Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μετρώντας προχωράμε καλύτερα στη ζωή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μετρώντας προχωράμε καλύτερα στη ζωή

«Μ’ αγαπάς;» «Πόσο;» «Απόδω, ως τον ουρανό.» Είναι πηγαία η ανάγκη να βάζουμε σε πιο σαφή πλαίσια αφηρημένες έννοιες, συναισθήματα και σύνθετες καταστάσεις στη ζωή μας.

Προσπαθώντας να ορίσουμε το αόριστο μπορεί να το διαχειριστούμε καλύτερα. Αλήθεια, ξέρουμε κάθε φορά πόσο ικανοποιημένοι, αποφασισμένοι, ισορροπημένοι, ολοκληρωμένοι είμαστε; Και γιατί θα έπρεπε;θα αναρωτηθούν πολλοί.

Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε τη ζωή σε κουτάκια και οι ρομαντικοί θα προβάλουν ενστάσεις στη μέτρηση μαγικών συναισθημάτων. Αλλά όπως στις επιστήμες, έτσι και σε κάθε προσπάθεια προόδου, η μέτρηση προσφέρει σαφήνεια, επίγνωση, κατεύθυνση και κυρίως ανάληψη ευθύνης. Αν θέλουμε βέβαια να προχωρήσουμε μπροστά.

«Να ‘ξερες πόσο θέλω να αλλάξω, να επιτύχω, να ανακουφιστώ, να ξεφύγω…» Πόσο αλήθεια; Αν το άριστα 10 είναι όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά και το 1 όταν δεν κάνουμε τίποτα, αξίζει να ξέρουμε σε ποιο σημείο της κλίμακας είμαστε. Τι μας χρειάζεται για να αυξήσουμε τη δέσμευση μας από το 6 στο 8;

Δεν χρειάζονται απόλυτα σταθμά. Αρκεί να ξέρουμε κάθε φορά από το 1 έως το 10, πόσο κοντά είμαστε στη στόχο μας, πόση πρόοδο έχουμε κάνει, σε ποιο νούμερο θέλουμε να φτάσουμε.

Αλλιώς όλα είναι κάπως αόριστα. Δεν ξέρουμε αν και πόσο προχωράμε προς το στόχο μας και ποια βήματα έχουμε να κάνουμε. Αναγνωρίζοντας όμως τη βάση μας σε μια πορεία είναι πιο εύκολο να βρούμε το χάρτη για να προχωρήσουμε. Το 10 είναι για μας το φως στην άκρη του τούνελ.

Λοιπόν; Τι είναι αυτό που έχουμε κάνει καλά μέχρι τώρα και είμαστε ήδη στο 4; Ποιο μικρό βήμα μας οδηγεί στο 5; Ποιες θα είναι οι αποδείξεις ότι φτάσαμε;

Ακόμη κι αν απελπισμένοι βλέπουμε να έχουμε κολλήσει στο 1, η μέτρηση είναι λαβή για να προχωρήσουμε. Αρκεί να σκεφτούμε πώς τα καταφέρνουμε άραγε κι επιβιώνουμε σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση…

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν αγαπάς πραγματικά κάποιον, πρέπει να του κάνεις αυτές τις 10 ερωτήσεις κάθε ημέρα

Efi Nika

Γήρανση: Πόσο νέοι νιώθουν οι σημερινοί 75χρονοι – Τελικά πότε ξεκινούν τα γηρατειά;

Efi Nika

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι εξελίξεις στη θεραπεία

Penni Syggrou