Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Φροντίδα βρέφους: Πώς να γίνει με τον καλύτερο τρόπο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα μωρό στην οικογένεια τραβάει τα βλέμματα όλων των μελών της και πολλές φορές γίνεται αφορμή εντάσεων για το ποιος θα το πάρει τις περισσότερες αγκαλιές. Αυτό το μικρό πλασματάκι που τόσο καιρό περιμένατε, είναι πια κοντά σας και όσο και αν προετοιμαστήκατε για αυτήν τη μέρα, είναι πιθανό να σας κυριεύσει αίσθημα φόβου.

Αν λοιπόν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε ή φοβάστε ότι όλα τα κάνετε λάθος, το άρθρο αυτό γράφτηκε για εσάς. Παρακάτω σας αναλύουμε τα πιο σημαντικά κομμάτια των πρώτων μηνών με το μωρό σας και τους τρόπους με τους οποίους θα το φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια αυτών. Πάμε να τα δούμε όλα!

Επίβλεψη

Το νεογέννητο πρέπει να βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να επιβλέπεται πολύ τακτικά, ακόμα κι όταν κοιμάται. Τους πρώτους μήνες της ζωής του χρειάζεται την απόλυτη προσοχή σας, καθώς ο μόνος τρόπος που μπορεί να σας επικοινωνήσει τις επιθυμίες του είναι το κλάμα. Διαμορφώστε λοιπόν το βρεφικό δωμάτιο κατάλληλα και δώστε στο μωρό σας την ασφάλεια που χρειάζεται.

Επιπλέον, είναι πια διαπιστωμένο ότι το βρέφος καταλαβαίνει το φόβο των γονέων ακόμα και από τον τρόπο που το κρατάνε. Ακόμα λοιπόν και αν βιώνετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δε χρειάζεται να πιεστείτε, διότι αυτό είναι πιθανό να το μεταφέρετε και στο μωρό σας. Αντιθέτως, ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση, είτε από τον γιατρό σας, είτε από επαγγελματίες του χώρου, όπως είναι οι βρεφονηπιοκόμοι.

Υγιεινή

Η καθαριότητα και η καλή υγιεινή του μωρού είναι ταυτόσημα με την ανάπτυξή του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς το σωματάκι του πέρα από ευέλικτο, είναι και πολύ εύθραυστο. Φροντίστε λοιπόν να διατηρείτε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε χώρο που βρίσκεται και να προσέχετε κατά την αλλαγή της πάνας, αλλά και το μπάνιο του.

Καθαρίστε με φροντίδα όλα τα σημεία πάνω του και προμηθευτείτε αξιόπιστα προϊόντα που δε θα του προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργίες. Για την γκαρνταρόμπα του επιλέξτε βαμβακερά και μαλακά ρούχα, τα οποία θα του εφαρμόζουν άνετα. Μην υπερβάλλετε όμως με τις πολλές στρώσεις, καθώς άθελά σας μπορεί να του προκαλέσετε δυσφορία.

Τάισμα

Στο κομμάτι της διατροφής, το μητρικό γάλα φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν δυσκολίες, είτε από τη μεριά του μωρού, είτε από αυτή της μητέρας, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι το βρέφος τρώει όποτε αυτό πεινάσει.

Τους πρώτους μήνες λοιπόν θα ακολουθείτε το πρόγραμμά του, καθώς το κύριο μέλημά σας είναι το μωρό να είναι πάντα χορτάτο. Το τάισμα όμως, παρά τη μικρή ταλαιπωρία που μπορεί να επιφέρει, αναπτύσσει και τους πρώτους συναισθηματικούς δεσμούς. Ο γονιός κρατάει στην αγκαλιά το παιδί του και αυτό απολαμβάνει το άγγιγμα, τη φροντίδα και τη μυρωδιά του.

Ύπνος

Ο ύπνος συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του μωρού και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Το βρέφος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας και συνεπώς η απώλεια του ύπνου των γονέων είναι αδιαπραγμάτευτη. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι που επιταχύνουν και διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία νανουρίσματος.

Ένα μπανάκι πριν κοιμηθεί, ένα χαλαρωτικό μασάζ στο σώμα του και η απουσία φωτισμού μεταφέρουν εύκολα το μωρό στον κόσμο των ονείρων. Πέρα από αυτά όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στη στάση του ύπνου. Το βρέφος είναι απαραίτητο να κοιμάται ανάσκελα και σε καμία περίπτωση μπρούμυτα. Τοποθετήστε λοιπόν έτσι το παιδάκι σας και επιβλέψτε το τακτικά κατά τη διάρκεια που κοιμάται.

Η φροντίδα του βρέφους είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, μία αρκετά δύσκολη διαδικασία. Πριν όμως χαοθείτε, είναι καλό να θυμάστε ότι όλα θα μπουν σύντομα σε πρόγραμμα και πολύ γρήγορα θα χτίσετε μία γλυκιά ρουτίνα. Απολαύστε λοιπόν όλες τις στιγμές που περνάτε μαζί με το μωράκι σας, καθώς θα περάσουν πιο γρήγορα από αυτό που φαντάζεστε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητέρα έδιωξε κακήν κακώς τον νονό του γιου της επειδή του έφερε λαμπάδα από οργανισμό για καρκινοπαθή παιδιά

Efi Nika

Η μάνα είναι σαν το αλάτι. Η απουσία της κάνει τα πάντα άνοστα

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea