Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η ταραχώδης παιδική ηλικία – Ο αυτισμός και η διατροφική διαταραχή-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Σουηδή τραγουδίστρια όπερας και μητέρα της έφηβης ακτιβίστριας, Malena Ernman, καταγράφει τις μάχες που έδωσε η κόρη της στο νέο της βιβλίο «Our house is on fire».

Την μεταμόρφωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ από ένα σιωπηλό 11χρονο κορίτσι στην πιο ισχυρή φωνή του κόσμου για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει σήμερα η μητέρα της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Με λόγια ιδιαιτέρως φορτισμένα συναισθηματικά, η Σουηδή τραγουσίστρια όπερας  Malena Ernman περιγράφει πώς η κόρη της διαγνώστηκε με αυτισμό και πώς ο ακτιβισμός την βοήθησε την να ξεπεράσει μια διατροφική διαταραχή.

Αποσπάσματα του βιβλίου «Our House is on Fire: Scenes of a Family and a Planet in Crisis» (Καίγεται το σπίτι μας: Σκηνές από μια οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση), το οποίο συνέγραψε όλη η οικογένεια της Τούνμπεργκ, δημοσιεύθηκαν στον Observer του Guardian. Σε αυτά η Ernman γράφει για τις πρώτες ενδείξεις που είχε ότι η μεγαλύτερη κόρη της ήταν άρρωστη. «Βυθιζόταν σιγά σιγά στο σκοτάδι» λέει η Ernman. «Σταμάτησε να παίζει πιάνο. Σταμάτησε να γελάει. Σταμάτησε να μιλάει. Και σταμάτησε να τρώει».

Η Ernman,  γνωστή τραγουδιστρια της όπερας στη Σουηδία, και ο σύζυγός της Svante Thunberg, ηθοποιός, αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν τη σιωπή της κόρης τους και την άρνησή της να φάει οτιδήποτε εκτός από μικροσκοπικά ποσά ρυζιού, αβοκάντο και νιόκι.

Η μικρή Γκρέτα έχασε 10 κιλά σε δύο μήνες και ήταν στα πρόθυρα να μπει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν η Τούνμπεργκ επέστρεψε στο σχολείο, ο πατέρας της συνειδητοποίησε ότι η κόρη του είχε πέσει θύμα bullying. «Το σχολείο δεν συμπονεί», γράφει η Ernman. «Η κατανόησή τους για την κατάσταση είναι διαφορετική. Είναι λάθος της Γκρέτα, σύμφωνα με το σχολείο».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχυρώνει πνευματικά δικαιώματα για το όνομά της

Μόλις πήρε λίγο βάρος η Γκρέτα εξετάστηκε από ψυχίατρους και διαγνώστηκε με αυτισμό «υψηλής λειτουργικότητας»,  τον οποίο η Ernman περιγράφει ως Asperger, καθώς και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

H κλιματική αλλαγή ευαισθητοποίησε την μικρή Γκρέτα και η προβολή μιας ταινίας στο σχολέιο με θέμα τη μόλυνση των ωκεανών αποτέλεσε ορόσημο για εκείνη. Η ταινία αφορούσε σε ένα «πλαστικό νησί» στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Μετά το μάθημα και ενώ η Τούνμπεργκ είχε προβληματιστεί, οι συμμαθητές της είχαν ενθουσιαστεί με το ταξίδι του καθηγητή τους στη Νέα Υόρκη και τις πτήσεις για Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Η οικογένεια Τούνμπεργκ ¦Facebook / Malena Ernman)

«Η Γκρέτα δεν μπορούσε να συμφιλιωθρεί με τίποτα από όσα είδε», γράφει η μητέρα της. «Είδε όσα δεν θέλαμε να δούμε οι υπόλοιποι. Ήταν σαν να μπορούσε να δει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με γυμνό μάτι».

Το καλοκαίρι του 2018, η Γκρέτα ξεκίνησε την πρώτη σχολική απεργία, πήρε μια αυτοσχέδια πινακίδα και στήθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Σουηδίας. Όταν την ακολούθησαν και άλλοι ακτιβιστές, ο πατέρας της προσπάθησε να την πείσει να γυρίσει σπίτι, έχοντας επίγνωση του συναισθηματικού κόστους που αυτό θα είχε για εκείνη. Αλλά η ίδια αρνήθηκε και ο χρόνος που πέρασε με άλλους ανθρώπους είχε μια απροσδόκητη επίδραση σε αυτήν.

Την τρίτη μέρα της απεργίας, ένας ακτιβιστής της Greenpeace προσέφερε στη Γκρέτα μερικά vegan Thai noodles. «Δάγκωσε μια μπουκιά. Και μετά άλλη μία. Κανείς δεν αντέδρασε σε αυτό που συνέβαινε. Και γιατί να το κάνει; Η Γκρέτα συνέχιζε να τρώει και έφαγε σχεδόν όλη τη μερίδα», αναφέρει το βιβλίο.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα για να λάβει μέρος σε μια διαμαρτυρία νέων στο Μπρίστολ. Οι διοργανωτές εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία της στο Bristol Youth Strike 4 Climate την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. «Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι – όλοι είναι τόσο ενθουσιασμένοι και μόνο στην ιδέα ότι θα ακούσω την ομιλία της», δήλωσε η Milly Sibson, η οποία, όπως και η Γκρέτα, είναι 17 ετών. «Θα ήθελα να έχωτην ευκαιρία να τη συναντήσω επειδή είναι ο ιδρυτής αυτού του κινήματος και είναι τόσο σημαντική για αυτό – είναι είδωλο».

Τους τελευταίους μήνες η έφηβη ακτιβίστρια  εκφώνησε ομιλίες σε διάφορα φόρα για το κλίμα: από την Ελβετία ως την Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένης της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο που έλαβε ως νικήτρια του «Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ» το 2019 για να ιδρύσει μια μη κυβερνητική οργάνωση. Το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης, που απονέμει το βραβείο αυτό, ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η Τούνμπεργκ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό των περίπου 94.000 ευρώ για να ιδρύσει το Ίδρυμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια ανακοίνωσε τα σχέδιά της στο τέλος του Ιανουαρίου λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει σκοπό την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής αειφορίας και της ψυχικής υγείας.

 

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

Πήγαν στο χωριό για Πάσχα και πέθανε η κόρη τους: Νεκρή 15 χρόνη, δεν την άκουγαν, μπήκαν στο μπάνιο κι έπαθαν σοκ

Efi Nika

Τραγικός επίλογος στην εξαφάνιση: Θρήνος για τον 43χρονο Νίκο ανήμερα Μ.Πέμπτη, έτσι τον βρήκαν μετά από 15 μέρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika