Newsitamea.gr
NEWS FEED ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Οι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο!!!-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Οι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πρόκειται για καρκίνο που μπορεί να προληφθεί στις περισσότερες δυτικές χώρες λόγω της διαθεσιμότητας απεικονιστικών εξετάσεων και των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή του, προσφέροντας υψηλά ποσοστά επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο.

Οι τρεις βασικότεροι είναι οι εξής:

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο HPV είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός μολύνει κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Ο HPV μεταδίδεται με τη δερματική επαφή, συνήθως μέσω του σεξ. Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι κοινή σε όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα «καθαρίζει» μόνο του τη μόλυνση. Υπάρχουν τύποι HPV χαμηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν οδηγούν σε καρκίνο, σε άλλες περιπτώσεις όμως εξελίσσονται σε καρκίνο. Είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά του HPV ως μέσο πρόληψης. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε προσβληθεί από τον ιό, επισκεφτείτε γιατρό για να υποβληθείτε στις κατάλληλες εξετάσεις. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 45 ετών σε άνδρες και γυναίκες.

Κάπνισμα: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υποπροϊόντα καπνού καταστρέφουν το DNA των κυττάρων του τραχήλου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες. Παράλληλα, το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντας το σώμα από την καταπολέμηση λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, όπως ο HPV.

Ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά: Όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου, καθώς αυξάνεται η έκθεση του ατόμου στον ιό. Ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ή μόλυνσης από τον ιό, μέσω ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών. Εκτός από την κατάλληλη επιλογή συντρόφου, είναι σημαντικό να παίρνετε μέτρα προφύλαξης, όπως η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική πράξη. Επειδή ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής του δέρματος με το δέρμα του άλλου, το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από τον HPV.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  lluh.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους ανθρώπους, θα βρίσκω πάντα το καλό. Έτσι, επειδή θέλω

Efi Nika

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea