Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κλειστοφοβία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

asanser

Κλειστοφοβία

Η κλειστοφοβία είναι μία νοσηρή ψυχική κατάσταση φοβίας, όπου το άτομο αισθάνεται έντονο φόβο, συνήθως παράλογο και αδικαιολόγητο, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο, όπως ασανσέρ, υποβρύχιο, καμπίνα, λεωφορείο ή ακόμη και αίθουσα, και ειδικότερα όταν είναι μόνο του.

Ο φόβος αυτός ως συναίσθημα εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα άγχους και πνιγμονής. Ο κλειστοφοβικός άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση ότι τα τοιχώματα του χώρου όπου βρίσκεται στενεύουν όλο και περισσότερο και θα τον συνθλίψουν. Η παρουσία και άλλων ατόμων στο χώρο μειώνει συνήθως την ένταση των συμπτωμάτων, χωρίς όμως να καταφέρνει να απαλλάξει το άτομο εντελώς από τους φόβους του.

Η πιο διαδεδομένη και γενικότερα παραδεκτή ερμηνεία της φοβίας αυτής, στηρίζεται στην άποψη πως ο φόβος του θανάτου που διακατέχει το άτομο παίρνει την έκφραση του νευρωτικού φόβου σε κλειστούς και στενούς χώρους που συμβολικά παίρνουν την έννοια του φέρετρου ή του τάφου.
Η κλειστοφοβία συνηθέστερα εκδηλώνεται ως νεύρωση ή υστερία.

autosinidisia.gr

Για όποια απορία ή συζήτηση μαζί μας μην διστάσετε να το κάνετε, θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.  email: aristomenis-nikolopoulos@hotmail.com  ή στο τηλ του γραφείου μας 27215 51720.

Αριστομένης Νικολόπουλος

ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mπαμπά, θα βγω με μια κοπέλα απόψε. Τι να της προσφέρω; – Σεβασμό!

Efi Nika

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

«Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι πάντα εδώ»: Το μήνυμα ενός μπαμπά προς τα παιδιά του

Efi Nika