Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Αγαπήστε το σώμα σας, νικήστε τον καρκίνο!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20141028_545020d006aea

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Αγαπήστε το σώμα σας, νικήστε τον καρκίνο!!!

 

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως “Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού”, στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Η πλέον κατάλληλη για την ενημέρωση μας είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου η οποία ξεδιπλώνει τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μάστιγας στέλνοντας το μήνυμα: “Να αγαπήσουμε το σώμα μας”.

1. Πόσα νέα κρούσματα έχουμε ετησίως στη χώρα;

Τα νέα δεδομένα μας μιλούν για 4.934 νέα περιστατικά το 2012. Αξίζει να σημειωθεί δυστυχώς ότι 2.138  γυναίκες πέθαναν από τη νόσο.

2. Σε τι ποσοστό είναι ιάσιμη η ασθένεια;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εάν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά ίασης αγγίζουν το 98%.

3. Ποιοι παράγοντες μεγαλώνουν τον κίνδυνο προβολής από τη νόσο;

Οι επιβαρυντικοί παράγοντες για τον καρκίνο μαστού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους ελέγξιμους και τους μη ελέγξιμους. Στους ελέγξιμους ανήκει η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και η έλλειψη άσκησης ενώ στους μη ελέγξιμους συμπεριλαμβάνονται η ηλικία,  η πρώιμη εμμηναρχή και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η τεκνοποίηση μετά τα 30, η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ιστορικό.

4. Πώς η πρόληψη και η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει;

Στο Άλμα Ζωής στοχεύουμε στην ενημέρωση του γενικού γυναικείου πληθυσμού για την αξία της πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν για τον καρκίνο μαστού και να κάνουν τις προληπτικές τους εξετάσεις κάθε χρόνο. Η ενημέρωση βοηθά και τον φόβο της διάγνωσης.

5. Πρακτικά τα νέα κορίτσια και οι πιο ώριμες γυναίκες στην Ελλάδα είναι ευαισθητοποιημένες για το θέμα;

Στη Δυτική Ευρώπη το 65% των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο  πριν τον ψηλαφήσουν. Σε εμάς γίνεται το ακριβώς αντίθετο, σε μεγάλο ποσοστό οι Ελληνίδες το βρίσκουν όταν είναι πια ο όγκος μπορεί να ψηλαφηθεί.

6. Εφόσον μια γυναίκα προσβληθεί το πρώτο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει είναι η κακή ψυχολογία. Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση;

Σίγουρα μετά τη διάγνωση ακολουθεί η κακή ψυχολογία και η ερώτηση «γιατί σε εμένα». Οι γυναίκες όμως που διαγιγνώσκονται θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το Άλμα Ζωής και να λάβουν ψυχολογική στήριξη από τους ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Στο Σύλλογο μπορεί κάθε γυναίκα που νοσεί να λάβει δωρεάν στήριξη καθώς και οι συγγενείς της. Ξέρετε, όταν μια γυναίκα νοσεί, νοσεί και όλη η οικογένεια.

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Αγαπήστε το σώμα σας, νικήστε τον καρκίνο

7. Φάρμακα, εξετάσεις, γιατροί όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα μεγάλο κόστος είτε σε επίπεδο πρόληψης είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης της νόσου. Υπάρχει επαρκής ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα και τι γίνεται με τις γυναίκες που δεν δύνανται να ανταποκριθούν οικονομικά; 

Οι γυναίκες που δεν είναι ασφαλισμένες ή είναι άπορες δυστυχώς αλλά, η εξυπηρέτησή τους γίνεται από τα κοινωνικά ιατρεία, τα οποία παίζουν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο σε αυτή τη μερίδας ασθενών. Από εκεί και πέρα για τις ασφαλισμένες γυναίκες που πλέον υπάρχει συμμετοχή για αυτές είτε στις εξετάσεις είτε στα φάρμακα, εμείς έχουμε τη θέση ως Σύλλογος, ότι η συμμετοχή μας θα πρέπει να είναι μηδενική δεδομένου ότι οι ασθενείς με καρκίνο μαστού υποβαλλόμαστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις επανελέγχου και υποβαλλόμαστε σε μακροχρόνιες θεραπείες π.χ. ορμονοθεραπεία.

8. Πόσο δύσκολη είναι η ζωή μιας καρκινοπαθούς; Πως πρέπει να βοηθούν οι άμεσοι συγγενείς και ο κοινωνικός περίγυρος;

Το Άλμα Ζωής όπως σας ανέφερα, στηρίζει δωρεάν και τους συγγενείς της ασθενούς για όσο χρονικό διάστημα το έχουν ανάγκη. Η γυναίκα που νοσεί θα πρέπει να σκέφτεται ότι όλο αυτό είναι προσωρινό. Θα πρέπει να κάνει τις θεραπείες της με ευλάβεια και να ακολουθεί όλες τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών της.  Αυτός ο κύκλος όμως κλείνει κάποια στιγμή και μετά θα επανέρθει η καθημερινότητα στη ζωή της, δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό.

9. Εμείς οι μαμάδες τι πρέπει να συμβουλεύουμε για το θέμα τα νέα κορίτσια;

Οι μαμάδες θα πρέπει πάντα να μιλούν για την πρόληψη στα νέα κορίτσια. Θα πρέπει να τα μάθουν να ελέγχουν το στήθος τους από νεαρή ηλικία και φυσικά να αγαπούν το σώμα τους. Επίσης, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουν ότι σε κάθε μεταβολή που θα δουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους, να μην το φοβούνται αυτό.

10. Μιλήστε μου για το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ – Έχετε αφιερωθεί στο θέμα αυτό – Υπάρχει ανταπόκριση και αποτέλεσμα; Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο;

Το Άλμα Ζωής εδώ και 26 χρόνια βρίσκεται κοντά στη γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού, στηρίζοντάς την, ενημερώνοντάς την για τις παροχές της και τα δικαιώματά της καθώς και για θέματα που μπορούν να την αφορούν σχετικά με τη νόσο.

Τα τελευταία 5 χρόνια για παράδειγμα, έχουμε καθιερώσει σεμινάρια όπου οι γυναίκες ενημερώνονται λεπτομερειακά για διάφορα θέματα που τις αφορούν, όπως για παράδειγμα τα θέματα γονιμότητας στις νέες κοπέλες που θέλουν μετά την εμπειρία τους να αποκτήσουν παιδί. Επίσης, μέθοδοι μακιγιάζ κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών όπου είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή της γυναίκας.

Ο Αγώνας Greece Race for the Cure® που εδώ και 6 χρόνια γίνεται στο Ζάππειο και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο. Στον φετινό Αγώνα έτρεξαν για τη ζωή 18.500 άντρες, γυναίκες και παιδιά! Επιπλέον, ο Αγώνας είναι μια γιορτή για τις γυναίκες που νόσησαν και είναι καλά και τιμή σε όσες δεν τα κατάφεραν. Πάνω από όλα όμως δίνουμε το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού όταν προληφθεί ιάται!

Σημαντικό είναι και θα ήθελα να το αναφέρω, η Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης 210 8 253 253 που λειτουργεί στο Σύλλογο εδώ και 7 χρόνια από Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια και απαντά και σε θέματα διεκδίκησης δικαιωμάτων, ασφαλιστικά και εργασιακά.

Εγώ, όταν νόσησα, πήγα στο χειρουργείο με την ελπίδα που μου έδωσε το Άλμα Ζωής. Στηρίχθηκα από αυτό και αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτό. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και συγκλονιστική και είναι χαρά και τιμή μου να είμαι Πρόεδρος αυτού του Συλλόγου.

Αυτό που λέω πάντα τις γυναίκες που συναντώ, είναι να αγαπούν το σώμα τους και να το φροντίζουν. Επίσης, θέλω να γνωρίζουν ότι ακόμη και αν τους συμβεί κάτι η ταλαιπωρία του ευρήματος είναι προσωρινή, η ζωή είναι μόνιμη – αυτό θέλω να θυμούνται!

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Αγαπήστε το σώμα σας, νικήστε τον καρκίνο

ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Το σύνθημά μας στο «Άλμα Ζωής» είναι η «ζωή με ποιότητα». Έμπειροι ψυχολόγοι – ψυχοθεραπευτές και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να στηρίξουν τόσο την ίδια τη γυναίκα όσο και τα μέλη της οικογένειάς της δωρεάν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο Σύλλογος οργανώνει τα προγράμματά του γύρω από τρεις βασικούς άξονες: α. κάθε γυναίκα που νοσεί να έχει τη ψυχοκοινωνική στήριξη που έχει ανάγκη σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, β. κάθε γυναίκα που νοσεί να έχει πλήρη και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που την αφορούν και  γ. να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια ως αποτέλεσμα της έγκαιρης διάγνωσης.

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Efi Nika