διακριτικά για τους σκοπούς του ταξιδιού μου. Όταν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, μου έδειξαν το δρόμο της εξόδου και έληξε η μικρή διακοπή.

Να συμπληρώσω ότι η Αυστραλία είναι από τις λίγες χώρες που άμεσα θα σου παρέχει διερμηνέα. Είτε επειδή δεν μιλάς καθόλου αγγλικά, είτε επειδή δε νιώθεις ανετά να επικοινωνήσεις σε μια δεύτερη γλώσσα εκτός της μητρικής σου. Η διερμηνεία αφορά όλες τις γλώσσες και όχι επιλεκτικά! Οπότε ο Νόβακ, ως διάσημος που είναι, είμαι σχεδόν βέβαιος πως του φέρθηκαν άψογα. Ή έστω του φέρθηκαν όπως αρμόζει σε κάθε ταξιδιώτη που προσπάθησε να εισέλθει σε μια χώρα, μη τηρώντας τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μιλά για το δράμα που προκάλεσε ο Νόβακ.
Ήθελε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία. Όπως βουίζει ο Τύπος της Αυστραλίας, ο ίδιος το προκάλεσε αυτό στον εαυτό του. Αρνείται να εμβολιαστεί και παρόλα αυτά θέλει να ταξιδεύει ανενόχλητος και ως άλλος μικρός Θεός. Ένας κακομαθημένος τενίστας, που πέραν του τένις απορώ τι άλλο ξέρει να κάνει. Το ίδιο κακομαθημένο θεωρώ κάθε αθλητή, όπως ο Τσιτσιπάς που επίσης στο παρελθόν, έγραψε τους πάντες και έκανε τα ταξίδια του.

Ας μη γελιόμαστε, οι εξαιρέσεις στον κανόνα θα υπάρχουν. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να βγαίνουν να το διαφημίζουν σαν κακομαθημένα παιδάκια. Ποιος είναι δηλαδή ο Νόβακ, ο Στέφανος, αν τους πάρεις τη ρακέτα; Τι απομένει; Τι παράδειγμα δίνουν επίσης με αυτή τους τη συμπεριφορά; Είναι μαθήματα αθλητικής και προπονητικής πειθαρχίας; Αυτό το μήνυμα θέλουν να περάσουν, ειδικά στη νέα γενιά που τους στηρίζει και τους αγαπά;

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τόνισε πολύ σωστά: όταν βγαίνεις και δηλώνεις δημόσια, για κάτι που λες ότι έχεις, θα πρέπει να περιμένεις να σου ζητήσουν να το αποδείξεις κιόλας. Από μόνος τους τράβηξε την προσοχή όλων πάνω του, είναι λογικό να του τεθούν ερωτήσεις που θα πρέπει να τις απαντήσει. Είναι υποχρέωση του ταξιδιώτη να μπορεί να δικαιολογήσει τα λεγόμενα του και την ικανότητα του να εισέλθει στη χώρα, βάσει των δικών μας νόμων.

Κακό πράγμα η έπαρση.

Υπάρχει η εντύπωση πως επειδή η Αυστραλία είναι η χώρα της επαγγελίας, όλοι εδώ είναι χαρούμενοι και συγχωρούν τους πάντες. Αντιθέτως, είναι μια χώρα που τηρεί τους νόμους της και κανείς δεν είναι πάνω από αυτούς! Δεν ξέρω ακόμα το τελικό αποτέλεσμα του δράματος. Για την ώρα παραμένει στη Μελβούρνη, έχοντας ζητήσει ανάκληση της απόφασης που απέρριψε τη βίζα του. Η απόφαση θα παρθεί τη Δευτερά 10 Ιανουάριου. Μπορεί κάποιοι λίγοι να διαδηλώνουν για να αφεθεί ελεύθερος, όμως η πλειοψηφία εδώ στην πόλη μας, θέλει να τον δει να γυρίζει πίσω.

Γιατί υπήρξε αγενής, γεμάτος έπαρση και ασέβεια προς τη χώρα. Ασεβής προς όλους εμάς που έχουμε ταλαιπωρηθεί στη Μελβούρνη. Εκτός αν αποδείξει επιτέλους ότι έχει σημαντικό λόγο να ζητήσει ιατρική εξαίρεση. Εκτιμώ όμως πως έπρεπε να το είχε κάνει ήδη και όχι να περιμένει την τελευταία στιγμή. Κάποιοι θα πουν πως του ήρθε ξαφνικό, καθώς πετούσε και οι αντιδράσεις, τα γεγονότα στη Μελβούρνη έτρεχαν. Ήταν όμως όντως ξαφνικό; Η μήπως τα παρακολουθούσε όλα, εν ώρα πτήσης, συνδεδεμένος στο wi-fi του αεροπλάνου; Είχε ήδη επικοινωνία με δικηγόρους και την ομάδα του; Αυτά όλα φαντάζομαι εξετάστηκαν ή θα εξεταστούν από τις αρχές.

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος όμως, μια παρότρυνση από πλευράς μου. Όλοι αγαπούμε και στηρίζουμε τραγουδιστές, ηθοποιούς, αθλητές, διάσημους κ.λπ.. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τους υποστηρίζουμε ακόμα και όταν κάνουν κάτι τραγικά λάθος. Γιατί λάθη κάνουμε όλοι μας. Αυτό όμως που μας ξεχωρίζει και μας χαρακτηρίζει, είναι το πως αντιμετωπίζουμε και διορθώνουμε το λάθος αυτό. Ή αν απλά κοιτάμε από την άλλη μεριά, κάνοντας το χαζό και κοροϊδεύοντας τους άλλους. Κάνεις μα κανείς, δεν είναι ανώτερος από τους υπολοίπους γύρω του!

Σύνταξη, έρευνα, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζύγιζε 412 κιλά στα 25 του: Νεκρός ο «παχύτερος άντρας της χώρας», σε ηλικία 34 ετών, τον μετέφεραν με γερανό – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

«Δεν κουνιόταν, τα μάτια του ήταν ανοιχτά»: Σε σοκ οι γονείς του νεκρού βρέφους – Τραγωδία δίχως τέλος στη Θήβα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αν αγαπάς πραγματικά κάποιον, πρέπει να του κάνεις αυτές τις 10 ερωτήσεις κάθε ημέρα

Efi Nika