Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορονοϊός: Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Τα 4 επίπεδα ετοιμότητας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας.

Αξιοποιώντας την πείρα της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα“, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στη χώρα στο υπουργείο υγείας.

“Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, τα καταφέρνουμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να ανατραπεί”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς εξηγώντας παράλληλα ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Τα τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,

Επίπεδο 2: επιτήρησης

Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο

Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς, αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγιειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ανακοίνωσε ότι ο χάρτης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα

Ο κ. Χαρδαλιάς, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Μαγιορκίνης: Με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19 και βρίσκεται σε σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

“Μάσκα και τήρηση των αποστάσεων τα όπλα μας”

“Έρευνες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή των μέτρων στον κόσμο. Είναι λογικό οι πολίτες να θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων είναι τα όπλα μας”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά χρήση μάσκας, απόσταση, καλός αερισμός κλειστών χώρων και υγιεινή χεριών”, επισήμανε ο καθηγητής. “Η μάσκα συστήνεται παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός, και σε εξωτερικούς χώρους. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, υπάρχει και το θέμα της ατομικής ευθύνης”, πρόσθεσε.

Έκρηξη με 399 νέα κρούσματα σήμερα – 3 θάνατοι, 87 διασωληνωμένοι

Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται για άλλη μία μέρα η χώρα καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ φαίνεται να έχουν “κολλήσει” σε τριψήφια νούμερα. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3.122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)

Παρασκευής: Γιατί δεν είναι εύκολη στην Αττική η “μάσκα παντού”

Στην πρωινή εκπομπή του OPEN μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, αναφορικά με τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν σε Αχαΐα και Ιωάννινα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και εξήγησε γιατί στην Αθήνα, που βρίσκεται “στο κόκκινο”, δεν τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

“Το ζητούμενο είναι να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο στον βαθμό του λογικού. Κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε κορονοϊό όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας. Επομένως, μπορεί η μάσκα να μας προστατεύει όταν βρισκόμαστε κοντά με κάποιον αλλά δεν την χρειαζόμαστε όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός”, ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής και στη συνέχεια εξήγησε γιατί η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική δεν είναι εύκολη.

“Στην Αττική υπάρχει μεγάλη ετερογένεια, μεγάλος πληθυσμός και μεγάλη πυκνότητα και η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο εύκολη” σημείωσε.

Ο καθηγητής επεσήμανε, ωστόσο, ότι η σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι παντού ίδια: “Φοράμε πάντα τη μάσκα – ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους- όταν βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση με κάποιον συνάνθρωπό μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Εξετάζεται και για την Αττική ποιο είναι το καλύτερο μέτρο, έτσι ώστε (η χρήση μάσκας) να εφαρμόζεται στον μεγαλύτερο βαθμό και να έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα” σημείωσε ο κ. Παρασκευής, ενώ επεσήμανε ότι εάν η μάσκα γίνει υποχρεωτική ίσως γίνει “πιο σαφές” για όλους και “πιο εύκολα μεταφράσιμο” το ότι πρέπει να φοριέται όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Χάρτης κρουσμάτωνΜάσκες

 

thetoc.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

18χρονη νύφη ξόδεψε 15.000 για την πιο γιγαντιαία – Κιτς γαμήλια τούρτα και οι καλεσμένοι νόμιζαν πως είναι ο επιτάφιος – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ στο έδαφός της: Αυτή η περιοχή της Ελλάδας θα γίνει η πιο πλούσια στη χώρα

Efi Nika

Θα “κάτσουμε” πολλές μέρες: Όλες οι Αργίες μετά το Πάσχα και το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο…

newsitamea