Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Μια κυρία υποκρίνεται την ανάπηρη για να την βοηθήσουν. Πως αντιδρούν όλοι όταν αποκαλύπτεται η απατή;(Βίντεο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι ένα από αυτά τα βίντεο που ξαφνικά κάνουν το γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Γίνονται viral όπως λέγονται στην εποχή μας. Το συγκεκριμένο όμως αξίζει να γίνει, καθώς επιδεικνύει ένα πρόβλημα που συμβαίνει παντού και καθημερινά. Από τα σούπερ μάρκετ μέχρι το πάρκινγκ. Από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Κάποιος χωρίς αναπηρία, ορατή ή αόρατη, χρησιμοποιεί τα μέσα που παρέχουν υπηρεσίες και βοηθήματα στα άτομα με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη κυρία στο σούπερ μάρκετ είναι ηθοποιός. Το σενάριο για το τι θα κάνει ήδη γραμμένο. Θα υποκριθεί ότι έχει κινητικό πρόβλημα ώστε να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό αμαξίδιο. Αυτό που διαθέτει καλάθι, ώστε ένα άτομο με αναπηρία να μπορεί να ψωνίσει χωρίς να εξαντλήσει τις δυνάμεις του. Ότι είδους αναπηρία και αν έχεις, εάν σε βοηθάει, μπορείς να το έχεις. Να γυρίσεις ανάμεσα στους διαδρόμους, να τοποθετήσεις στο ειδικό καλάθι τα προϊόντα που ψωνίζεις, να πληρώσεις και να φύγεις χωρίς ταλαιπωρία.

Παρκάρει αδιάφορη στη θέση των ΑμεΑ.

Τι γίνεται όμως όταν το απαιτεί ένα άτομο που δεν έχει αναπηρία; Που νιώθει απλά κουρασμένη όπως λέει. Η’ ότι την βολεύει και για αυτό το πήρε. Ώστε οι άλλοι να την βοηθήσουν με τα ψώνια της για να μην κουραστεί. Ενώ παράλληλα το στερεί από κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Πως αντιδρούν οι ανυποψίαστοι πελάτες που την βοηθούν, όταν ξάφνου την βλέπουν να σηκώνεται; Όταν ευθαρσώς τους λέει: δεν έχω κάποια αναπηρία, δεν είμαι ανάπηρη!

Ξαναθυμίζω ότι η κυρία είναι ηθοποιός και μόνο οι υπόλοιποι πελάτες είναι τα «αθώα θύματά» της. Γιατί πρόθυμα βοηθούν κάποια που υποκρίνεται την ανάπηρη. Άλλοι από οίκτο, άλλοι θεωρώντας ότι κάνουν την καλή πράξη της ημέρας. Όπως λέει ένας κύριος: απλά προσπαθώ να είμαι ευγενικός, να κάνω το σωστό.

Δεν είμαι στα αλήθεια ανάπηρη.

Εσείς πως θα αντιδρούσατε;

Στην οθόνη μπορεί να φαίνεται εύκολο να πείτε ότι θα αντιδρούσατε, ίσως και άμεσα, με έντονο τρόπο. Στην πραγματικότητα όμως δεν το κάνετε. Σκεφτείτε ότι αυτό συμβαίνει καθημερινά. Έχετε αντιδράσει όταν κάποιος καταλαμβάνει μια θέση πάρκινγκ για ΑμεΑ; Όταν σας παίρνει τη σειρά στο ταμείο; Σας ζητά βοήθεια σε κάτι; Σταματάτε να βοηθήσετε ή προσπερνάτε βιαστικοί;

Έχετε μαλώσει στη μέση ενός μαγαζιού ή του δρόμου; Έχετε αναγκάσει κάποιον «γάιδαρο» να ξεπαρκάρει; Έχετε καλέσει τον υπεύθυνο ή ακόμα καλύτερα την αστυνομία; Και μην μου πείτε ότι το βίντεο είναι στην Αμερική και εκεί η αστυνομία αντιδρά αμέσως. Δεν φημίζονται για το έργο τους. Το βλέπουμε να γίνεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, στην Αυστραλία, όχι όμως παντού.

Όσο όμως περισσότερο αντιδράσουμε εμείς, τόσο θα τους αναγκάσουμε να κινητοποιηθούν. Και παράλληλα θα αναγκάσουμε τους «ένοχους» να μην επαναλάβουν το έγκλημα τους. Πόσες φορές αντέχουν άλλωστε να ντροπιαστούν δημόσια και από πολλούς; Πόσα επικριτικά βλέμματα αντέχουν; Μερικοί είναι φυσικά τόσο θρασύδειλοι που θα βρίσουν και θα φύγουν. Και θα το ξανακάνουν. Έχω όμως την υποψία, ίσως την ελπίδα, ότι μετά από αρκετές φορές θα πάψουν. Αρκεί να μην πάψουμε και εμείς.

Είστε σωματικά ανάπηρη;

Δεν αρκεί να προσβάλουμε μόνο έναν και μια φορά.

Δεν αρκεί να πούμε «ααα εγώ έκανα την καλή πράξη της ημέρας». Ούτε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε τον κάθε απερίσκεπτο να κάνει του κεφαλιού του. Σαφώς δεν σας ζητώ να βάλετε σε κίνδυνο την σωματική ή την πνευματική σας ακεραιότητα. Ούτε του ατόμου που είστε μαζί πχ. το παιδί σας ή κάποιον που σας συνοδεύει. Σας ζητώ όμως να μην σταματήσετε. Μιλήστε, αντιδράστε, ξεμπροστιάστε το άτομο που στην ουσία προσβάλει τα άτομα με αναπηρία.

Το βίντεο δεν θα το αναλύσω, αν το δείτε είναι αρκετό για καταλάβετε. Πως άλλοι αδιαφορούν και συνεχίζουν να βοηθούν την κυρία. Άλλοι αντιδρούν ήπια ή και πιο έντονα απαιτώντας της να επιστρέψει το ηλεκτρικό αμαξίδιο. Ο σκοπός του άρθρου και της αναδημοσίευσης του βίντεο είναι για να σας βάλω σε σκέψεις. Για το τι θα κάνατε εσείς, για το αν πρέπει να μιλήσετε ή όχι.

Σοβαρά, θα καλέσω την ασφάλεια για να σταματήσετε να με ενοχλείτε!

Κάτι τελευταίο: κατανοώ ότι πλέον με τις αόρατες αναπηρίες είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αν το άτομο έχει ή δεν έχει αναπηρία. Αν δεν είστε σίγουροι, ευγενικά και με σεβασμό προς ένα άγνωστο άτομο ρωτήστε το. Αν έχει κάποια αναπηρία, θα το εκτιμήσει ότι το κάνατε για να βοηθήσετε. Αν όχι, θα βρείτε έναν ακόμη «ένοχο». Αυτός που έχει μια αναπηρία, τις περισσότερες φορές, δεν θα έχει πρόβλημα να το πει. Αν είχε δεν θα χρησιμοποιούσε δημόσια ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο για ψώνια, τη θέση πάρκινγκ, την άμεση εξυπηρέτηση σε δημόσια υπηρεσία. Ειδάλλως θα καθόταν ήσυχος στην σειρά του.

Μοιραστείτε το και διαδώστε το μήνυμα. Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι οι «ένοχοι». Μπορούμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, κάθε μέρα, γιατί αυτό είναι το σωστό και το αυτονόητο. Ίσως αύριο να χρειαστείτε εσείς το ηλεκτρικό αμαξίδιο και να μην είναι διαθέσιμο!

Δείτε το συγκεκριμένο βίντεο εδώ.

Βογιατζής Ηλίας

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνώρισε τον φύλακα άγγελό της που της έσωσε τη ζωή ως δότης μυελού των οστών – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Έγινε δότρια για να σώσει την κόρη της: Θα έδινα και τη ζωή μου για το παιδί μου

Efi Nika

Σιαμαία αγοpάκια δίδυμα γεννήθηκαν με 3 πόδια και κοινό ουρογεννητικό σύστημα

Efi Nika