Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι νέες τεχνολογίες στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι νέες τεχνολογίες στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου

Οι νέες τεχνολογίες στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου

Ελπίδα σε ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά δίνει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το διήμερο συνέδριο που ξεκινά σήμερα 8 Μαΐου όπου επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με το Συντονιστή Διευθυντή του Α Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Γιάννη Σπηλιώτη, η εφαρμογή της νέας μεθόδου που αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέως εντέρου, ωοθηκών κ.α) προσφέρει  προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια.

Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι.

Από τους 700 οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο.

Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Η επιβίωση μετά την εγχείρηση μετά από αυτή τη μέθοδο φτάνει το 50% και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Γενικώς είναι 3 χρόνια για τους ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, 2,5 χρόνια για τις ωοθήκες, 8 έως 10 χρόνια με ψευδομύξωμα, 1,5 έτος στο στομάχι και 4 έως 5,5 χρόνια μεσοθηλίωμα.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας Ευγενία Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Σπηλιώτης ανέφερε πως δεν αφορά όλους τους ασθενείς με καρκίνο αλλά

συγκεκριμένη κατηγορία, ανάλογα με το που έχουν γίνει οι μεταστάσεις του καρκίνου. «Δεν είναι δια πάσα νόσο αλλά για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις» επεσήμανε.

Τόνισε δε ότι τα κέντρα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και οι γιατροί που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυτταρομειωτικής με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία, να είναι εκπαιδευμένοι.

Καταλήγοντας είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 212 επεμβάσεις με αυτήν την χειρουργική τεχνική.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

newsitamea

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea