Newsitamea.gr
AMEA news ΠΑΙΔΙ

Ένα μοναδικό μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα μοναδικό μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με την πρωτοβουλία των Ηρώ Στεφάνου λογοθεραπεύτριας, Antonis Papalamprou φωτογράφου, Αρης Μπελλος καθηγητή μουσικής, χρησιμοποιήσαμε την μουσική, θέλοντας να φωνάξουμε ότι αναπηρία, είναι μονο το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων και όχι το δικαίωμα τους στο να εχουν ίση ζωή με των υπολοίπων μέσα στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι η ουσιαστική και όχι η τυπική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

ΑμεΑ και μουσική. Καμμία διάκριση στην απόλαυση της μουσικής

Για τα παιδιά με Αναπηρία , η μουσική βοηθά στη:

1. Διευκόλυνση της χαλάρωσης

Η χαλάρωση είναι ένα σημαντικό στοιχε’ιο για την επίτευξη του αυξημένου εύρους κίνησης και της ευελιξίας. Είναι επίσης σημαντικό, να ασχολούνται τα άτομα που έχουν δυσκολίες με σπαστικότητα. Αυτό γιατι η μουσική είναι βασικό ηρεμιστικό για την ενίσχυση της βιοανάδρασης σε άτομα με σπαστική εγκεφαλική παράλυση. Οι Μουσικές εμπειρίες που μπορεί να προωθήσουν τη χαλάρωση περιλαμβάνουν, τα άτομα να ακούν προσεκτικά επιλεγμένα μουσική, οργανικό αυτοσχεδιασμό και μουσική υποβοηθούμενη με ασκήσεις χαλάρωσης. Η Αυτοσχεδιαστική μουσική μπορεί να ταιριάξει και να καθοδηγήσει φυσιολογικές αντιδράσεις (δηλαδή, του αναπνευστικού ρυθμού, πνευμονική ρυθμούς), προς την επίτευξη μιας πιο χαλαρής κατάστασης. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βρουν την χαλαρή μουσική αποτελεσματική για την επίτευξη μιας ήρεμης κατάστασης, αυτό δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Η μουσικοθεραπεία είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της μουσικής στο άτομο και να την προσαρμόσει για να εξασφαλιστούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

2. Αύξηση συντονισμού των κινήσεων

Ο συντονισμος των κινήσεων μπορεί να βελτιωθεί μέσα από πολλές μουσικές εμπειρίες. Η χρήση των επιλεγμένων μέσων μπορεί να βελτιώσει το εύρος της κίνησης, καθώς και τις κινητικές δεξιότητες τους, τοποθετώντας τα μέσα αυτά γύρω από το άτομο ή με τη χρήση τους που απαιτείται σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, ή μέρη του σώματος τους. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί ο συντονισμός ματιών χεριών μέσω της χρήσης των μέσων που απαιτούν αυξημένη ακρίβεια στη φυσική κίνηση. Η χρήση των ρυθμικών ακουστικών ερεθισμάτων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανεξάρτητη ή ελεγχόμενη βάδιση σε άτομα με ανομοιόμορφο ή αρρυθμικό βάδισμα και σε παιδιά με ακαθάριστη κινητική δυσλειτουργία.

3. Ανάπτυξη λειτουργικών ικανοτήτων λόγου και επικοινωνίας

Το τραγούδι και η ομιλία έχουν πολλά κοινά σημεία. Η χρήση των φωνητικών ασκήσεων που χρησιμοποιούνται στο τραγούδι μπορεί να ενισχύσουν τις κινητικές δεξιότητες της στοματικής κοιλότητας, όπως την άρθρωση, τον έλεγχος της αναπνοής, και της φωνητικής έντασης. Μέσω χειρισμό του τέμπο, του ρυθμού και της σαφήνεια του λόγου μπορεί να ενισχυθεί και ο ρυθμός της ομιλίας αλλα και να τροποποιηθεί ώστε να παρέχει αυξημένες δυνατότητες επικοινωνίας για το άτομο. Η Ρυθμική εκπαίδευση έχει επίσης δειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αφασίας. Μέσω της μουσικοθεραπείας περιλαμβάνεται ο τονισμός προτάσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι παρόμοιος με το φυσικό προσωδιακό μοτίβο της πρότασης όταν μιλιέται. Αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στη βελτίωση των επιπέδων απόδοσης λέξης-μόρφημα, στο μήκος φράσης, στις δεξιότητες άρθρωσης και στην ευκρίνεια γλώσσας και σε παιδιά με καθυστερήση λόγου ή σε άτομα με αφασία. Η Μουσική υπήρξε επίσης αποτελεσματική ως κίνητρο για την προώθηση της αυθόρμητης ομιλίας σε άτομα με κινητικά προβλήματα και για την προώθηση της μη-λεκτικής επικοινωνίας με σύμβολα ή χρήση της νοηματικής γλώσσας.

4. Κίνητρα αλληλεπίδρασης με άλλους

Τα Άτομα με σωματικές αναπηρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν μειωμένες ευκαιρίες και κίνητρα για κοινωνική αλληλεπίδραση. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους μέσα από μια κοινή εμπειρία. Ακόμα παρέχει ευκαιρίες για να αναπτύξουν σχέσεις με τους συνομηλίκους.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μυστικό που ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μάθηση διαρκεί μόνο 5′

Efi Nika

5 συμπεριφορές των γονιών που ενοχλούν τα παιδιά

Efi Nika

Κάνε παιδιά να δεις… Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι…

Efi Nika