Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Κήλη: Τα «Ύποπτα» συμπτώματα που πρέπει να σε προβληματίσουν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κήλη, μία πάθηση που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού και ιδιαίτερα οι άντρες άνω των 40 ετών.

Τι είναι η κήλη;

Η κήλη δεν είναι μία κατάσταση, αλλά μία γενική ομάδα περιπτώσεων με ένα κοινό, την προβολή ενός οργάνου στην κοιλιακή χώρα. Οι πιο ευπαθείς ομάδες για κήλη είναι οι άντρες. Οι στατιστικές δείχνουν πως 1 στους 4 κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει κήλη. Επιπλέον όσοι γυμνάζονται αρκετά ή κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, λόγω της πίεσης που δέχεται το σώμα τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια κήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που είναι κοινά σε όλες τις περιπτώσεις και θα πρέπει να σε προβληματίσουν είναι:

  • Η απουσία πόνου: Και όμως λανθασμένα οι περισσότεροι πιστεύουν πως μία κήλη πονάει. Οι περισσότερες κήλες και μάλιστα οι μεγάλες, προβάλουν χωρίς να πονούν. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι αναγκαίο το χειρουργείο για την απομάκρυνση τους.
  • Μικρές ενοχλήσεις: Οι περισσότερες κήλες δεν πονούν, αλλά δημιουργούν στο αίσθημα ενόχλησης. Ο ασθενής καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά και νιώθει ένα βάρος ή ένα όγκο που πετάγεται μέσα από την κοιλία του. Αυτό είναι ένα μέρος του εντέρου ή κάποιου άλλου οργάνου, που λόγω της πίεσης έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση.
  • Αίσθημα ενόχλησης κατά την πίεση: Το αίσθημα ενόχλησης στην περιοχή που βρίσκεται η κήλη γίνεται εντονότερο, όταν ο ασθενής πιέζεται. Έτσι η άσκηση ή ο βήχας, είναι καταστάσεις που εντείνουν τις ενοχλήσεις, αλλά και τρόπος για να καταλάβει ένας άνθρωπος πως πάσχει από κήλη και πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
  • Έντονος και ξαφνικός πόνος, ναυτία, εμετός: Πρόκειται για 3 συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται μεμονωμένα ή μαζί και υποδηλώνουν πως η κήλη είναι περισφιγμένη και μαρτυρούν τη σοβαρότητα της. Σε αυτή την περίπτωση, η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση, καθώς μπορεί να υπάρξει μέχρι και νέκρωση του συγκεκριμένου τμήματος του οργάνου.

Ποιοι είναι οι τύποι κήλης;

  • Βουβωνοκήλη: Η πιο συχνή με εμφάνιση πάνω από 70%. Εντοπίζεται στους βουβώνες, περιοχές που βρίσκονται στο κάτω πλάγιο της κοιλιάς.
  • Μηροκήλη: Όχι και τόσο συχνή, όμως εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Εμφανίζεται στην περιοχή του μηριαίου δακτυλίου και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.
  • Ομφαλοκήλη: Εμφανίζεται στην ομφαλική ζώνη ή πέριξ. Δεν προκαλεί πόνο, όμως χρειάζεται άμεση επιδιόρθωση.
  • Επιγαστρική κήλη: Εμφανίζεται πάνω από την ομφαλική περιοχή, στο μέσο της κοιλίας. Η διόγκωση εμφανίζεται αριστερά ή δεξιά και είναι οι κήλες που στραγγαλίζονται πιο συχνά.
  • Κοιλιοκήλη: Είναι μία περίπτωση, όπου ένα όργανο βρίσκεται εκτός ανατομικής θέσης στην κοιλιακή χώρα.
  • Υδροκήλη: Η κήλη των όρχεων ενός άντρα. Υπάρχει διόγκωση στο όσχεο, λόγω συσσώρευσης υγρού.
  • Κιροσοκήλη: Άλλη μία αντρική κήλη. Πρόκειται για διάταση των φλεβών του όρχι, που σταδιακά οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;

Όλες οι κήλες πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Το χειρουργείο κήλης είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο ασθενής να είναι σίγουρος για την επιδιόρθωση του και να αποφύγει τον στραγγαλισμό, την σταδιακή νέκρωση τμημάτωντων οργάνων του και τους έντονους πόνους.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική, όπου με τη χρήση 2 μόνων τομών και ενός ειδικού οπτικού μηχανισμού, ο γιατρός επανατοποθετεί το τμήματα του οργάνου στη θέση τους καιεπιδιορθώνει την κατάσταση, θεραπεύοντας την κήλη. Επιπλέον ο ασθενής έχει την δυνατότητα να βγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Ένας από τους γνωστότερους και με εμπειρία πάνω από 20 έτηστην λαπαροσκοπική, είναι ο Θεόδωρος Μηλιωρίδης, διδάκτορας χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η θεραπεία πολλών περιστατικών και η πολυετής συνεργασία του με μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, εξασφαλίζει πως μπορεί να δώσει λύση και να αναλάβει κάθε περίπτωση κήλης.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς

newsitamea

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Efi Nika