Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Εξέταση για τον καρκίνο αποκαλύπτει και το επαπειλούμενο έμφραγμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εξέταση για τον καρκίνο αποκαλύπτει και το επαπειλούμενο έμφραγμα

Μία ραδιενεργός ουσία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου των οστών, μπορεί να εντοπίζει και τους ασθενείς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η ουσία αυτή ενώνεται με το ασβέστιο και όταν εγχυθεί στο αίμα αποκαλύπτει εάν και σε ποια σημεία των αρτηριών αρχίζουν να υπάρχουν ασταθείς αθηρωματικές πλάκες.

Το εύρημα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης, λένε οι βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη.

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται όταν συσσωρεύονται λιπίδια και ασβέστιο στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας αθηρωματικές πλάκες.

Όταν αποκολληθεί ένα μέρος της πλάκας από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς ή τις καρωτίδες αρτηρίες του εγκεφάλου προκαλείται έμφραγμα και εγκεφαλικό αντιστοίχως.

Για άγνωστους έως τώρα λόγους, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς.

«Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν είναι γνωστό γιατί οι αθηρωματικές πλάκες είναι σταθερές σε μερικούς ανθρώπους και ασταθείς σε άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Νιούμπαϊ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Πρέπει να βρούμε νέες μεθόδους εντοπισμού των ασθενών με ασταθείς αθηρωματικές πλάκες, διότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού».

Αυτό ήταν και το έναυσμα της νέας μελέτης στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ένωση φθοριούχου νατρίου που λέγεται 18F-NaF.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications», έκαναν εγχύσεις της ουσίας στο αίμα ομάδας εθελοντών και εν συνεχεία χρησιμοποίησαν μία συνδυασμένη απεικονιστική μέθοδο (την ποζιτρονική υπολογιστική τομογραφία ή PET-CT) για να παρακολουθήσουν την πορεία της στο σώμα τους.

Έτσι διαπίστωσαν ότι η ουσία συσσωρευόταν επιλεκτικά στα ασταθή σημεία των αθηρωματικών πλακών, διότι ενωνόταν με το ασβέστιο που αυτές έφεραν.

Μάλιστα, με το PET-CT μπορούσαν να εντοπίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα σημεία αυτά.

Η εξέταση αυτή «είναι η μοναδική που μπορεί με μη-επεμβατικό τρόπο να ανιχνεύει τις μικροαποτιτανώσεις στην ενεργό, ασταθή αθηροσκλήρωση», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Μετά την εξέταση, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση των ασταθών πλακών.

Ο περαιτέρω έλεγχος στο εργαστήριο με PET-CT και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο των ιστών που αφαιρέθηκαν, επιβεβαίωσε ότι η ένωση του φθοριούχου νατρίου συγκεντρωνόταν μόνο στα ασταθή τμήματα των αρτηριών.

«Το 18F-NaF είναι ένα απλό και φθηνό ραδιοφαρμακευτικό προϊόν που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ικανότητά μας να εντοπίζουμε το επικίνδυνο ασβέστιο στις αρτηρίες της καρδιάς και του εγκεφάλου», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Ραντ, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε πιο αποδοτικά τις υπάρχουσες θεραπείες, χορηγώντας τες σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό».

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής επιστρέφουν οι ασθενείς που νικούν τον καρκίνο

Efi Nika

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Penni Syggrou

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αιτίες, τα συμπτώματα, η πρόληψη και οι εξελίξεις στη θεραπεία

Penni Syggrou