Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ευερέθιστο έντερο: Με ποια διατροφή θα διαχειριστείτε τα συμπτώματα-ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μία διαταραχή του πεπτικού που προκαλείται από μη φυσιολογικές κινήσεις του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Λέγεται επίσης σπαστική κολίτιδα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες και πόνος στην κοιλιακή χώρα, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια, βλέννα στα κόπρανα, ναυτία, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και κόπωση.

Οι αιτίες του ευερέθιστου εντέρου δεν είναι γνωστές, στην εκδήλωσή του συμβάλλουν όμως η νευρικότητα, ο θυμός, το άγχος.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, φρούτων, σταυρανθών λαχανικών και γαλακτοκομικών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απλούς φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου:

Κυριότερα συμπτώματα 

Αν και τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, ωστόσο υπάρχουν ευρέως γνωστά και κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς:

  • Πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα και συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά
  • Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα με παράλληλη την αίσθηση ερυγών, αερίων και τη ναυτία
  • Συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, μερικές φορές και εμφάνιση ακράτειας.

Διάγνωση 

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Οι εξετάσεις που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος γίνονται μόνο και μόνο για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία.

Οι εξετάσεις που γίνονται είναι: αιματολογικές, ακτινολογικές και κολονοσκόπηση ειδικά σε ασθενείς άνω των 50 ετών για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea