Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μπαμπάδες κάτω των 25

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9630414153449726507

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μπαμπάδες κάτω των 25

Σύμφωνα με νέα φιλανδική έρευνα, οι άνδρες που γίνονται μπαμπάδες σε νεαρή ηλικία, ειδικότερα κάτω των 25 ετών, κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health και σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής, η πατρότητα σε νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο στους άνδρες να έχουν χειρότερη υγεία στη συνέχεια της ζωής τους και να πεθάνουν νωρίτερα, συγκριτικά με τους συνομίληκους άνδρες, οι οποίοι γίνονται μπαμπάδες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 30.500 δεδομένα άνδρες που είχαν γίνει μπαμπάδες μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • 15% των ανδρών είχαν αποκτήσει παιδί έως τα 22 τους χρόνια
  • 29% μεταξύ 22- 24 ετών
  • 19% μεταξύ 27-29 ετών
  • 19% μεταξύ 30-44 ετών

Η μέση ηλικία κατά την οποία ένας άνδρας γίνεται μπαμπάς, σύμφωνα με τα ευρήματα είναι η ηλικία των 25-26 ετών και ήταν η ηλικία που χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο σύγκρισης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης 1 στους 20 μπαμπάδες είχαν χάσει τη ζωή τους, με κύριες αιτίες θανάτου την ισχαιμική καρδιακή νόσο (21%) και ασθένειες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (16%).

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μπαμπάδες κάτω των 25

Σε ποιες ηλικίες βρέθηκε κίνδυνος πρόωρου θανάτου;

Σύμφωνα με τους μελετητές, όσοι άνδρες είχαν γίνει μπαμπάδες μέχρι τα 22 τους χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μέχρι την ηλικία των 54 ετών, σε σχέση με την ομάδα ανδρών που χρησιμοποιήθηκε ως βάση σύγκρισης (πατέρες στα 25-26 έτη).

Για όσους είχαν γίνει μπαμπάδες από τα 22 έτη μέχρι τα 24, ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο ήταν αυξημένος κατά 14%, ενώ για όσους άνδρες γνώρισαν την πατρότητα για πρώτη φορά στην ηλικιακή κλίμακα των 30-44 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μειωμένος κατά 25%.

Τέλος, οι άνδρες που έγιναν πρώτη φορά πατέρες από τα 27 έως τα 29 έτη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με την ομάδα σύγκρισης.

Επιβεβαίωση της μελέτης

Σε ένα δεύτερο πείραμα οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία 1.124 αδελφών. Όσοι από τους άνδρες είχαν γίνει μπαμπάδες πριν τα 22 έτη, είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς, σε σχέση με τα αδέρφια τους, τα οποία είχαν αποκτήσει παιδιά μεταξύ των 25 και των 26 ετών (ομάδα – μέτρο σύγκρισης).

Ομοίως, οι άνδρες που είχαν γίνει μπαμπάδες από τα 22 έως τα 24, είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μέση ηλικία, ενώ όσοι έγιναν γονείς πρώτη φορά στην ηλικία μεταξύ 30-44 ετών είχαν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν στα μέσα της ζώης τους με την ομάδα – μέτρο σύγκρισης, αλλά 22% χαμηλότερες πιθανότητες σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μπαμπάδες κάτω των 25

Οι ερευνητές και στις δύο περιπτώσεις έλαβαν υπόψιν τους τα κριτήρια του μορφωτικού επιπέδου, τον αριθμό των παιδιών, την περιοχή μόνιμης κατοικίας, το έτος γέννησης και την οικογειακή κατάσταση. Όπως επισημαίνουν, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν καθαρά μία πιθανή αιτίωδη σχέση της ηλικίας πατρότητας με τη θνησιμότητα, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.

Βαρύ το τίμημα της πατρότητας σε μικρή ηλικία

Σύμφωνα την ερευνητική ομάδα, ένας άνδρας σε νεαρή ηλικία που γίνεται μπαμπάς καλείται να είναι ο προστάτης της οικογένεια, αναλαμβάνοντας έναν συνδυαστικό ρόλο του πατέρα, κάτι το οποίο μπορεί να του προκαλέσει σημαντικά ψυχολογικά και οικονομικά άγχη, στερώντας του τη δυνατότητα να επενδύσει στη δική του ευημερία.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους μπαμπάδες κάτω των 25

“Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις για την ανάγκη να υποστηριχθούν οι νέοι πατέρες που αγωνίζονται με τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής με σκοπό την προώθηση της καλής συμπεριφοράς σε θέματα υγείας και το μέλλον της υγείας. Η προώθηση της καλής συμπεριφοράς σε θέματα υγείας σε νέους πατέρες θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την υγιή συμπεριφορά στα παιδιά τους”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea