Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά: Πότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε -και έτσι είναι- το φούσκωμα σε κάτι που φάγαμε. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις το ενοχλητικό και επώδυνο αυτό σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό.

Πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα και αέρια στο έντερο. Εάν τα παραπάνω συμπτώματα σου ακούγονται οικεία, τότε είναι πιθανό να το έχεις ήδη διερευνήσει και να ξέρεις ότι σχετίζονται με τη διατροφή σου.

Τα όσπρια, τα σταυρανθή λαχανικά, τα αναψυκτικά και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ανήκουν στους συνηθισμένους ενόχους για την ενόχληση αυτή. Ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι το φούσκωμα μπορεί να συνδέεται και με κάποια νοσήματα, εάν λοιπόν επιμένει καλό είναι να το συζητήσουμε με τον παθολόγο ή τον γαστρεντερολόγο μας.

Πότε θα πρέπει να συζητήσουμε με το γιατρό μας για το φούσκωμα;

Κάποιες φορές ίσως χρειάζεται διερεύνηση των αιτίων που προκαλούν το φούσκωμα ώστε να αποκλειστεί τυχόν ιατρικό αίτιο. Εάν το φούσκωμα είναι μια τακτική ενόχληση και επιμένει για πάνω από 3 εβδομάδες, αξίζει να το συζητήσεις με τον γαστρεντερολόγο, ειδικά εάν συνοδεύεται από άλλες ενοχλήσεις του γαστρεντερικού.

Σε τι άλλο μπορεί να οφείλεται εκτός από τη διατροφή

Κάποιες συνηθισμένες αιτίες του φουσκώματος μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές δυσανεξίες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από νοσήματα όπως η κοιλιοκάκη, η οποία είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη γλουτένη με αποτέλεσμα συμπτώματα από το πεπτικό και σοβαρά προβλήματα στο έντερο και τη θρέψη.

Μια μικρή παρένθεση όμως: Η γλουτένη είναι ουσία που υπάρχει σε πληθώρα τροφών και η υποψία ότι μπορεί να σε ενοχλεί δεν είναι αρκετή για να την βγάλεις από τη διατροφή σου.

Μόνο μετά από εξετάσεις και ιατρική συμβουλή θα πρέπει να προχωρήσεις σε μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης.

Τέλος, σύμφωνα με τον βρετανικό φορέα υγείας NHS υπάρχει μία ακόμη -ευτυχώς όχι τόσο συχνή- πιθανή αιτία για το φούσκωμα που επιμένει και επιδεινώνεται και αυτή είναι ο καρκίνος των ωοθηκών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του φουσκώματος;

Θα τα νιώσεις ως πρησμένη και φουσκωμένη κοιλιά, μπορεί να έχεις πόνο ή ενόχληση στην κοιλιακή χώρα, περισσότερα αέρια από συνήθως και μπορεί να ακούς γουργουρητά ή “θορύβους” από τα έντερά σου.

Τι μπορείς να κάνεις

Όπως είπαμε, εάν είναι ένα σύμπτωμα που σε ταλαιπωρεί η πρώτη κίνηση είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου ώστε να αποκλειστεί κάποιο παθολογικό αίτιο.

Επειδή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις φούσκωμα και τα αέρια στο έντερο οφείλονται σε κάτι πολύ πιο αθώο όπως δυσκοιλιότητα, γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή κάποιο φαγητό που σε πείραξε, μπορείς να κάνεις με τη βοήθεια διαιτολόγου μια διατροφή αποκλεισμού για να βρεθεί το αίτιο.

Διατροφή αποκλεισμού σημαίνει ότι για ένα διάστημα περίπου 3-4 εβδομάδων θα αποκλείσεις από το διαιτολόγιό σου τις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο έντερο και στη συνέχεια θα εντάσσονται προγραμματισμένα μία μία οι τροφές αυτές ξανά στη διατροφή σου.

Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να διαπιστώσεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και να το περιορίσεις στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea