Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Λύκος ( Σ.Ε.Λ.): Τι είναι και τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο λύκος είναι μια χρόνια συστηματική φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται στους ίδιους του τους ιστούς και τα όργανα.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του δέρματος, των νεφρών, του αίματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πολύ συχνά μοιάζει με άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό και τα πραγματικά ποσοστά νόσησης δεν είναι γνωστά, καθώς εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από τα καταγεγραμμένα.

Ο λύκος απαντάται σε όλες τις ηλικίες, ωστόσο είναι συχνότερος στις γυναίκες (λόγω της πολυπλοκότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος) αναπαραγωγικής ηλικίας (20-40 ετών).

Δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία για τη νόσο, υπάρχουν, όμως, φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες ανοσοκαταστολής που θέτουν το νόσημα σε ύφεση ή μερική ύφεση και έχουν βελτιώσει θεαματικά την πρόγνωση.

Το ποσοστό αναπηρίας και η θνησιμότητα από τη νόσο έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Παλαιότερα, η πρόγνωση δεν ήταν καλή. Σήμερα, οι σύγχρονες θεραπείες και ο επιτυχής έλεγχος όλων των κλινικών συμπτωμάτων καταφέρνουν να κρατούν τη νόσο σε ύφεση για πολλά χρόνια.

Λύκος: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή

Δεν υπάρχουν γενικές διαιτητικές οδηγίες και η διατροφή που ακολουθεί ο κάθε ασθενής πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ασθένειας και της φαρμακευτικής αγωγής στη λειτουργία των οργάνων και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Λύκος: Συγκεκριμένα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

– Η χρήση κορτιζόνης που στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι μακροχρόνια και πολλές φορές σε μεγάλες δόσεις.

– Η δυσλιπιδαιμία, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με αυξημένες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και χαμηλές συγκεντρώσεις HDL (καλής) χοληστερόλης.

– Η πιθανή προσβολή των νεφρών, η οποία εκδηλώνεται με μείωση της νεφρικής λειτουργίας, υπέρταση και απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Εάν διαταραχτεί το λιπιδαιμικό προφίλ και αυξηθούν τα τριγλυκερίδια, ο ασθενής πρέπει να έχει υπόψη τους παράγοντες που επιδεινώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Στην περίπτωση που ο λύκος προσβάλλει τα νεφρά, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα κυρίως μέσω μείωσης του άλατος και της πρωτεΐνης της δίαιτας.

Λύκος : Δείτε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αλλά και ποιες να προτιμάτε:

Αυξημένα ζωικά (κορεσμένα) λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο φρέσκο βούτυρο, τις κρέμες γάλακτος, τη μαγιονέζα, το λαρδί, το χοιρινό και το μοσχάρι, το δέρμα πουλερικών

Απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μέλι, κ.ά.) και τα τρόφιμα που τους περιέχουν

Γλυκά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής του εμπορίου

Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Αλκοόλ

Το αυξημένο σωματικό βάρος και ιδιαίτερα το κοιλιακό λίπος

Η καθημερινή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης και η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών θα βελτιώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων

Η ειδική διατροφή είναι απαραίτητη στην περίπτωση ύπαρξης προβλημάτων που δημιουργούνται ως συμπτώματα του λύκου, όπως βλάβη των νεφρών.

Δίαιτα χαμηλή σε αλάτι (νάτριο) θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ίσως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και έλλειψη βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D τονίζεται από διάφορες βιβλιογραφικές αναφορές ως ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου .

Οι περισσότεροι ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D τη στιγμή της διάγνωσής τους και ότι αυτή η έλλειψη σχετίζεται με την επιδείνωση της νόσου.

Οι αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης D στους ασθενείς, σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις, είναι η μειωμένη σύνθεσή της στο δέρμα, η μειωμένη απορρόφησή της εξαιτίας υπέρμετρης χρήσης αντηλιακών, που αυξάνει τη φωτοευαισθησία, η γήρανση και η χειμερινή περίοδος του έτους.

Άλλες αιτίες που σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι η νεφρική ανεπάρκεια και η χρήση στεροειδών, τα οποία τροποποιούν τον μεταβολισμό της βιταμίνης D.

Οι παραπάνω μελέτες σημειώνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου (και) στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ότι πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής παρέμβασης.

Συμπτώματα του λύκου

Η ακριβής αιτία του ΣΕΛ δεν είναι γνωστή, καθώς πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα

Τα συμπτώματα και οι κλινικές εκδηλώσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι διαφορετικά στην ένταση και στην εμφάνισή τους μέσα στο χρόνο.

Μερικά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι:

  • Έντονη κόπωση
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Διόγκωση αρθρώσεων
  • Πονοκέφαλος
  • Εξάνθημα στα μάγουλα και στη μύτη (που μοιάζει με πεταλούδα)
  • Τριχόπτωση
  • Αναιμία
  • Προβλήματα πήξης του αίματος
  • Φαινόμενο Raynaud (άσπρισμα και μελάνιασμα δακτύλων μετά από έκθεση στο κρύο ή στρες)
  • Ναυτία και εμετός
  • Διόγκωση λεμφαδένων, σπλήνα
  • Περικαρδίτιδα
  • Πλευρίτιδα
  • Πληγές μέσα στο στόμα (άφθες)
  • Φωτοευαισθησία

“Αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει διόγκωση αρθρώσεων με συνοδό πόνο χωρίς εμφανές αίτιο (π.χ. μετά από έναν τραυματισμό ή μια κάκωση), καλό θα ήταν να συμβουλεύεται άμεσα κάποιον ρευματολόγο για να διερευνήσει αν υπάρχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.”

Τα συμπτώματα του λύκου είναι κοινά με πολλές άλλες ασθένειες, γι’ αυτό και είναι αρκετά δύσκολη η διάγνωσή της. Ο γιατρός θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις για να καταλήξει στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Μερικές γενικές συμβουλές για τα άτομα με λύκο

ΚΑΝΤΕ ΤΟ

  • Να ξεκουράζεστε αρκετά και να αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις.
  • Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα τακτικής μέτριας άσκησης (χωρίς να κουράζεστε), καθώς αυτό θα βελτιώσει την ευεξία σας και θα προστατέψει την απώλεια μυϊκής μάζας.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας τακτικά (ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται) και δημιουργήστε μια λίστα με τα συμπτώματά σας και τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για το γιατρό σας.
  • Πάντα να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως σας έχουν δοθεί στις οδηγίες και φυλάξτε ένα αρχείο των φαρμάκων σας.
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ

  • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να σας προκαλέσει φλεγμονή, οπότε αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο φορώντας ένα φαρδύ καπέλο, μακρύ μανίκι και μακρύ παντελόνι και πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία μέγιστης αντοχής που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.
  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν λοιμώξεις.
  • Μην καπνίζετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika

6 διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας

Efi Nika

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika