Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Είναι καρδιακή προσβολή ή καούρα – Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Παρόμοια συμπτώματα, αλλά η γνώση της διαφοράς μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Πόνος στο στήθος. Είναι ένα σύμπτωμα που τραβά την προσοχή μας. Ενώ μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι καρδιακή προσβολή, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας λιγότερο σοβαρής πάθησης, όπως η καούρα.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τη διαφορά. Ωστόσο, τα συμπτώματα διαφέρουν. Όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολο είναι να αποφύγετε την καρδιακή βλάβη, εάν ο πόνος στο στήθος αποδειχθεί ότι είναι καρδιακή προσβολή ή να αποφύγετε τον περιττό πανικό, εάν τελικά είναι καούρα.

Γιατί η καούρα και η καρδιακή προσβολή μπορεί να μοιάζουν;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα όπως έλκη , μυϊκοί σπασμοί στον οισοφάγο, προσβολή της χοληδόχου κύστης και παγκρεατίτιδα μπορούν όλα να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, αλλά και άλλα συμπτώματα που μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης – ένας συντριπτικός τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.

Μερικοί άνθρωποι με στηθάγχη λένε ότι είναι σαν να κάθεται ένας ελέφαντας στο στήθος τους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, εκατομμύρια ασθενείς υποφέρουν από μη καρδιακό πόνο στο στήθος (NCCP). Η πιο κοινή αιτία του NCCP είναι η ΓΟΠΝ, η οποία προκαλείται από χρόνια παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο.

Η ασάφεια στα συμπτώματα προκαλείται από το γεγονός ότι τα νεύρα στο στομάχι και την καρδιά δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα στον εγκέφαλο από όπου προέρχεται ο πόνος.

Τα νεύρα στο στήθος δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο τα νεύρα, για παράδειγμα, στο χέρι. Αν για παράδειγμα κάποιος χτυπηθεί με ένα σφυρί στο μικρό του δάχτυλο, θα μπορούσε να αναγνωρίσει ποιο δάχτυλο τραυματίστηκε.

Αλλά αν κάποιος τραυματιστεί στην καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας, τον οισοφάγο ή το στομάχι, σε κάθε περίπτωση μπορεί απλώς να αισθανθεί ένα πόνο ο οποίος να προέρχεται από το στήθος.

Αυτό δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα κατά τη διάγνωση και περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που έχουν έμφραγμα έχουν λίγα συμπτώματα (ή καθόλου συμπτώματα) και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Παρόλο που κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την πάθηση του στομάχου ή της καρδιάς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των δύο.

Πώς να καταλάβετε τη διαφορά

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με την καρδιά, πιθανότατα θα αισθανθείτε σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος σας. Αυτός ο πόνος συχνά επιδεινώνεται από την άσκηση ή από έντονο συναισθηματικό στρες. Μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή τα χέρια και συχνά συνοδεύεται με:

Ιδρώτα
Ζάλη
Ναυτία
Δυσκολία αναπνοής
Ακανόνιστος σφυγμός

Ο ένοχος είναι επίσης πιο πιθανό να σχετίζεται με την καρδιά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, , παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο: Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο συχνές σε άνδρες άνω των 45 ετών και σε γυναίκες άνω των 55 ετών.

Ο χρόνος του πόνου παίζει ρόλο

Η διάρκεια είναι ένας άλλος παράγοντας. Η στηθάγχη συνήθως διαρκεί πέντε έως 10 λεπτά πριν υποχωρήσει. Η καρδιακή προσβολή θα είναι λίγο μεγαλύτερη. Και η παλινδρόμηση μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Πόνος μετά την κατανάλωση μερικών τροφών

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, όπως η ΓΟΠΝ, νιώθετε συχνά έναν πιο οξύς πόνο, που μπορεί να επιδεινωθεί με την κατανάλωση ενός λιπαρού ή πικάντικου γεύματος και επηρεάζεται από την αλλαγή θέσης. Ο πόνος θα επιδεινωθεί όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Επίσης το οξύ του στομάχου μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο σας και να αφήσει μια ξινή γεύση στο στόμα σας.

Αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, γιατί ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν στηθάγχη μετά από ένα μεγάλο γεύμα επειδή η ροή του αίματος εκτρέπεται από την καρδιά για την πέψη. Και έτσι τα άτομα που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, πιστεύουν λανθασμένα ότι παρουσιάζουν καούρα και μπορεί να αισθανθούν καλύτερα μετά τη λήψη ενός αντιόξινου, λόγω του εικονικού φαρμάκου.

Συμπτώματα σε γυναίκες και ηλικιωμένους

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό από τους νεότερους άνδρες να έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ναυτία, εξάντληση και γενικευμένο αίσθημα κόπωσης όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται λιποθυμία, δύσπνοια ή απλώς γενικά άσχημα.

Εάν έχετε συμπτώματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι, επισκεφθείτε έναν γιατρό. Και πηγαίνετε στο νοσοκομείο εάν έχετε σφίξιμο στο στήθος, ιδρώνετε, χλωμιάζετε, νιώθετε πολύ αδύναμοι ή λιποθυμήσετε.

Εάν έχετε δυσφορία στο στήθος που είναι ήπια ή περνά όταν είστε σε ηρεμία, μπορεί να μην είναι απαραίτητη μια επείγουσα επίσκεψη, παρόλα αυτά καλό είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσει εάν είχατε ήπιο έμφραγμα ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

Τέλος εάν μια καρδιακή προσβολή αντιμετωπιστεί έγκαιρα – εντός 90 λεπτών από την έναρξη των συμπτωμάτων – η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Efi Nika