Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η αύξηση στην μερική απασχόληση φέρνει νέους κανόνες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

d393571379edf8552f86647b1914496f_L

Η αύξηση στην μερική απασχόληση φέρνει νέους κανόνες

Μέσα σε ένα έτος, το ΙΚΑ κατέγραψε αύξηση κατά 33,47% στη  μερική απασχόληση. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία απασχόλησης που αφορούν τον Αύγουστο του 2014, μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορά πλέον, ευέλικτη απασχόληση.

Όπως προκύπτει από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που υποβλήθηκαν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας φαίνεται ότι σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ο μέσος μισθός το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 6,57% στις κοινές επιχειρήσεις και κατά 8,78% στα οικοδομοτεχνικά έργα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας, εξετάζει τρόπους για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έξαρσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Στόχος είναι να υπάρξει ειδική νομοθετική παρέμβαση για το θέμα, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να μετατρέπουν με ευκολία συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία. Θα ζητείται από τους εργοδότες να μπορούν να αιτιολογήσουν με στοιχεία, εάν αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στόχος είναι να αποτραπεί τυχόν καταχρηστική αξιοποίηση της ελαστικής απασχόλησης, μέσω και της επέκτασης εντατικοποίησης των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η αξιοποίηση του ΣΕΠΕ θα γίνει και στο πεδίο της εύρεσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, που απασχολούνται από τις επιχειρήσεις με συνθήκες μερικής απασχόλησης και, ενώ έχει δηλωθεί ότι εργάζονται για παράδειγμα τέσσερις ώρες ημερησίως, στην πράξη δουλεύουν πολύ περισσότερο, χωρίς να πληρώονται.

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα – Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

newsitamea

Βγάλε δίπλωμα και τρέχα να προλάβεις: Μεγάλη ζήτηση για οδηγούς λεωφορείων στη Γερμανία με πολλά λεφτά και σύμβαση αορίστου

Efi Nika

Όποιος την έκανε πήρε καλύτερο μισθό: Ειδικοί απoκάλυψαν την ερώτηση-κλειδί στον εργοδότη σου για να εξασφαλίσεις την αύξηση

Efi Nika