Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Με προβλήματα υγείας το… 96% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με προβλήματα υγείας το… 96% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Τα προβλήματα υγείας είναι ο απόλυτος κανόνας στη ζωή μας, καθώς λιγότεροι από ένας στους 20 κατοίκους του πλανήτη όλων των ηλικιών είναι απολύτως υγιείς, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας στοιχεία για 301 νοσήματα, συμπτώματα και τραυματισμούς από 188 χώρες του κόσμου, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πάσχει από κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας.

Μάλιστα ο ένας στους τρεις – ή αλλιώς 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – πάσχουν από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά νοσήματα και διαταραχές.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, ότι η συννοσηρότητα μόνο ίδιον των ηλικιωμένων δεν αποτελεί.

Αντιθέτως, το σχεδόν 81% των ανθρώπων με πολλαπλά αν και όχι κατ’ ανάγκην απειλητικά για τη ζωή) προβλήματα υγείας έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών.

Η επιστημονική ομάδα της οποίας ηγούνται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εξηγεί πως ούτε καν τα μικρά παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου δεν «σκάνε από υγεία».

Αντιθέτως, μόλις κάτι περισσότερο από ένα στα τρία (το 35,9%) παιδιά ηλικίας έως 4 ετών είναι απολύτως υγιή.

Στους δε υπερήλικες (ηλικίες άνω των 80 ετών), μόνον το 0,03% δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας – όλοι οι άλλοι, κάτι έχουν.

Για το 10,3% από αυτούς, το «κάτι» είναι ένα έως τέσσερα προβλήματα υγείας, για το 64,6% πέντε έως εννέα προβλήματα υγείας και για το 25,1% δέκα ή περισσότερα!

Όταν, πάντως, οι ερευνητές αναφέρονται σε προβλήματα υγείας, εννοούν τα πάντα – από τον πόνο έως την πρεσβυωπία.

Τα πιο συχνά προβλήματα

Ποια είναι, λοιπόν, τα μεγαλύτερα δεινά της ανθρωπότητας;

Στα οξέα προβλήματα (αυτά δηλαδή που έχουν διάρκεια κάτω από 3 μήνες) μακράν το πιο συχνό πρόβλημα παγκοσμίως είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος π.χ. γρίπη, κρυολόγημα).

Το 2013, γράφουν οι ερευνητές, καταγράφηκαν 18,8 δισεκατομμύρια κρούσματα τέτοιων λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο – ή αλλιώς, κάθε κάτοικος του πλανήτη εκδηλώνει κατά μέσον όρο 2,5 τέτοιου είδους λοιμώξεις τον χρόνο!

Δεύτερα σε συχνότητα είναι τα διαρροϊκά προβλήματα (υπήρξαν 2,7 δισεκατομμύρια κρούσματα το 2013).

Από κει και πέρα, ακολουθούν η οξεία μέση ωτίτιδα, ο οξύς πονόδοντος λόγω τερηδόνας, οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, οι πτώσεις, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού π.χ. πνευμονία, βρογχιολίτιδα), τα κλινικά επεισόδια ελονοσίας και οι λοιμώξεις από χλαμύδια.

Στα χρόνια προβλήματα, ο «πρωταθλητής» των δεινών που ταλανίζουν την ανθρωπότητα είναι τα ασυμπτωματικά χαλασμένα δόντια, που το 2013 αφορούσαν σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ακολουθούν οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι που ταλαιπωρούν 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η σιδηροπενική αναιμία, η βαρηκοΐα, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και οι επαναλαμβανόμενες ημικρανίες.

Οι ερευνητές, όμως, εξέτασαν και τα νοσήματα που καταλήγουν σε αναπηρίες, εξετάζοντας έναν δείκτη που λέγεται έτη διαβίωσης με αναπηρία (Years Livedwith Disability ή YLD).

Τα προβλήματα, λοιπόν, που προκαλούν τις περισσότερες αναπηρίες είναι η οσφυαλγία και ακολούθως η μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη, η σιδηροπενική αναιμία, ο πόνος στον αυχένα, η βαρηκοΐα, η ημικρανία, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι αγχώδεις διαταραχές και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα.

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορεί να πάθετε από το μπουκάλι νερού όταν το χρησιμοποιείτε πολλές φορές

Efi Nika

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea