Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Μελανιές: Τι αποκαλύπτει το χρώμα τους για την υγεία σας!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μελανιές: Τι αποκαλύπτει το χρώμα τους για την υγεία σας.

Μία μελανιά συνήθως εμφανίζεται λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό των ιστών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη των τριχοειδών αγγείων (μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία), γεγονός που επιτρέπει στο αίμα να διαρρεύσει στους περιβάλλοντες ιστούς.

Τότε σχηματίζεται η μελανιά.

Οι παρακάτω φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσετε το είδος της μελανιάς ανάλογα με το χρώμα της.

Ροζ ή κόκκινη: Μία νέα μελανιά μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά έως λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό. Το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να παίρνει κόκκινο ή ροζ χρώμα λόγω του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος που διαρρέει στους ιστούς από τα διαρρηγμένα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το στάδιο συνήθως δεν διαρκεί πολύ, γι ‘αυτό πολλοί άνθρωποι δεν παρατηρούν τις μελανιές μέχρι αυτές να πάρουν ένα βαθύ μωβ χρώμα.

Σκούρα μωβ ή μπλε: Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται από τα λευκά, η μελανιά αρχίζει και παίρνει βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα. Το μοβ χρώμα είναι επίσης αποτέλεσμα της γρήγορης απώλειας οξυγόνου των αιμοσφαιρίων, τα οποία διαρρέουν στους ιστούς, γεγονός που δίνει στο αίμα σας μια μπλε απόχρωση.

Πράσινη: Μια πρασινωπή μελανιά είναι τυπικά ένα πρώτο σημάδι επούλωσης. Καθώς το σώμα διασπά τα αιμοσφαίρια, μετατρέπει την αιμοσφαιρίνη, τα κόκκινα μόρια πρωτεΐνης που βρίσκονται στα κύτταρα του αίματος και στα οποία προσδένεται το οξυγόνο, σε χολοπρασίνη, ένα υποπροϊόν καταβολισμού πράσινου χρώματος, που δίνει στο δέρμα μια πρασινωπή απόχρωση.

Κίτρινη ή καφέ: Η μελανιά έχει σχεδόν επουλωθεί μόλις φτάσει να γίνει κίτρινη ή καφέ. Η διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μετατρέπει την χολοπρασίνη σε αιμοσιδηρίνη και χολερυθρίνη, άλλα υποπροϊόντα καταβολισμού που δίνουν στο δέρμα κίτρινο ή χρυσοκαφετί χρώμα. Όταν αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια επαναπορροφηθούν ή απομακρυνθούν από το σώμα, η μελανιά θα εξαφανιστεί.

Οι περισσότερες μελανιές υποχωρούν εντός δύο εβδομάδων, αλλά κάποιες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Εάν τραυματιστείτε, εφαρμόστε επίθεμα πάγου στην περιοχή για να «σφραγίσετε» τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσετε τη φλεγμονή. Αν εμφανίζετε συχνά μελανιές ή οι μελανιές σας δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν αποτελούν σύμπτωμα σοβαρής κατάστασης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr   ,  Reader’s diagest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika