Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεταβολικό σύνδρομο: Tο γλυκαντικό που προλαμβάνει την εμφάνισή του!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μεταβολικό σύνδρομο: Tο γλυκαντικό που προλαμβάνει την εμφάνισή του.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αναπτύσσει .

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιος δεν νοιώθει καλά, έχει παραπανίσια κιλά, ενώ αυξάνει η πιθανότητα καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Κοινή αιτία της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας (συσσώρευση λίπους κυρίως στη κοιλιά), του διαβήτη, της υπέρτασης και της διαταραχής των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερίνη) είναι η στέβια, .

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γιουκατάν και το Εθνικό Ινστιτούτο Δασών, Αγρονομίας και Κτηνοτροφίας, στο Μεξικό, η , το φυτικό γλυκαντικό που κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Η στέβια αποτελεί μια εναλλακτική λύση για ανθρώπους που μετρούν τις θερμίδες και αποφεύγουν τη ζάχαρη, ενώ έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές αντικατέστησαν τη ζάχαρη στη διατροφή αρουραίων με στέβια και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν μείωση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Περαιτέρω ανάλυση των συστατικών του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των ανθών και των ριζών του, έδειξε ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος θεραπείας ασθενειών όπως η παχυσαρκία , ο διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Το φυτό περιέχει επίσης αρκετά φυτοχημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών και των φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίδιες ενώσεις που ευθύνονται για τη γλυκύτητα του φυτού στέβια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου.

Παρότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο η στέβια προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food .

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika