Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λίγα λόγια για τον ψευδάργυρο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Λίγα λόγια για τον ψευδάργυρο

 Λίγα λόγια για τον ψευδάργυρο!!!

 

Ψευδάργυρος εντοπίζεται στα όργανα, τους ιστούς, τα οστά, τα υγρά, μέχρι και τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι δε,  μύες και τα κόκαλα περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά του στοιχείου, ενώ επίσης μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στον αδένα του προστάτη και το ανδρικό σπέρμα.

Ο ψευδάργυρος, δεδομένου του ρόλου του στην ανάπτυξη των κυττάρων είναι απαραίτητος κατά την περίοδο της κύησης, για την ανάπτυξη του βρέφους, ενώ της ίδιας σημασίας είναι και ο ρόλος του όσον αφορά την εξέλιξη του ύψους, του βάρους και της οστικής μάζας, σε μωρά, παιδιά και εφήβους.

Πηγές ψευδάργυρου
Πλούσιες σε ψευδάργυρο τροφές είναι το βοδινό κρέας, τα οστρακοειδή, το σκουρόχρωμο κρέας που συναντάμε στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλές πηγές ψευδάργυρου, συγκριτικά, μάλιστα, με τα προιόντα που παρασκευάζονται από λευκό σιτάρι, καθώς αυτή η έξτρα επεξεργασία ευθύνεται για την αφαίρεση από το σπόρο, του μεγαλύτερου ποσοστού του ψευδάργυρου.

Ανεπάρκεια και έλλειψη
Δεδομένης της συμμετοχής του ψευδάργυρου σε πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, η έλλειψή του μπορεί να εμφανιστεί με αντίστοιχο πλήθος συμπτωμάτων.
Η ανεπάρκεια του ψευδάργυρου συμβαίνει συνήθως μετά από κακή διατροφή ή όταν ο οργανισμός παρουσιάζει αδυναμία στην απορρόφηση ή, ακόμα, όταν το σώμα κάνει μεγάλη κατανάλωση του στοιχείου σε περιόδους ανάπτυξης.
Συμπτώματα έλλειψη του ψευδάργυρου περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, τριχόπτωση, διάρροια,  καθυστέρηση της σεξουαλικής ωρίμανσης και ανικανότητα, δυσκολία στην επούλωση των πληγών, μειωμένη όρεξη και βλάβες σε μάτια και δέρμα.
Η έλλειψη του ψευδάργυρου επιδρά, επίσης, άμεσα και στην απόδοση του ανοσοποιητικού καθώς αποδυναμώνει την παραγωγή και την ισχύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας έτσι, άμεσα, την άμυνα του οργανισμού.

Υπερβολική λήψη
Η υπερβολική λήψη ψευδάργυρου μέσω τροφών δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα, ούτε έχουν παρατηρηθεί συνέπειες από τέτοιες καταστάσεις. Η λήψη, όμως, του στοιχείου  μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, αν υπερβεί τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως είναι η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, προβλήματα στο γαστρεντερικό, η μείωση της καλής χοληστερίνης και η πτώση των επιπέδων του χαλκού, ασβεστίου και σιδήρου στο σώμα. Άλλες παρενέργειες είναι η μεταλλική γεύση στο στόμα, οι πονοκέφαλοι και η υπνηλία.

Γι’ αυτό το λόγο μη λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα και καλύτερα λειτουργείτε πάντα με τις οδηγίες του  γιατρού σας.

clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika