Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

«Έξυπνη βόμβα» φρενάρει τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μία νέα, συνδυασμένη φαρμακευτική θεραπεία ενδέχεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η θεραπεία είναι πειραματική και προς το παρόν έχει ολοκληρώσει τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών (σε ανθρώπους) δοκιμών. Εκκρεμεί η τρίτη φάση, η οποία είναι απαραίτητη πριν από την έγκριση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Ωστόσο τα ευρήματα από τη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, αφού η αγωγή φάνηκε να σταματά για σχεδόν 6 μήνες την εξέλιξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Το διάστημα αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που επιτυγχάνεται με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO2016) που πραγματοποιείται στο Σικάγο.

Η πειραματική μέθοδος, που αποκαλείται sacituzumab govitecan (IMMU-132),συνδυάζει ένα αντίσωμα με χημειοθεραπεία.

«Το αντίσωμα βρίσκει τα καρκινικά κύτταρα και απελευθερώνει τη χημειοθεραπεία απ’ ευθείας σε αυτά», είπε στο συνέδριο ο δρ Αντίτγια Μπάρντια, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Χάρβαρντ.

«Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε υψηλής δόσης χημειοθεραπεία στα καρκινικά κύτταρα, περιορίζοντας ταυτοχρόνως στο ελάχιστο τις συνέπειες στους υγιείς ιστούς. Είναι σαν να χρησιμοποιούμε μία έξυπνη βόμβα εναντίον του καρκίνου».

Το αντίσωμα στοχεύει μία πρωτεΐνη γνωστή ως Trop-2, η οποία υπάρχει στους περισσότερους τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού.

Τι είναι

Όπως είπε στο συνέδριο ο δρ Μπάρντια, σχεδόν ένας στους πέντε καρκίνους του μαστού είναι τριπλά αρνητικοί.

Οι όγκοι αποκαλούνται έτσι διότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές της νόσου, δεν διαθέτουν τους υποδοχείς στους οποίους δεσμεύονται διάφορες ορμόνες (λ.χ. οιστρογόνα, προγεστερόνη) και πρωτεΐνες (λ.χ. HER2) που είναι γνωστό ότι «τρέφουν» τον καρκίνο του μαστού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ορμονοθεραπείες και στα άλλα εξειδικευμένα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για τη νόσο, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλά ποσοστά εξέλιξης, υποτροπής και αντοχής στις θεραπείες.

Σε γενικές γραμμές, με τις υπάρχουσες θεραπείες η εξέλιξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού σταματά για ένα-δύο μήνες, ενώ με τη νέα μέθοδο «η επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου ήταν 5,6 μήνες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια», είπε ο δρ Μπάρντια.

Η μέση επιβίωση ήταν 14,3 μήνες (οι μισές ασθενείς έζησαν περισσότερο, οι άλλες μισές λιγότερο). Με τα κλασικά αντινεοπλασματικά φάρμακα, η μέση επιβίωση κυμαίνεται από 10 έως 13 μήνες.

Πρόσθετα ευρήματα

Ο πειραματικός συνδυασμός δοκιμάστηκε σε 62 ασθενείς οι οποίες είχαν υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορές κατά το παρελθόν σε θεραπεία.

Οι γιατροί τους χορήγησαν ενδοφλεβίως τον συνδυασμό μία φορά την εβδομάδα, επί δύο εβδομάδες, σε έναν κύκλο των 21 ημερών.

Πέραν της αυξημένης επιβίωσης δίχως εξέλιξη της νόσου, σε μία στις τρεις γυναίκες παρατηρήθηκε επίσης συρρίκνωση του όγκου κατά 30% ή περισσότερο, δηλαδή υπήρξε μερική ανταπόκριση. Σε δύο ασθενείς, όμως, υπήρξε πλήρης ύφεση.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και διάρροια. Ωστόσο «και οι δύο ήταν διαχειρίσιμες και καμία ασθενής δεν διέκοψε τη συμμετοχή της στη μελέτη εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε ο δρ Μπάρντια, επισημαίνοντας ότι ήδη ετοιμάζεται η επόμενη δοκιμή του φαρμάκου σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Efi Nika