Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Καταπολεμήστε την κακοσμία των ποδιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά δεν εκφράζεται συχνά για αυτό.

Ε. Α. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΔΙΑΤΡΩΝ-ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ
MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS.
State reg. Pod.No. 13275

Από πού ξεκινά όμως η κακοσμία; Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Η υγρασία που επικρατεί μέσα στα υποδήματα και συνακόλουθα ο ιδρώτας των ποδιών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους.

Τα πόδια είναι το σημείο του σώματος με τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες κάποιος να παρατηρήσει εφίδρωση άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή και άγχους. Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Επίσης οι εγκυμονούσες και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα λόγω αύξησης ορμονών.

Η κακοσμία προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια τα οποία φοράμε ξανά και ξανά πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Έτσι αν φορέσουμε την επόμενη μέρα τα ίδια παπούτσια, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον -ζεστό, υγρό και σκοτεινό- για την ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών.

Η κακοσμία των ποδιών αντιμετωπίζεται με απλά και εύκολα βήματα ακόμα και με προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας.

Υπάρχουν επίσης, κάποιες καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών.

– Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο και μετά το πέρας αυτών των ωρών να το κλείνετε στην παπουτσοθήκη.

– Καλό θα είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, ενώ φροντίστε να τα ψεκάζετε καθημερινά με σπρέι υποδημάτων, όπως το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Scholl fresh step για να αποφύγετε την κακοσμία και παράλληλα να καταπολεμάτε τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό.

– Πάντα φοράτε τα παπούτσια με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχετε στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.

– Οφείλετε να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.

– Καθιερώστε ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών και κάντε το κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Ψεκάστε τα πόδια σας με αποσμητικό σπρέι ποδιών Scholl fresh step πριν βάλετε παπούτσια ή κάλτσες. Αυτό θα σας προστατεύσει απο την εφίδρωση και την κακοσμία. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων, όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι. Χρησιμοποιείστε, εφόσον κρίνετε απαραίτητο, ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό. Αυτός θα σας κατευθύνει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.

Θεραπεία

Αν παρ’ όλα αυτά, κάθε φορά που βγάζουμε τα παπούτσια η μυρωδιά σκοτώνει ποντίκια στα 10 μέτρα, τότε κάνουμε τα εξής:

Πρώτον, τα πάνινα και αθλητικά παπούτσια τα βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων για πλύσιμο. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στην υψηλότερη δυνατή για το υλικό τους και επιλέγουμε πλύση χωρίς στύψιμο. Φροντίζουμε να έχουμε βγάλει τις εσωτερικές σόλες, αν υπάρχουν, και τα κορδόνια. Αυτά τα βάζουμε σε ένα διχτάκι. Βάζουμε το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε για τα ρούχα, το αποσκληρυντικό νερού και καλό θα ήταν να προσθέσουμε ένα ποτήρι του νερού ξίδι. Αφού τερματίσει η πλύση, αφήνουμε τα παπούτσια να στεγνώσουν καλά στον ήλιο. Μετά βάζουμε τις εσωτερικές σόλες, τα κορδόνια και στη συνέχεια στην παπουτσοθήκη.

Δεύτερον, αν τα παπούτσια μας είναι δερμάτινα ή καστόρινα ή γενικώς δεν μπαίνουν στο πλυντήριο ρούχων, κάνουμε το εξής: σε ένα πετσετάκι ρίχνουμε οινόπνευμα και καθαρίζουμε πολύ καλά το εσωτερικό των παπουτσιών. Πολύ σχολαστικά, όλα τα μέρη και όλες τις γωνίες. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε με ξίδι.

Μόλις στεγνώσει το εσωτερικό, με ένα βαμβάκι περνάμε τα ίδια μέρη με Betadine Solution, αυτό που βάζουμε στις πληγές. Δεν το βγάζουμε. Το αφήνουμε μέσα στα παπούτσια και τα αποθηκεύουμε. Το πολύ πολύ να βάζουν λίγο οι κάλτσες την πρώτη φορά που θα τα φορέσουμε, αλλά το Betadine είναι υδροδιαλυτό και φεύγει με το νερό.

Τρίτον, πλένουμε το πόδια μας κανονικά όπως συνηθίζουμε (πχ με το καθημερινό ντους) αλλά φροντίζουμε να τα στεγνώνουμε πολύ καλά. Για να είμαστε σίγουροι για αυτό, χρησιμοποιούμε το πιστολάκι για τα μαλλιά στις πατούσες και ιδιαίτερα στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.

Τέταρτον, καλό είναι τις πρώτες ημέρες να κάνουμε και ένα ποδόλουτρο κάθε βράδυ με Betadine σαπούνι ή με αλατόνερο και ξίδι. Σε μία μέτρια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλάτι και ένα φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι. Αν θέλουμε ρίχνουμε 2-3 σταγόνες μαύρο ιώδιο (όχι και Betadine Solution ή Betadine Σαπούνι). Αφήνουμε τα πόδια μας στο νερό για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια τα στεγνώνουμε πολύ καλά (χρησιμοποιείστε και το πιστολάκι) και πάτε για ύπνο.

Πέμπτον, μπορείτε να βράσετε ρίγανη και το αφέψημα που θα προκύψει να το ανακατέψετε με έλαιο νυχτολούλουδου ή αμυγδαλέλαιο ή απλό ελαιόλαδο. Με αυτό μπορείτε να αλείφετε τα πόδια σας μετά το καλό στέγνωμα από το ποδόλουτρο και πριν πάτε για ύπνο. Αυτό μάλιστα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά είτε βρωμάνε είτε όχι τα πόδια σας. Η ρίγανη έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Έκτον, όταν ξεκινήσετε την παραπάνω θεραπεία φροντίστε να έχετε αλλάξει τα σεντόνια ή το πάπλωμα του κρεβατιού σας.

Έβδομον, πλένετε με σαπούνι και νερό ή πετάτε τις παλιές σας παντόφλες ή/και σαγιονάρες.

Όγδοον, εξετάζετε μήπως και ο/η σύντροφος πάσχει από μύκητες στα πόδια. Αν ναι, πρέπει να ακολουθήσετε και οι δύο ταυτόχρονη θεραπεία.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.mypad.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Efi Nika

Ποια επικίνδυνη νόσος απειλεί 9 στους 10 ενήλικες

Efi Nika

Θα “κάτσουμε” πολλές μέρες: Όλες οι Αργίες μετά το Πάσχα και το πρώτο καλοκαιρινό τριήμερο…

newsitamea