Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος των ωοθηκών: Οι παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και η διάγνωση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ενημέρωση όλων μας για τον καρκίνο των ωοθηκών και τα συμπτώματά του είναι ζωτικής σημασίας καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου.

Κάθε γυναίκα κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, μια μορφή καρκίνου που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η 8η συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο και ο 7ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Τα στοιχεία από το ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών) είναι αποκαλυπτικά:
•Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών 314.000 γυναίκες, ενώ 207.000 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτό τον καρκίνο.
•Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Globocan για το 2020, μέχρι το 2040 ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί σχεδόν κατά 37% σε 428.966.
•Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο προβλέπεται να αυξηθεί σε 313.617, μια αύξηση άνω του 50% από το 2020.
•Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού φορέα American Cancer Society για το 2023 στις ΗΠΑ είναι ότι περίπου 19.710 θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ περίπου 13.270 θα χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό αναπαραγωγής και το οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε γυναίκες με συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, ή άλλες αλλοιώσεις στο γενετικό προφίλ, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Ένας από τους λόγους που ο καρκίνος αυτός θεωρείται πιο θανατηφόρος στις πιο ανεπτυγμένες χώρες (σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΦΙ από το 2022, τα τρέχοντα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης κυμαίνονται από 36% έως 46%, όπου αντίστοιχα τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού φτάνει το 90%) είναι ότι δεν έχει σαφή και ξεκάθαρα συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα παρακάτω, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το καθένα από αυτά οδηγεί απαραίτητα σε αυτή τη διάγνωση:
•Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά.
•Αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος.
•Πόνος στην πύελο ή στην κοιλιά.
•Αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα (επείγουσα ούρηση ή συχνουρία).
Άλλα συμπτώματα είναι:
•Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
•Μη φυσιολογική αιμορραγία. Οποιαδήποτε μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα       πρέπει πάντα να ελέγχεται από τον γιατρό σου.
•Υπερβολική κούραση χωρίς λόγο.
•Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, γι’ αυτό και η ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, η γνώση των συμπτωμάτων και των ενδείξεων, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό είναι όλα εξίσου σημαντικά για τον εντοπισμό της νόσου όσο το δυνατό νωρίτερα.

Οι τρόποι διάγνωσης είναι, συνδυαστικά, η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PET scan ως μέρος της διαγνωστικής διαδικασίας. Όμως, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διαπιστωθεί αν μια ασθενής έχει καρκίνο των ωοθηκών είναι μέσω της βιοψίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δεν υπάρχει κανένα απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, να μην αμελείς τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, όπου θα συζητήσεις με τον γιατρό σου οποιαδήποτε αλλαγή βλέπεις ή νιώθεις στο αναπαραγωγικό σου σύστημα.

Το Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα” στην Αθήνα καθώς και το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τον καρκίνο των ωοθηκών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO). 

Θυμήσου: Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχεις, μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σε ενημερώσει έγκυρα. Απευθύνσου σε αυτόν χωρίς δισταγμό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea