Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορονοϊός: Σάλος με βίντεο που δείχνουν ολόσωμους σπασμούς μετά από εμβόλια COVID-19 – Πώς το εξηγούν οι ειδικοί!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι εικόνες εγείρουν ένα αίσθημα σοκ και δίνουν “καύσιμο” σε επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς γιγαντώνονται στον καταλύτη του διαδικτύου.

[ Κορονοϊός ] Πρόκειται για δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν πριν λίγους μήνες στο διαδίκτυο και έχουν ήδη προβληθεί εκατομμύρια φορές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε αυτά βλέπουμε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις γυναικών στις ΗΠΑ, που δείχνουν να έχουν «ολόσωμο τρέμουλο μετά από εμβόλιο COVID-19» που έκαναν.

Δεν υπάρχει κάποια άλλη σύνδεση μεταξύ των δύο γυναικών, πέραν του ότι και οι δύο είχαν κάνει εμβόλια COVID-19 λίγο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά τους. Αυτό αποτέλεσε έναυσμα ώστε κάποιοι να συνδέσουν τα εμβόλια με την εμφάνιση αυτού του τρέμουλου. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μια άλλη έγκυρη εξήγηση γι’ αυτό που βλέπουμε στα βίντεο.

Κορονοϊός: Τα βίντεο που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο για τα εμβόλια COVID-19

Στο πρώτο βίντεο, που αναρτήθηκε αρχικά στις 4 Ιανουαρίου, βλέπουμε την Shawn Skelton από την Ιντιάνα:

Στο δεύτερο βίντεο, που επίσης αναρτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, βλέπουμε την Angelia Gipson Desselle από την Λουιζιάνα:

Κορονοϊός: Τι απαντούν οι ειδικοί για τους σπασμούς που φαίνονται στα βίντεο

Αν και δεν υπάρχει απολύτως καμία υποψία ότι οι δύο γυναίκες προσποιούνται τα συμπτώματα αυτά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί οι σπασμοί δεν οφείλονται στο περιεχόμενο των εμβολίων COVID-19.

Αντ’ αυτού, είναι πιθανό αυτά τα βίντεο να απεικονίζουν μια σπάνια και ελάχιστα κατανοητή ιατρική κατάσταση, που ονομάζεται Λειτουργική Νευρολογική Διαταραχή (functional neurological disorder – FND). Πρόκειται για μια νευροψυχιατρική διαταραχή που πιστεύεται ότι προκαλείται από μια σειρά ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων σωματικών ή συναισθηματικών συμβάντων, τραυματισμών, ιατρικών διαδικασιών και μερικές φορές ακόμη και από την καθεαυτή πράξη της ένεσης μιας βελόνας.

«Μερικά άτομα με FND έχουν αυξημένη ευερεθιστότητα στο τι συμβαίνει στο σώμα τους και αυξημένη κατάσταση διέγερσης και ανησυχίας. Αυτά επηρεάζουν τα νευρωνικά δίκτυα που ελέγχουν τις εθελοντικές κινήσεις«, λέει ο νευρολόγος δρ. David Perez από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). «Η FND μας διδάσκει αρκετά για τις πολυπλοκότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Κορονοϊός: Τι είπε η FND Society για τα βίντεο

Η Λειτουργική Νευρολογική Διαταραχή (FND) δεν μπορεί να διαγνωστεί οριστικά από την παρακολούθηση των βίντεο. Ωστόσο αυτού του τύπου τα προβλήματα ελέγχου του σώματος που παρατηρούμε (αδυναμία άκρων, προβλήματα βάδισης, τρόμος και σπασμοί του προσώπου) είναι όλα συμπτώματα της FND.

Για τον λόγο αυτό, η FND Society, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου τον Ιανουάριο αφότου τα βίντεο άρχισαν να προσελκύουν την προσοχή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρατηρώντας ότι τα κλινικά χαρακτηριστικά της FND ταιριάζουν με αυτό που φαίνεται στην εικόνα.

«Θα περιμέναμε η FND να αναπτυχθεί σε ορισμένα άτομα μετά τον εμβολιασμό λόγω ενός συνδυασμού αυξημένου στρες λόγω της πανδημίας, μιας αίσθησης αβεβαιότητας για το εμβόλιο και των φυσιολογικών παροδικών συμπτωμάτων και δυσφορίας μετά τον εμβολιασμό», έγραψε η FND Society.

Κορονοϊός: Τι έγραψαν ειδικοί – Προσοχή στις θεωρίες συνωμοσίας!

Για να ενισχύσουν την κατανόηση της FND από τον κόσμο, ο δρ. Perez και συνεργάτες του έγραψαν ένα νέο σχόλιο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology. Ανέφεραν ότι τα βίντεο μοιάζουν με πιθανά επεισόδια FND, τα οποία -εάν είναι αλήθεια- θα μπορούσαν να προκληθούν από τις ενέσεις, αλλά όχι από τα καθαυτά τα εμβόλια.

«Εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι προσδοκίες, οι πεποιθήσεις, η αυξημένη σωματική ευερεθιστότητα, η διέγερση και η συναισθηματική ανησυχία παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της FND», αναφέρουν.

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή, λένε οι ερευνητές, επειδή βίντεο σαν αυτά μερικές φορές προσελκύουν χιλιάδες προβολές και μπορεί επίσης να διαμοιραστούν από εκείνους που υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας και ανεδαφικές πεποιθήσεις κατά του εμβολιασμού.

Αντιμέτωποι με μια σύγχρονη κρίση υγείας, όπως η πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό να αναφερθεί η ισχυρή πιθανότητα ότι αυτά τα βίντεο δείχνουν απλώς σπάνιες περιπτώσεις FND.

«Η εξάπλωση αυτών των βίντεο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια διστακτικότητα για τα εμβόλια COVID-19, δίνοντας τροφή σε μια υπερβολικά απλοϊκή εντύπωση πιθανή σύνδεσης μεταξύ του εμβολίου και των σημαντικών νευρολογικών συμπτωμάτων», λέει ο δρ. Perez.

«Αντ’ αυτού, αυτά είναι συμπτώματα μιας πραγματικής διαταραχής που βασίζεται στον εγκέφαλο και βρίσκεται στη διασταύρωση της νευρολογίας και της ψυχιατρικής«, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κορονοϊός: Η αντίδραση των επίσημων αρχών στα βίντεο αυτά

Μέχρι στιγμής, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, όπως το CDC, δεν είχαν πολλά να πουν για τον πιθανό ρόλο της FND σε βίντεο όπως αυτά, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι οι παρενέργειες στους εμβολιασμούς COVID-19 τείνουν να είναι «ήπιες και μέτριες και να υποχωρούν γρήγορα».

Αυτή είναι μια σημαντική διευκρίνιση που πρέπει να μάθει το κοινό, αλλά δεν εξηγούν όσο καλά πρέπει στον κόσμο το τι είναι πραγματικά η FND, σχολίασαν οι ερευνητές, ειδικά όταν τα βίντεο αυτά δείχνουν κάποια τρομακτικά συμπτώματα και ως εκ τούτου κερδίζουν εκατομμύρια προβολές, ενώ δημοσιεύονται από άτομα που αυθαιρέτως ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι άμεσα υπεύθυνα.

“Η έλλειψη άμεσων διευκρινίσεων μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα από το κοινό ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν παρακολουθούν σωστά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα ή, ακόμη χειρότερα, τα κρύβουν”, εξηγούν οι ερευνητές.

«Πρέπει να εξηγήσουμε με διαφάνεια και χωρίς κρίση την φύση της FND, συμπεριλαμβανομένου ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πραγματικά, αλλά δεν αποτελούν το άμεσο αποτέλεσμα των τοξικών επιδράσεων του εμβολίου«, αναφέρουν οι ερευνητές.

Κορονοϊός: Τα βίντεο και οι περιπτώσεις των δύο γυναικών έχουν ήδη αναλυθεί και αποδομηθεί (και) μέσω δημοσιογραφικής έρευνας

Τόσο το PolitiFact, όσο και το France24 έκαναν εκτενείς αναφορές στα δύο αυτά βίντεο. Τα κενά στις απαντήσεις ή ακόμα και οι υπεκφυγές των πρωταγωνιστών στα βίντεο είναι ενδεικτικά του πόσο επικίνδυνο είναι να πιστεύουμε το οτιδήποτε κάνει πολύ θόρυβο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το ρεπορτάζ του PolitiFact μέσω του wral.com:

Το ρεπορτάζ του France24:

Πηγές: https://www.sciencealert.com, https://eu.courierpress.com, https://fndhope.org, https://www.wral.com

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea