Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μελέτη επιβεβαιώνει τη συσχέτιση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μελέτη επιβεβαιώνει τη συσχέτιση του ιού Ζίκα με την μικροκεφαλία

Νέα στοιχεία ότι ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, σχετίζεται με την ανάπτυξη μικροκεφαλίας στα έμβρυα βρήκαν επιστήμονες από τη Βραζιλία.

Εξετάζοντας δύο εγκύους με συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό, διαπίστωσαν ότι ο Ζίκα είχε περάσει στο αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο βρίσκεται το έμβρυο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα έμβρυα.

Στη Βραζιλία έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες τεράστια αύξηση στις γεννήσεις βρεφών με κεφάλι μικρότερο από το φυσιολογικό και αρκετές μελέτες εξετάζουν εάν αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιδημία του ιού Ζίκα που πλήττει τη χώρα από την περασμένη άνοιξη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases», ενισχύει την άποψη ότι οι δύο νόσοι σχετίζονται σε αρκετά σημαντικό βαθμό.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Oswaldo Cruz, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι δύο έγκυοι εκδήλωσαν πυρετό, εξάνθημα και πόνους στους μυς.

Υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα που έδειξε ότι τα έμβρυα που κυοφορούσαν είχαν μικροκεφαλία και οι επιστήμονες προχώρησαν σε αμνιοπαρακέντηση, κατά την οποία λαμβάνεται μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού από τον ομώνυμο σάκο μέσα στον οποίο βρίσκεται το έμβρυο.

Η γενετική ανάλυση αυτού του υγρού επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού Ζίκα, ενώ απέκλεισε την ύπαρξη άλλων, παρόμοιων ιών.

«Η ύπαρξη του ιού απ’ ευθείας στο αμνιακό υγρό των εγκυών υποδηλώνει ότι ο Ζίκα μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό του πλακούντα και να μολύνει το έμβρυο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνα ντε Φιλίππις.

Και πρόσθεσε: «Αν και τα ευρήματά μας δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός είναι η αιτία της μικροκεφαλίας, ενισχύουν την συσχέτιση μεταξύ των δύο».

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης από ιό Ζίκα, ενώ από πέρυσι το φθινόπωρο έως τώρα έχει επίσης καταγράψει 508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.935 ύποπτα, όταν το 2014 είχε μόλις 147 κρούσματα μικροκεφαλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα 41 από τα 508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας σχετίζονται με τον ιό.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea