Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Κλειστές οι τράπεζες. Όριο ανάληψης στα ΑΤΜ. Τι ισχύει για, μισθούς,συντάξεις, τουρίστες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

trapezesouresatm_

Κλειστές οι τράπεζες. Όριο ανάληψης στα ΑΤΜ. Τι ισχύει για, μισθούς,συντάξεις, τουρίστες

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν όλες οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που συμμετείχε το υπουργικό συμβούλιο, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από 28 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου. Τα ΑΤΜ, ωστόσο, αναμένεται να λειτουργήσουν από το μεσημέρι της Δευτέρας, με ανώτατο όριο αναλήψεων τα 60 ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, χωρίς περιορισμό θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αλλά και μέσω WEB Banking, ωστόσο μόνο εντός της Ελλάδος. Δεν θα μπορούν, δηλαδή, οι καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Από τον περιορισμό, εξαιρούνται οι καταβολές των συντάξεων. Οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν, ποια καταστήματα θα δίνουν τις συντάξεις στους συνταξιούχους.

Κανονικά θα καταβληθεί και η μισθοδοσία για τους μισθωτούς, ωστόσο για τις αναλήψεις τους θα υπάρχει το ανώτατο όριο των 60 ευρώ.

Η απόφαση, όμως, προβλέπει ότι από τον περιορισμό εξαιρούνται οι συντάξεις, οι οποίες θα πληρωθούν από τραπεζικά καταστήματα που θα ανοίξουν και το ποια θα είναι θα ανακοινωθεί από τις τράπεζες.

Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, αλλά και από πιστωτικές-cash cards θα είναι ελεύθερες, ενώ, οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τόνισε ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και μετά την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, αναμένεται να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Eurogroup να μη δώσει παράταση του προγράμματος και θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να μπορέσει να ερωτηθεί ο λαός, κατά το δημοψήφισμα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, στο υπουργικό συμβουλίο συζητήθηκε και οι προετοιμασίες ανά υπουργείο για τις επόμενες ημέρες μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, σχολιάστηκε και η αντίδραση των αγορών, με την πτώση του ευρώ στα χρηματιστήρια της Ασίας.

Κατρούγκαλος: «Ο ελληνικός λαός να αντιδράσει με περηφάνια, χωρίς φόβο και ψυχραιμία»

«Εμείς βλέπουμε το δημοψήφισμα σαν συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα, δεν είναι το δημοψήφισμα ένας τρόπος για να φύγουμε από την Ευρώπη, είναι ένας τρόπος για να μείνουμε σε μια Ευρώπη που θα είναι Ευρώπη κοινωνική, όχι Ευρώπη της λιτότητας», τόνισε ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν από το πρωί οι τράπεζες, είπε ότι «όλα αυτά θα ανακοινωθούν, θα υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε αύριο όλος ο ελληνικός λαός να είναι πλήρως ενήμερος».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός αντιδρά πάντοτε ανάλογα με το μέγεθος των προκλήσεων που τίθενται ενώπιον του, επομένως και σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση θα απαντήσει με τον τρόπο που περιμένουμε όλοι, με περηφάνια, χωρίς φόβο, με ψυχραιμία, χωρίς να δημιουργήσουμε έναν τεχνητό νέο εθνικό διχασμό, αλλά με την πεποίθηση ότι και τη δημοκρατία πρέπει να περιφρουρήσουμε -γιατί όλα αυτά ουσιαστικά εναντίον της δημοκρατίας στρέφονται- και το καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Ερωτηθείς εάν προσδοκά η κυβέρνηση σε μια νέα πρόταση από τους πιστωτές, είπε πως «είναι προφανές ότι ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση οι δανειστές προσπαθούν να ματαιώσουν το δημοψήφισμα ή να εκβιάσουν το αποτέλεσμα του», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό, και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον».

Για το εάν θα συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια καλύτερη πρόταση και αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι ειλημμένη μια διαδικασία δημοψηφίσματος, ο λαός πρέπει να μιλήσει και όταν θα μιλήσει και θα πει ένα βροντερό «όχι», οι προτάσεις των δανειστών μας θα είναι πολύ καλύτερες».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στην εβδομάδα, σημείωσε ότι «αυτά μπορούν να γίνουν, όλα μπορούν να γίνουν», για να προσθέσει ότι «το βασικό όπλο που έχει ο λαός είναι η ενότητα του και η ικανότητα του να αντιστέκεται, όσο αντιστέκεται μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Στο νέο του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τους Θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνοντας την ευθύνη για κλειστές τράπεζες σε εκείνους και τις αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ζήτησε  ψυχραιμία, ενώ, τόνισε ότι καταθέσεις, μισθοί και συντάξεις είναι εξασφαλισμένα.

Αναλυτικά το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Δεν θα τα καταφέρουν. Οι κινήσεις αυτές θα επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στην επιλογή του να απορρίψει τις απαράδεκτες μνημονιακές προτάσεις και τα τελεσίγραφα των δανειστών.

Ένα πράγμα όμως παραμένει βέβαιο:  η άρνηση της ολιγοήμερης παράτασης και η απόπειρα ακύρωσης μιας κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή για τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα σύντομης παράτασης, αυτή τη φορά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους 18 αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και στους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένω την άμεση αντίδρασή τους σε ένα στοιχειώδες αίτημα δημοκρατίας.

Είναι οι μόνοι που μπορούν το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και απόψε το βράδυ, να ανατρέψουν την απόφαση του EG και να δώσουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας των τραπεζών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτείται τις επόμενες μέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή.

Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει.  Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας.

Και να θυμάστε: Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει.

Θα τα καταφέρουμε.

Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

www.madata.gr ,  Real.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Efi Nika

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Efi Nika

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – ΦΩΤΟ

Efi Nika