ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Καρκίνος προστάτη: Καλύτερη επιλογή φαρμάκων με νέα εξέταση αίματος

Μία εξέταση αίματος που μπορεί να ξεχωρίσει τους άνδρες με προχωρημένο καρκίνο προστάτη οι οποίοι είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από εξελιγμένα φάρμακα για τη νόσο, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η εξέταση ανιχνεύει τα ίχνη του DNA των καρκινικών κυττάρων στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν αν τα φάρμακα της οικογένειας των Parp inhibitors θα αποδώσουν στους ασθενείς τους ή δεν έχει νόημα να χορηγηθούν.

Τα φάρμακα αυτά δρουν στοχευμένα σε καρκινικά κύτταρα με συγκεκριμένα μοριακά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και δεν αποδίδουν σε όλους τους ασθενείς.

Η εξέταση προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό ασθενών και εκκρεμούν μεγαλύτερες, πριν υποβληθεί αίτημα προς τις ρυθμιστικές Αρχές για την έγκρισή της.

Loading...

Ωστόσο τα έως τώρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ανδρών με προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο προστάτη, λένε οι ειδικοί.

loading...

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cancer Discovery, δοκίμασαν την εξέταση σε 49 πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι έκαναν θεραπεία με το φάρμακο olaparib.

Ανάλογα με τα επίπεδα του DNA των καρκινικών κυττάρων που ανίχνευαν στο αίμα των ασθενών, κατόρθωσαν να εντοπίσουν με επιτυχία όσους δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία 4 και 8 εβδομάδες έπειτα από τηνέναρξη της θεραπείας, καθώς και όσους ανέπτυξαν αντοχή στο φάρμακο με συνέπεια να αρχίσει να εξελίσσεται η ασθένειά τους.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, διότι επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν εγκαίρως τις διαγνώσεις και να κάνουν αμέσως τις απαιτούμενες προσαρμογές στη θεραπεία των ασθενών τους.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το νοσηλευτικό οργανισμό Royal Marsden NHS Foundation Trust, στο Λονδίνο.


 

ΠΗΓΗ : tanea.gr

loading...