Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κολοκύθα: Το λαχανικό της … Σταχτοπούτας με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλά είναι τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που περιέχει η κολοκύθα και τα προσφέρει στον οργανισμό για την καλύτερη λειτουργία του.

Πλούσια σε βήτα καροτίνη

Ακριβώς όπως τα πορτοκαλί ξαδέρφια της, το καρότο και η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη.

Ο οργανισμός σας αλλάζει αυτό το αντιοξειδωτικό σε βιταμίνη Α. Χρειάζεστε βιταμίνη Α για να βλέπετε, να αποτρέπετε τα μικρόβια από τον οργανισμό σας και να λειτουργεί το αναπαραγωγικό σας σύστημα όπως πρέπει.

Βοηθά επίσης την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά και άλλα όργανα να παραμείνουν υγιή.

Ακονίζει την όρασή σας

Ένα φλιτζάνι κολοκύθα μπορεί να σας δώσει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη αυτή σας βοηθά να έχετε υγιή μάτια και να βλέπετε πιο καθαρά, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου

Η πρόσληψη βιταμίνης Α της κολοκύθας φέρνει άλλη μία λύση: μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα ή του προστάτη.

Δεν λαμβάνετε την ίδια προστασία μόνο από τα συμπληρώματα βιταμίνης Α.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας

Εκτός από τη βήτα καροτίνη, η κολοκύθα προσφέρει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο και φυλλικό οξύ γιατί όλα αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περισσότερη κολοκύθα στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας να λειτουργήσουν καλύτερα για να αποτρέψουν τα μικρόβια και να επιταχύνουν την επούλωση όταν δημιουργηθεί μια πληγή.

Βοηθάει στη μάχη κατά της υπέρτασης

Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας είναι επίσης ένα σημάδι ότι είναι γεμάτη με κάλιο.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ανάλατοι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης γεμάτοι με μέταλλα και φυτικές στερόλες που αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (το «καλό» είδος) και συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα.

Ενισχύει τον οργανισμό με κάλιο

Περισσότερα καλά νέα για τη «δύναμη» καλίου της κολοκύθας: Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα καλίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, πέτρες στα νεφρά και διαβήτη τύπου 2.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: Το κάλιο μπορεί επίσης να αυξήσει την οστική πυκνότητα, ενισχύοντας την υγεία των οστών σας.

Αδυνατίζει

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να προσθέτει θερμίδες στη συνολική πρόσληψη τροφής για την ημέρα.

Αν ψάχνετε για έναν υγιεινό τρόπο να χορτάσετε, η κολοκύθα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι μια καλή επιλογή.

Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας προάγει επίσης την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Κοιμηθείτε πιο ήσυχα

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη δημιουργία μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται σεροτονίνη.

Εκτός από το ότι σας κάνει να νιώθετε καλά, η σεροτονίνη είναι επίσης βασικός παράγοντας για καλό ύπνο.

Καταπραΰνει το δέρμα

Η αντιοξειδωτική δύναμη της βήτα καροτίνης στην κολοκύθα καταπολεμά τις επιπτώσεις της γήρανσης στο δέρμα σας.

Βοηθά επίσης στην ανακούφιση φλεγμονών, κι έτσι διατηρεί το δέρμα σας και το σώμα σας πιο ήρεμα και πιο χαρούμενα.

Βοηθάει την καρδιά σας

Οι πιθανότητες καρδιακής νόσου μειώνονται καθώς αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών και η κολοκύθα είναι γεμάτη με αυτές.

Όμως, δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες που φροντίζουν την υγεία σας: Η βιταμίνη Α και το κάλιο που λαμβάνετε όταν προσθέτετε κολοκύθα στη διατροφή σας παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika