Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Μάθε πώς τα καλά λιπαρά συμβάλουν σε μια καλύτερη υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μάθε με μια ματιά βασικές πληροφορίες για τα “καλά” λιπαρά και το ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας μας.

Το λίπος βοηθά το σώμα να έχει ενέργεια, προστατεύει τα όργανα, υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, διατηρεί υπό έλεγχο τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Όπως τονίζει η Vasanti Malik, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, “τα διαιτητικά λιπαρά χωρίζονται σε δύο είδη: τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.

Τα πρώτα βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα και στα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η κρέμα γάλακτος και το τυρί.

Υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών βρίσκονται, επίσης, σε πολλά επεξεργασμένα και ψημένα τρόφιμα, όπως πίτσα, επιδόρπια, χάμπουργκερ, μπισκότα και αρτοσκευάσματα.

Τα ακόρεστα είναι τα “καλά” λιπαρά και υπάρχουν δύο τύποι: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Βρίσκονται στο αβοκάντο και το φιστικοβούτυρο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φυτικά έλαια.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνουν τα Ω3 λιπαρά οξέα και τα Ω6 λιπαρά οξέα. Εμπεριέχονται σε έλαια φυτικής προέλευσης, όπως τα έλαια σόγιας και καλαμποκιού, και είναι άφθονα σε καρύδια, λιναρόσπορους, ηλιόσπορους και ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα”.

Πώς επηρεάζουν την υγεία

Επηρεάζουν κυρίως τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών παράγει περισσότερη LDL ή “κακή” χοληστερόλη, η οποία μπορεί να σχηματίσει πλάκα στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.

Τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων HDL ή “καλής” χοληστερόλης. Όμως, η έρευνα έχει δείξει ότι δεν αρκεί μόνο να καταναλώνεις περισσότερα υγιεινά λίπη. Πρέπει, επίσης, να μειώσεις τα ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη.

Tip: Μην “τρελαίνεσαι” για λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας διατίθεται στην αγορά ως “υγιεινό” λάδι, αλλά είναι κατά 82% ανθυγιεινό κορεσμένο λίπος και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika