Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Συναγερμός για τον δείκτη θετικότητας που εκτινάχθηκε στο 6,56% – Γεμάτες ΜΕΘ χωρίς διαθέσιμες κλίνες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολύ πάνω από το όριο συναγερμού του 4% ο δείκτης θετικότητας – Τελειώνουν οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και όχι μόνο.

Σταθερά πάνω από τα 1.000, ακόμα και κοντά στα 2.000, κυμαίνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, παρά το γεγονός ότι πάνω από 6.000.000 Έλληνες είναι σε καθεστώς lockdown εδώ και εβδομάδες.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.176 νέες λοιμώξεις, ενώ τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 17.936 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 11.846 μοριακά και τα 6.090 rapid. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος σήμερα εκτοξεύτηκε στο 6,56%.

Αυτό σημαίνει ότι προκύπτουν περισσότερα κρούσματα ανά 100 τεστ κορονοϊού. Θυμίζουμε πως το όριο στον δείκτη θετικότητας είναι το 4%. Μέχρι εκεί η κατάσταση θεωρείται ελεγχόμενη, από εκεί και πάνω σημαίνει συναγερμός για νέα πρόσθετα μέτρα…

Τελειώνουν οι κλίνες ΜΕΘ

Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Ελπίς σήμερα το μεσημέρι δεν είχαν κρεβάτι εντατικής ούτε για δείγμα, για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Στη 13:00 το μεσημέρι η χωρητικότητα του συστήματος δεν ξεπερνούσε τις 12 κλίνες. Στην Αττική, τις τελευταίες 72 ώρες έγιναν 559 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Στο Αττικόν, η σημερινή εφημερία ξεκίνησε χωρίς γενικές κλίνες εντατικής θεραπείας και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Σε κίνδυνο και Εύβοια, Πάτρα

Χωρίς μαξιλάρι ασφαλείας έχουν βρεθεί οι κοντινές περιοχές στην Αττική, όπως η Χαλκίδα, καθώς έχει μπει “κόφτης” σε μη επείγουσες διακομιδές προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Το Plan B τέθηκε σε εφαρμογή και για το σύστημα υγείας στην Πάτρα, με αναστολή των τακτικών και απογευματινών ιατρείων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και διενέργεια μόνο των έκτακτων επεμβάσεων στον Άγιο Ανδρέα.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικό πλάνο και ήδη 40 κλίνες εντατικής θεραπείας γενικών περιστατικών διατέθηκαν για την περίθαλψη περιστατικών Covid-19.

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για το ΕΣΥ, καθώς οι διασωληνώσεις εκτιμάται ότι ξεπεράσουν ίσως και τις 450, φέρνοντας το σύστημα υγείας στα όριά του.

Μιλώντας στην εκπομπή “LIVE NEWS” του Mega, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά είναι ανησυχητικά κυρίως από την αύξηση των διασωληνωμένων.

“Υπάρχει το παρήγορο ότι τον Νοέμβριο είχαμε φτάσει 600+ διασωληνωμένους και τα καταφέραμε, όμως αυτό δεν είναι η ελπίδα”.

Η κ. Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι η αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, θα μας αναγκάσει “να κάνουμε κρεβάτια που δεν ήταν ΜΕΘ Covid-19, να γίνουν ΜΕΘ για Covid-19, αλλά αυτό δεν είναι λύση”.

“Να τηρούνται τα μέτρα”

Η καθηγήτρια τόνισε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται πιστά από όλους και να “μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας”, ενώ σημείωσε ότι η σωστή χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τη μείωση της μετάδοσης του ιού.

Μεγάλο πρόβλημα συνιστούν και οι συναθροίσεις στα σπίτια, με την κ. Γιαμαρέλλου μάλιστα να δηλώνει οι συναθροίζοντες θα μπορούσαν να κάνουν rapid test πριν βρεθούν όλοι μαζί.

“Πρέπει παντού να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε πολλούς τομείς”, κατέληξε η κ. Γιαμαρέλλου.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σήμερα βρέθηκαν 1.176 κρούσματα, εκ των οποίων τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270, εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 24 ώρες έγιναν 17.936 τεστ κορονοϊού, εκ των οποίων τα 11.846 μοριακά και τα 6.090 rapid.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, τo 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς.

 

Χάρτης κρουσμάτων

thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea