Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι τροφές- φάρμακα για τις 3 πιο συχνές ανδρικές παθήσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι τροφές- φάρμακα για τις 3 πιο συχνές ανδρικές παθήσεις

Η σωστή διατροφή θεωρείται ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για τις περισσότερες νόσους. Το ίδιο ισχύει και για τις τις τρεις πιο συχνές ανδρικές παθήσεις.

Καρδιακές παθήσεις

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος οφείλεται για το ένα τρίτο από το ένα δεύτερο όλων των θανάτων στους άντρες. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, του αρρύθμιστου διαβήτη, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και της κληρονομικότητας, εμφανίζονται να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης. Το υπερβολικό βάρος και η κατανάλωση πολλών ζωικών λιπών φαίνονται επίσης να σχετίζονται.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά έλαια, η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών, σκόρδου και πέντε ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Προβλήματα του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συχνούς μοιραίους όγκους σε άντρες άνω των 55 ετών. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, αυξημένες προσλήψεις τροφίμων, όπως η ντομάτα και τα προϊόντα σόγιας, μπορεί να είναι ευεργετικές για την υγεία.

Μια εξαετής μελέτη 48.000 αντρών, επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι οι άντρες που κατανάλωναν τρόφιμα βασισμένα στη ντομάτα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μείωσαν μέχρι και 34% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν κανένα. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου, ένα κόκκινο καροτενοειδές σχετικό με το β-καροτένιο, στις ντομάτες.

Υψηλή πίεση αίματος

Η υψηλή πίεση αίματος, ή υπέρταση, αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της στηθάγχης και του εγκεφαλικού. Αν και τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, είναι κυρίως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για τους άνδρες. Οι υπερτασικοί ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος και να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ. Η αποφυγή προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή στο τραπέζι και η επιλογή έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων με λιγότερο αλάτι, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες.

Η αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης αίματος δεν περιλαμβάνει μόνο τη μείωση ορισμένων τροφίμων, αλλά και την αυξημένη κατανάλωση άλλων. Έχει υπολογιστεί ότι μια αύξηση του καλίου κατά 2,3 – 3,1g ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει κατά τουλάχιστον 25% τους θανάτους που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος. Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί σε μία μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και μεμονωμένες μερίδες πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών.

 

www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Efi Nika

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Efi Nika

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται

Efi Nika