Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γράφημα προβλέπει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνεις!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9633274751992799788

Γράφημα προβλέπει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνεις!!!

 

Δεν πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι που δίνει τυχαίες απαντήσεις, αλλά για τη δουλειά ενός στατιστικολόγου με διδακτορικό από το UCLA, ο οποίος έχει στόχο να “μεταφράσει” ενδιαφέροντα δεδομένα σε πληροφορίες που γίνονται εύκολα κατανοητές από όλους. Και το πετυχαίνει με έναν απλό, αλλά έξυπνο τρόπο: οπτικοποιώντας τα.

Ο Yau είναι ο άνθρωπος πίσω από το ενδιαφέρον blog Flowing Data, στο οποίο δημοσιεύει ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δουλειάς του. Ένα από αυτά είναι ένας διαδραστικός πίνακας, στον οποίο μπορεί ο καθένας να καταχωρήσει ορισμένα ανώνυμα στοιχεία για τον εαυτό του -όπως το φύλο του και η ηλικία του-, προκειμένου να δει πότε και πώς είναι πιθανότερο να πεθάνει.

Είχαν προηγηθεί δύο άλλες παρόμοιες αναρτήσεις από τον Yau, στις οποίες παρείχε στο κοινό τη δυνατότητα να δει (α) πόσα χρόνια έχει ακόμα να ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη και (β) ποια είναι η πιθανότερη αιτία θανάτου, σε κάθε ηλικία, αναλόγως της φυλής και του φύλου. Η νέα δουλειά του στατιστικολόγου είναι, ουσιαστικά, ένας συνδυασμός αυτών των δύο.

Γράφημα προβλέπει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνεις
Ο διαδραστικός πίνακας του Yau δείχνει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος

Ειδικότερα, ο νέος διαδραστικός πίνακας που δημιούργησε ο Yau, βασίζεται σε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων “Βασικές Αιτίες Θανάτου” του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα αρχείο με τον αριθμό των ατόμων που πέθαναν μεταξύ των ετών 1999 και 2014 και των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατό τους.

Οι αιτίες θανάτου όπως καταγράφονται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χωρίζονται σε 113 υποκατηγορίες, οι οποίες με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε 20 γενικότερες κατηγορίες ασθενειών ή εξωτερικών παραγόντων. Ο πίνακας του Yau καλύπτει τις κύριες κατηγορίες που αναφέρει ο ΠΟΥ.

Γράφημα προβλέπει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνεις

Για να χρησιμοποιήσει κανείς τον πίνακα του Yau και να δει τις πιθανότητες που έχει να πεθάνει σε κάθε ηλικία από τα 0 έως τα 100 (οι ηλικίες άνω των 100 συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο νούμερο), αρκεί να συμπληρώσει το φύλο, τη φυλή και την ηλικία του.Το γράφημα θα “τρέξει”, ξεκινώντας από την ηλικία του κάθε χρήστη, δείχνοντας παράλληλα πώς αλλάζουν οι πιθανότητες.

Για να “διαβάζεται” πιο εύκολα η πληροφορία, ο Yau προσφέρει τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον πίνακα όπου επιθυμούμε, ενώ σημειώνεται ότι έχει “φανταστεί” τον κάθε άνθρωπο να έχει 100 εαυτούς. Κάθε τελεία στον πίνακα αντιπροσωπεύει έναν από αυτούς και καθώς περνούν τα χρόνια, περισσότεροι πεθαίνουν. Το χρώμα κάθε τελείας δείχνει την αιτία θανάτου κάθε ενός.

Με βάση τα παραπάνω, στο παρακάτω παράδειγμα, ένας 28χρονος σήμερα, λευκός άνδρας, θα δει ότι στην ηλικία των 43 ετών έχει 95% πιθανότητες να είναι ακόμα ζωντανός, αλλά αν μέχρι τότε έχει φύγει από τη ζωή, τότε το πιθανότερο είναι να πέθανε εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων (55%), παθήσεις του κυκλοφορικού (13%) ή μόλυνση (13%):

Γράφημα προβλέπει πότε και πώς είναι πιο πιθανό να πεθάνεις
Παράδειγμα με λευκό άνδρα, ηλικίας τη στιγμή που συμπλήρωσε τον πίνακα, 28 ετών. Αυτές είναι οι πιθανότητες να ζει έως τα 43 του και αν όχι, από τι είναι πιο πιθανό να έχει πεθάνει.

Η δουλειά του Yau, πάντως, δεν είναι μόνο ένας έξυπνος τρόπος οπτικοποίησης δεδομένων. Όπως σημειώνει ο ίδιος, από αυτήν βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι όσο νωρίτερα πεθάνει κανείς τόσο πιο πιθανό είναι να ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες, αλλά και ότι αν και έως τα 80 χρόνια ο καρκίνος είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου, μετά από αυτό το σημείο την “πρωτιά” έχουν οι παθήσεις του κυκλοφορικού.

Μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα, εδώ.

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Efi Nika

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika