Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κακή χοληστερίνη: Πόσα καρύδια να τρώτε την ημέρα για να τη ρίξετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό. Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.

Δύο χούφτες καρύδια την ημέρα μπορεί να μας προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια, μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται σε ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, λένε οι ερευνητές.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ξηροί καρποί των δέντρων, όπως τα καρύδια, μπορεί να δράσουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων».

«Τα καρύδια είναι ο μοναδικός καρπός που παρέχει σημαντικές ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) το οποίο αποτελεί την φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα οξέα αυτά προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από την “κακή’ (LDL) χοληστερόλη».

Η ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος που περιέχουν τα καρύδια είναι 2,5 γραμμάρια ανά 28,5 γραμμάρια καρπού (τα γραμμάρια αυτά αντιστοιχούν σε περίπου μία χούφτα).

Ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 61 μελετών των δύο τελευταίων δεκαετιών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.600 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς έτρωγαν δύο μερίδες των 28,5 γραμμαρίων καρύδια την ημέρα είχαν κατά 9% έως 16% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου.

Είχαν επίσης μειωμένη πρωτεΐνη ApoB, η οποία αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη της LDL.

Τα οφέλη αυτά ήταν ακόμα πιο σημαντικά στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα καρύδια μειώνουν λίγο και την διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στην μέτρησή της και αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά αναπαύεται ανάμεσα σε δύο κτύπους).

Η μείωση αυτή είναι 2-3 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή ο,2 έως 0,3 βαθμούς όπως κοινώς αποκαλείται.

Άλλες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά λίγα καρύδια ήταν μείωση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερόλης, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και η βελτίωσή τους αποτελεί καθοριστικό βήμα για υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφή: Ποια ψάρια και θαλασσινά είναι καλύτερα για την υγεία μας

Efi Nika

Σου περίσσεψε τσουρέκι: Ο Άκης φτιάχνει γεμιστές τσουρεκομπάλες σοκολάτας, ίδιες με γνωστού ζαχαροπλαστείου – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Efi Nika