Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι κάλτσες για τους κιρσούς καταπολεμούν το… ροχαλητό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι κάλτσες για τους κιρσούς καταπολεμούν το… ροχαλητό

Οι ελαστικές κάλτσες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των κιρσών και γενικότερα των φλεβικών παθήσεων στα πόδια, μπορεί να καταπολεμούν και το ροχαλητό, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι κάλτσες αυτές μειώνουν την ποσότητα του υγρού που συσσωρεύονται στα πόδια στη διάρκεια της ημέρας, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος ώστε να μην «λιμνάζει».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ανάλογη συσσώρευση υγρών μπορεί να συμβεί και τη νύχτα, αλλά στην περιοχή του λαιμού, εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας που ωθεί τα υγρά προς το κεφάλι όπως είμαστε ξαπλωμένοι – και σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται ο κίνδυνος αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.

Το πρόβλημα αυτό ενδέχεται να αμβλύνουν οι κάλτσες για τους κιρσούς – ή ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως αποκαλούνται επιστημονικά επειδή δεν πιέζουν ομοιόμορφα το πόδι, αλλά περισσότερο στο κάτω μέρος και λιγότερο όσο ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Sleep Medicine» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επιστράτευσαν 55 άντρες που έπασχαν από υπνική άπνοια και ζήτησαν από τους 22 να φορούν καθημερινά και επί δύο εβδομάδες ελαστικές κάλτσες, τις οποίες έπρεπε να βγάζουν το βράδυ.

Οι υπόλοιποι εθελοντές φορούσαν την ημέρα κοινές κάλτσες, ενώ όλοι κοιμόντουσαν το βράδυ συνδεδεμένοι με μόνιτορ καταγραφής των επεισοδίων άπνοιας και της συσσώρευσης υγρού στον λαιμό.

Στους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν ελαστικές κάλτσες παρατηρήθηκε μείωση των επεισοδίων άπνοιας κατά 27%, σε σύγκριση με τα επεισόδια που είχαν πριν την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την μείωση αυτή «μέτρια», αλλά προσθέτουν πως είναι αρκετή ώστε να μετατραπεί η άπνοια «από σοβαρή σε μέσης βαρύτητας». Ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν βελτίωσε το αίσθημα κόπωσης και την υπνηλία τους στη διάρκεια της ημέρας.

Όπως, εξάλλου, έδειξαν οι μετρήσεις των υγρών, η μείωση στις άπνοιες οφειλόταν στο ότι είχαν μετακινηθεί λιγότερα υγρά προς τις δομές του λαιμού τους.

Οι εθελοντές που φορούσαν τις κοινές κάλτσες δεν είδαν σχεδόν καμία αλλαγή σε σχέση με ό,τι βίωναν πριν αρχίσει η μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας Τ. Ντάγκλας Μπράντλεϋ, διευθυντή του Κέντρου Καρδιοπνευμονικών Διαταραχών Ύπνου του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν έναν νέο πιθανό μηχανισμό εκδήλωσης της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία έως τώρα αποδιδόταν στην χαλάρωση των δομών στο πίσω μέρος του λαιμού και στον λάρυγγα.

Επειδή, όμως, η μελέτη είναι πολύ μικρή, τα ευρήματά της δεν είναι οριστικά και πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες. Επομένως κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ελαστικές κάλτσες εάν δεν συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό του.

Η άπνοια

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η παροδική διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων μισοξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα.

Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιοπάθεια.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό της είναι ότι το πρωί οι πάσχοντες αισθάνονται πάρα πολύ κουρασμένοι και έχουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας

Όσον αφορά τις ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αυτές κατατάσσονται σε διάφορες κλάσεις αναλόγως με την πίεση που ασκούν στα πόδια. Για την πρόληψη των κιρσών και άλλων φλεβικών παθήσεων χρησιμοποιούνται οι κάλτσες πρώτης κλάσης, οι οποίες ασκούν την μικρότερη πίεση.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνατε μόλις τατουάζ; Τι να κάνετε για να φροντίσετε το δέρμα σας

Efi Nika

Ποια επικίνδυνη νόσος απειλεί 9 στους 10 ενήλικες

Efi Nika

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Efi Nika