Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9fae4-aa_autismos.jpg

Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Μέσα από τις παρακάτω παραθέσεις/ατάκες από ειδικούς, γονείς και κυρίως άτομα με αυτισμό, σας καλούμε σήμερα 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, να προβληματιστείτε λίγο περισσότερο για την διαφορετικότητα και να σκεφτείτε την θέση της και την ομορφιά της μέσα στον κόσμο.

Αν έχεις γνωρίσει ένα άτομο με αυτισμό, τότε έχεις γνωρίσει ένα άτομο με αυτισμό (σ.μ.: όχι όλο τον αυτισμό!)
Dr. Stephen Shore

Τί θα συνέβαινε αν βγάζαμε το γονίδιου του αυτισμού από την γονιδιακή πισίνα; Θα είχατε ένα μάτσο ανθρώπους να στέκονται σε μία σπηλιά και να κουβεντιάζουν και να κοινωνικοποιούνται και να μην γίνεται τίποτα.

Dr. Temple Grandin

Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Χρειάζεται ένα παιδί με αυτισμό, για να ευαισθητοποιήσει ένα ολόκληρο χωριό.
Coach Elaine Hall

Τώρα πια είναι απόλυτα φυσικό για ‘μένα να μην κοιτάζω κάποιον όταν του μιλάω. Εμείς με Asperger, δεν αισθανόμαστε άνετα να το κάνουμε αυτό (σ.μ.: να κοιτάμε κάποιον). Στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται φυσιολογικό, να καρφώνεις στα μάτια κάποιον άλλον.
John Elder Robison

Ο αυτισμός, μας προσφέρει μια ευκαιρία να δούμε μία οπτική του κόσμου, την οποία αλλιώς απλά θα προσπερνούσαμε.
Dr. Colin Zimbleman

Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα συναντήσεις είναι αυτοί που δεν ταιριάζουν στο μέσο …κουτί! Φτιάχνουν αυτό που χρειάζονται. Δημιουργούν το δικό τους κουτί.
Dr. Temple Grandin

Η συμπεριφορά είναι επικοινωνία. Αλλάξτε το περιβάλλον και η συμπεριφορά θα αλλάξει.
Lana David (Autism Unites)

Για να πετύχουν τα άτομα με αυτισμό στο κόσμο, χρειάζεται να βρουν τα δυνατά τους σημεία και τους ανθρώπους, οι οποίοι θα τους οδηγήσουν στις ελπίδες και τα όνειρά τους. Για να γίνει αυτό, η ικανότητα να κάνουν και διατηρήσουν φιλίες είναι σημαντική. Μέσα σε αυτούς του φίλους, πρέπει να έχουν μέντορες, οι οποίοι θα τους δείξουν τον δρόμο. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, είναι αυτό που πρέπει εμείς σαν κοινωνία να δημιουργήσουμε για αυτά τα άτομα.
Bill Wong (εργοθεραπευτής με αυτισμό)

Οι αρνητικές λέξεις, κουβαλάνε και αρνητική ενέργεια. Οι θετικές λέξεις, θετική ενέργεια. Τί θέλετε να αντανακλά το παιδί σας; Την ταμπέλα μιας διαταραχής ή την ταμπέλα ενός προικισμένου ανθρώπου, με ένα διαφορετικό, νέο τρόπο;
Suzy Miller (Awesomism)

Αυτό που κάνει ένα παιδί προικισμένο ή ταλαντούχο, μπορεί να μην είναι πάντα οι καλοί βαθμοί στο σχολείο, αλλά ο διαφορετικός τρόπος που βλέπει τον κόσμο και μαθαίνει.
Chuck Grassley

Οι γονείς καλούν θεραπευτές στο σπίτι τους για να τους πουν τί να κάνουν. Απαρνούνται την δύναμή τους. Οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στο να ενδυναμώσουν και να θεραπεύσουν τους εαυτούς τους. Πρέπει να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους για τον αυτισμό. Μόλις ο γονέας ξέρει ποιός είναι, το παιδί του θα ανταποκριθεί.
Lori Shayew

Κανένας δεν είναι τέλειος. Υπάρχει πάντα μία πλευρά γεμάτη ατέλειες σε όλους μας.
Finn Christie (10 ετών, στο Perfect Babies)

Σταματήστε να σκέφτεστε το φυσιολογικό… Δεν έχει κανείς μας τόσο μεγάλη φαντασία, για το τί μπορεί πραγματικά ένα παιδί να κάνει και να γίνει.
Johnny Seitz (καλλιτέχνης με αυτισμό, από την ταινία Loving Lamposts)

Ο τρόπος που βλέπουμε τα παιδιά μας και τις αδυναμίες τους επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που αισθάνονται για τον εαυτό τους. Εμείς θέτουμε τα παραδείγματα και αυτά μαθαίνουν από τα “σήματα” που τους δίνουμε.
Amalia Starr

Τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα μου. Ο αυτισμός η πρώτη μου.
Dani Bowman

Όταν οι γιατροί, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι θεραπευτές, ακόμα και η τηλεόραση, περιγράφουν τυπικά παιδιά μέσα στο φάσμα, χωρίς να το θέλουν, περιγράφουν τυπικά αρσενικά άτομα – πρότυπα συμπεριφορών δηλαδή, τα οποία διαφαίνονται από την παρατήρηση αγοριών. Μόνο αγοριών. Δεν είμαστε μόνο αγόρια. Με αυτόν τον τρόπο μας “προσπερνούν” ή μας παρεξηγούν (σ.μ.: εμάς τα κορίτσια).
Jennifer O’Toole (Asperkids)

Ο αυτισμός μου είναι ο λόγο που βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο και είμαι επιτυχημένος. Είναι ο λόγος που είμαι καλός στα μαθηματικά και στις επιστήμες. Είναι ο λόγος για τον ο οποίο νοιάζομαι για τον κόσμο γύρω μου.
Jacob Barnett (16 χρονών, με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και την φυσική)

Ο αυτισμός μου με κάνει να λάμπω! Μερικές φορές πιστεύω ότι είναι φανταστικά, αλλά μερικές φορές είναι λυπηρό, όταν θέλω να είμαι ίδιος ή να μιλήσω με τον ίδιο τρόπο (σ.μ.: με τους άλλους) και αποτυγχάνω.
Mikey Allcock (16 χρονών, χωρίς ομιλία μέχρι 10 χρονών)

Με το να έχετε υψηλές βλέψεις και προσδοκίες για τα παιδιά σας, όταν αυτά δεν μπορούν να το δουν για τους εαυτούς τους, τα ανυψώνετε, τα απογειώνεστε και τα βοηθάτε να πετάξουν στα ύψη.
Megan Koufos

 

Κακουδάκη Αλεξάνδρα ,Ψυχολόγος,BSc Ψυχολογία MSc autismosirakleio.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Penni Syggrou

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika