Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Lockdown: Γιατί δεν επετράπη η μετακίνηση από δήμο σε δήμο – Η εξήγηση της Επιτροπής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χωρίς ΙΧ η χρήση του κωδικού 6 στο 13033 – Γιατί συνεχίζει να απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Δεν αποφασίστηκε τελικά η άρση του μέτρου απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, αφού ο κωδικός 6 συνεχίζει να ισχύει μόνο αν η μετακίνηση γίνεται με τα πόδια ή το ποδήλατο, χωρίς τη χρήση ΙΧ.

Επίσης, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τα ψώνια, αφού επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. Παρά τη φημολογία που είχε κυκλοφορήσει, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε την παύση αυτής της απαγόρευσης.

Εξήγηση για αυτό έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως είπε: “Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο”.

“Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί”, είπε ακόμη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με το πότε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

“Να μην ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες”

Στη συνεδρίαση υπήρξε έντονο προβληματισμό και αντικρουόμενες θέσεις από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσει επικίνδυνα η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της “βαλβίδας αποσυμπίεσης” που επιδιώκεται, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το μακρύ διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως εντάχθηκε και το μπλόκο στις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησε το επιχείρημα πως δεν θα πρέπει να δοθεί το λάθος μήνυμα και να ξεχυθεί ο κόσμος στις παραλίες.

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, αποφαίστηκε:

– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

– Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Efi Nika

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Efi Nika

Αυτός 78 ετών, εκείνη 72: Ηλικιωμένοι κλέφτηκαν στην Κρήτη και άφησαν γράμμα που εξηγούν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους

Efi Nika